Śnieg spadł z dachu na samochód - Czy AC pokryje koszty?

04 Lut 2010, 00:41

Witam.
Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich i z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Problem wygląda tak:
Zaparkowałem samochód pod moim domem, i w kilka dni temu jak było troche cieplej to śnieg zsunął się z dachu prosto na moje auto. Efekt lawiny to zbita szyba i lekko pognieciona maska.
Szczęśliwie się złożyło że 2 dni wcześniej wykupiłem sobie ubezpieczenie (samochód kupiłem raptem 2 tygodnie temu).
Postanowiłem przed zgłoszeniem szkody zadzwonić do mojego agenta ubezpieczeniowego żeby opowiedzieć o sprawie i zapytać sie go jaka podwyżka mnie czeka za taką szkodę. On mi odpowiedział że podwyżka nie będzie duża, ale ubezpieczyciel może tego nie uznać bo podciągnie to pod np. rażące zaniedbanie. Ewentualnie może sie przyczepić do własciciela budynku (mojego ojca lub mnie) że nie oczyściliśmy dachu ze sniegu.
No i teraz nie wiem co mam robić, czy zgłosić tak jak realnie było, czy tez wymyslić jakąś bajkę o bryle lodu która spadła z ciężarówki jadącej przede mną.....
Dodam że parkuje w tym miejscu pod domem od ponad 10 lat, i w życiu bym nie wpadł na pomysł że coś mi spadnie na auto....

Prosze o pomoc bo musze to w koncu zgłosić.
Naprawa tych uszkodzeń to koszt ok 4 tys zł, więc zdecydowanie opłaca mi się uzyc do tego Auto Casco.

Z góry dziekuje za wszelką pomoc.
Mobby
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Lut 2010, 23:38

Odszkodowanie należy się w całości od zarządcy (właściciela) nieruchomości; lub jego ubezpieczyciela.
DOKUMENTACJA FOTO JAKO DOWÓD I WIELU ŚWIADKÓW!
ziemek
ziemek56
Nowicjusz

Miejscowość: szczecin

08 Lut 2010, 19:42

ziemek56 napisał(a):Odszkodowanie należy się w całości od zarządcy (właściciela) nieruchomości; lub jego ubezpieczyciela.

Problem w tym, że u kolegi właścicle auta i domu to ta sama osoba :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2010, 19:22

Mam podobny przypadek, tylko auto do kasacji .
Sprawa zgłoszona do administracji budynku i po otrzymaniu oświadczenia do ubezpieczyciela UNIQA . Nie spodziewam się , że poddadzą sie bez walki i jestem przygotowany na dużo kombinowania ( niedługo mija 30 dni od dnia zgłoszenia)

Zdjęcie
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

21 Mar 2010, 19:54

no to klops.ubezpieczalnia rzeczywiście może odmówić wypłaty z uwagi na zaniedbania ze strony zarządcy budynku,powinien odśnieżyć dach jeśli tego nie zrobił to popełnił wykroczenie.(zaniedbanie).
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
    Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...