Solidne Autko do 35 tyś.

03 Gru 2012, 22:54

Jestem nowym użytkownikiem i jest to mój pierwszy post tutaj więc jak to mówi znany wszystkim pewien kulturysta: "Witam wszystkich :) " Tak jak w temacie interesuje mnie solidne ( jak za taką cenę ) autko z segmentu D. Chciałbym wymienić moje zasłużone e39 3.0 D z 1998 na coś młodszego... Interesują mnie modele z minimum 2005r. Jestem pracującym studentem i dwa razy w tygodniu muszę dojeżdżać do wrocławia (trasa 160 km w jedną stronę) Tak więc autko więcej będzie jeździć na długich dystansach niż w mieście. Rocznie robię ok 15-20tyś. Jeździłem dieslem i przy tych silnikach chciałbym pozostać. Zdaję sobie sprawę iż ciężko będzie w tym przedziale cenowym znaleźć auto, które dostarczy tyle emocji i komfortu co moja Bunia. Priorytetem dla mnie jest dynamiczny silnik, który przy prędkości 120-130 km/h pracuje cichutko i nie ma problemów z przyśpieszaniem do 150 km/h. Szybciej nie jeżdżę :) (o jak najmniejszej awaryjności chyba nie muszę pisać :) ) Druga rzecz to komfort w kabinie w postaci wysokiej jakości plastików i dobremu wygłuszeniu jak zawieszeniu. Do reszty jestem chyba w stanie się dostosować :)
Auta nad, którymi się zastanawiam:
Honda Accord 2.2 CDTI 140km
Ford Mondeo(MK IV) 2.0 TDCI 140km
Reanult Laguna III 2.0 dci 150 lub 175 km
Toyota Avensis II 2.2 D4D 150 km
Alfa Romeo 1.9 jtd 150 km

Szczerze to po jazdach próbnych najbardziej spodobał mi się Ford, Honda i Renault(175km), ale to tylko pierwsze wrażenie. Chętnie posłucham co wy możecie powiedzieć o tych autkach. Pozdrawiam
P.S Budżet, w przypadku na prawdę dobrego i zadbanego modelu może wzrosnąć do 40tyś.
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39

04 Gru 2012, 01:15

Szczerze to każde z tych aut będzie krokiem w tył po tym co masz teraz... i to chyba pod prawie każdym względem.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Gru 2012, 14:02

Stoje przed podobnym wyborem, (mniejszy rocznik - podobna kwota)
U mnie odpadaja:
- accord (cena)
- avensis - cena i spotkalem sie z duza iloscia negatywnych opinii na temat diesli w avensis'ie
- Alfa 159 - pomimo pieknej sylwetki i poprawy jakosci - nadal duzo negatywnych opinii

Mondeo, Laguna zostaja
Dodatkowo rozgladam sie za V50,
Ze wzgledu na wymiary odpada Civic w Sedan'ie - moze ciebie zainteresuja benzyna 1.8 (140 PS, spalanie akceptowalne)

Duzo ludzi poleca Fiata Crome.
xader
Nowicjusz

Auto: Focus MK1

04 Gru 2012, 14:29

Osobiście o Alfie 159 nie słyszałem opinii negatywnych i jak najbardziej polecam.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

04 Gru 2012, 18:15

Wiem, że każde z tych aut będzie trochę odstawało od mojej buni. Zresztą większość nowych aut ma wygląd i jakość jednorazówek... niestety. Skończyła się era aut, które robiły spokojnie 300tyś bez większych usterek. Moje BMW ma już 14 lat, w moich rękach jest od lat 5 więc autko wysłużyło już swoje i powoli będzie trzeba coraz więcej dokładać... niestety. Turbo powoli kończy swój żywot, dwómasa daja o sobie znać i parę innych rzeczy. Po podliczeniu kosztów naprawy wyszło ok 4 tyś a autko warte jest ok. 9-10 tyś więc podjąłem decyzje o sprzedaży. Najlepiej kupiłbym kolejne BMW, ale e90 jak i e60 są poza moim budżetem. Z doświadczenia wiem, że aby zakup BMW się opłacił trzeba niestety kupić w 100% wiarygodny model. Wiadomo, że BMW to fajne auta, ale mają pecha do właścicieli... i lubią być zajeżdżane i mocno obtłuczone. Wracając do typów:
Alfa Romeo - Jak dla mnie bez wątpienia najładniejsza ze wszystkich aut w swojej klasie. Zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Silnik 1.9 JTD cieszy się dobrą solidnością lecz w opinii większości użytkowników jest trochę za słaby do tego auta i na dodatek jest bardzo wrażliwy na jakiekolwiek Chipy itp. Podobno siadają panewki i pęka wał. Podobno lakier jest bardzo cienki i opony zużywają się w zastraszającym tempie. Do tego dochodzą, z tego co się dowiedziałem, spore koszta eksploatacji... Drogie części i serwis.
Renault Laguna - W mojej opinie jest najbrzydsza i w zastraszającym tempie traci na wartości... za powiedzmy 5 lat nie sprzedam tego auta za nawet 20%... i to tyle z minusów. Podobno pod maską ma najsolidniejszego obecnie na rynku diesla ( w tym segmencie). Wygoda jest zadowalająca a silnika wcale nie słychać. Wygląd wnętrza to kwestia gustu ja jeździłem egzemplarzem z jasnym środkiem i skórą. Najbardziej nie podoba mi się ten patent z kartą zamiast kluczyka.... 175 konny motor dostarcza podobnych jak nawet nie lepszych wrażeń co moja 3l BeMka. Przy tym mało pali. Części są w miarę tani, a serwis należy chyba do najtańszych na rynku:) Po drugie mój znajomy ma salon Renault więc zawsze mogę liczyć na rabaty w warsztacie :)
Ford Mondeo - To autko jest chyba najbliżej mojego serca. Ładny z zewnątrz, ładny w środku. Ogólnie sprawia wrażenie solidnie wykonanego autka. 140 konny diesel wystarcza...choć brakuje mu tego pociągu co Renault ale nie ma co porównywać tych silników. Ten motor także ma opinię solidnego i mało awaryjnego, razem z Renault stoją na podium w swojej klasie. Świetnie się prowadzi, w moim odczuciu auto większe w środku niż Laguna, oraz bardziej komfortowe pod względem zawieszania, ale różnica jest nieznaczna. Na minus na pewno system audio... W Fordzie radio Sony brzmi jak jakiś tani chiński odtwarzacz w porównaniu do systemu Bose w Renault to Audio w fordzie jest na poziomie Poloneza :D Sony w Fordzie to chyba tak jak i Bose w Renault jest opcją rozszerzoną... Po drugie Fordzik jest podatny na korozje... i to bardzo.
Toyota Avensis - Hmmm to auto nie wywarło na mnie żadnego wrażenia. Stonowane i nudne.... Trochę kiczowate w środku (japoński styl) Silnik Diesla daje radę, ale to auto nie ma zacięcia do szybkiej jazdy :) Opinie odnośnie silnika są bardzo zrównoważone. Chyba tyle samo jest za co i przeciw. W Toyocie nie podoba mi się też pozycja za kierownicą... Mam wrażenie jakbym prowadził kompakt a nie limuzyne... takie moje wrażenie. Na plus na pewno to, że auto dobrze trzyma cenę i mimo tego że stylistyka jest nudna to na pewno nie wyjdzie szybko z mody i za parę lat auto będzie dalej dobrze wyglądać. Ludzie chwalili też, że jest dobrze zabezpieczona przed korozją. Mnie osobiście samochód nie przypadł do gustu. Podobno ciężko kupić dobry egzemplarz bo te autka podobnie jak Mondziak są używane jako auta firmowe. Wiadomo jak szanuje się auta firmowe.
Honda Accord - Autko generalnie super i przez dłuższy czas był to mój pierwszy wybór. No właśnie był dopóki nie przejechałem się innymi autami. Auto bardzo dobrze trzyma cenę za model z 2005 roku trzeba dać ok 28 - 30 tyś. Za takie pieniądze kupimy o wiele młodszą Lagunę. Z zewnątrz Autko prezentuje się drapieżnie i sportowo. Prowadzi się jak przyklejony do drogi. W moim odczuciu posiada najtwardsze i najbardziej sportowe zawieszenie. Miałem okazje przejechać się wersją Executiv z jasnym środkiem i dużą Navi. Jak dla mnie super! Dynamiczny montor, ale niestety skrzynia 5 biegowa.... i na trasie odczuwa się brak 6... Na pewno duży plus za kulturę pracy tego dieselka i solidność. W sumię nie wiem jak wygląda sprawa z częsciami do Hondy... Ale użytkownicy są raczej zgodni, że ten motor się zwyczajnie nie psuje :)
Kanonier90
Początkujący

04 Gru 2012, 18:19

Podsumowując: Najbliżej mi do Mondeo, Renault i Alfy. Kolejność nie przypadkowa :) Mondziak wydaję się najbardziej rozsądnym posunięciem, Renault kusi niską ceną, Alfa wyglądem i charakterem :) Chętnie posłucham ludzi którzy maja większą wiedzę na temat tych aut. Pozdrawiam
Kanonier90
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wyścigowe Lexusy - pewnie o nich nie słyszałeś
    Torowa wersja modelu LFA, RC F GT3 i LC GT500 - sportowe Lexusy dobrze wpisały się wyścigowy krajobraz na całym świecie. Ale Lexus ścigał się również luksusową limuzyną GS, hatchbackiem CT 200h, a nawet hybrydowym ...

04 Gru 2012, 18:40

Wiesz tyle że za tą cenę mondeo w dobrym stanie ciężko będzie wyrwać. Wiem że jest tego dużo na otomoto itp. Ale nowe auto z tym silnikiem dobrze wyposażone kosztuje ponad 100, a większość ogłoszeń 3 letnich mondeo to "igła" , przebieg 160 tyś...
Nie chce straszyć ale 90% tych ogłoszeń to albo auto ma przekręcony budzik, albo było trzaskane ;/
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Gru 2012, 19:18

Właśnie wiem... Tak jak mówiłem to auta firmowe... Bez wiarygodnej dokumentacji i wizyty w serwisie nawet nie chce słyszeć. Tak jak mówiłem w przypadku dobrego egzemplarza mogę wydać 40tyś... ale wolałbym tego uniknąć. Są też auta od pierwszego właściciela z sensownym przebiegiem, ale takich ze świecą szukać.
Kanonier90
Początkujący

04 Gru 2012, 19:39

W swoje włożysz 4 tys i dalej zlizujesz i wiesz co masz, a jak Ci się taki nowy wynalazek wysra to popłyniesz jeszcze bardziej i autko straci więcej w rok na roczniku na wartości. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Gru 2012, 20:04

Hehehe no w sumie racja... ale jakby tak iść tym tropem to byśmy nigdy aut nie zmieniali :D Czas mojej buni się skończył, niestety... Trudno będzie znaleźć tak porządne autko :) Nie spieszę się, zakup planuje na marzec - kwiecień, może nawet później. Obejrzałem już kilka sztuk i skuszę się tylko na taki egzemplarz, który nie będzie budził żadnych wątpliwości. Na pewno wezmę ze sobą swojego mechanika, a potencjalne autko sprawdzę w serwisie. Nie jestem osobą, która w jeden dzień napala się na auto i bierze :) Aut jest zatrzęsienie tak więc jest w czym wybierać. Czasami śmiać mi się chcę z tego co sprzedawcy wygadają :) Czy oni nie wiedzą, że czasem robią z siebie idiotów? :D Jeżeli chodzi o auta 10 - 15 letnie to wiadomo, że trudno wykryć czy licznik jest kręcony czy nie... ale w aucie 5-6 letnim chyba nie jest zbyt ciężko... nie wiem ile lat gwarancji ma Ford, ale myślę że 3 na pewno. Tak więc musi istnieć dokumentacja serwisowa z przynajmniej z 3 lat czyli połowy żywota auta. Do tego dochodzi przecież przedłużenie gwarancji. Jeżeli auto od jednego właściciela to można się mniej więcej domyśleć ile potencjalnie może mieć licznik. Po drugie nie wiem czy w serwisie nie wykryją kręconej sztuki ? Jak kupowałem BMW to w serwisie od razu wykryli że licznik kopnięty na 100tyś. Zależy czy ktoś umie to robić czy nie... Zresztą nie znam się na tym.
Kanonier90
Początkujący

04 Gru 2012, 20:17

Kup sobie Lagunę GT z 4 kołami skrętnymi:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

BMW w próbach sprawnościowym na pewno nie będzie miało szans skoro takie tuzy wymiękają.
Co do tej utraty wartości to akurat jesteś w sporym błędzie, nową Lagunę ze 130 konnym dieslem można kupić za 70tys. zł to 20-30tys. zł mniej niż reszta tej klasy, nie dziwne więc, że używana jest tańsza za to kwotowo stracisz najmniej.
Tylko szukaj aut krajowych z pewną przeszłością, jak znajomy ma salon to może coś ciekawego w rozliczeniu ktoś mu zostawi.
Znajomy Geodeta kupił właśnie taką tyle, że nową, miał Audi Allroad 2.7T i z Laguny jest bardzo zadowolony no i prowadzenie zdecydowanie na korzyść francuza.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2012, 20:57

Wow robi wrażenie :) Słyszałem o tym systemie, ale nigdy nie widziałem w akcji. Domyślałem się tylko, że może chodzić o łatwiejsze parkowanie... :unsure: Wersji z tym systemem jeszcze nie prowadziłem. Właśnie znajomy ciągle mi mówi, żebym czekał bo zdarzają się fajne sztuki w fajnej cenie. Udokumentowana przeszłość to podstawa :) Ciekawe ile taka używana Laguna z tym systemem 4 sketnych kół kosztuje? I jak to się sprawuje w rzeczywistości
Kanonier90
Początkujący

04 Gru 2012, 22:39

a ja polecę Ci v50 z silnikiem 2.0D lub jakąś benzynkę, od pół roku użytkuję Volvo i gorąco polecam, świetne autko, doskonale wszystko zgrane, świetnie trzyma się drogi i mocy nie brakuje. Jeśli myślisz o Fordzie Mondeo to V50 edzie idealną alternatywą. Dobrze wyposażony, na częściach poniekąd fordowskich ale jakość wykonania, trwałość, jest o wiele lepsza. Za 35tyś. można znaleźć bardzo zadbane auta z 2008 roku w dobrym wyposażeniu.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Gru 2012, 22:57

Hmmm w sumie V50tki nie brałem pod uwagę... Musiałbym się najpierw przejechać bo oceniać po samym wyglądzie jest ciężko... Co to za silnik? To jest Fordowski diesel ? Nie orientuję się za bardzo w Volviaczach, nikt w rodzinie ani wśród znajomych takiego nie posiada...
Kanonier90
Początkujący

04 Gru 2012, 23:02

Nie, to jest diesel PSA(Citroen-Peugeot) i całe szczęście mając na uwadze 2.0 TDCI w Mondeo Mk3.
Przez tydzień takim jeździłem w 407 2010, mało żywiołowy i mniej oszczędny niż się spodziewałem ale równo ciągnie i kulturalnie pracuje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000