Solidny samochód w kwocie 14 tysiecy, wasze opinie.

01 Sty 2015, 18:51

Witam wszystkich chce zakupić samochód marki ford mondeo mk3 do 14 tysięcy.
Zastanawiam się nad kupnem disla/benzyny ponieważ słyszałem że silniki benzynowe nie nadają się do gazu po za 2.5 lecz ten silnik odpada (utrzymanie/spalanie).
Forda w benzynie chce zagazować i tu pytanie 1.8 odpada ? a 2.0 ? Spalanie 2.0 jest o wiele większe od 1.8 ?
Roczny przebieg to 15 tys kilometrów, szukam auta do miasto/trasa 50 na 50. Auta wygodnego i eleganckiego gdyby nie to że silniki forda nie lubią gazu tak słyszałem nawet bym nie pytał kupywałbym 1.8. I może zamiast pchać się w benzyne lepiej kupić disla tylko teraz jaki silnik.
Jeszcze jedno czy ford jest drogim samochodem w utrzymaniu i jak z częściami hm np do takiego volswagena bory/golfa4.
Szukam auta na dłuższy okres czasu 3/4 lata, póżniej takiego forda z gazem zapewne ciężej sprzedać....
Co myślicie co doradzacie najchętniej kupiłbym mondeo 1.8 czystej benzyne za jakieś 12 tys z 2001 rok i zagazowałbym żeby tak się zmieścić w tej 14/15.
Proszę o wasze porady,opinie,propozycje z góry dzięki ! :)
krizz
Początkujący

Prawo jazdy: 10 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Sty 2015, 19:09

Mondeo mk3 nie pod LPG.
Ja bym polecił Vectre C.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

01 Sty 2015, 19:12

Warunkowo podejdzie 2.0
lpg-forum.pl poczytaj tutaj
Który to już Twój temat?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Sty 2015, 19:18

krizz napisał(a):Jeszcze jedno czy ford jest drogim samochodem w utrzymaniu i jak z częściami hm np do takiego volswagena bory/golfa4.
Co Ty porównujesz? Przecież to nie ta klasa więc wiadomo że do Forda będą droższe.
krizz napisał(a):2.5 lecz ten silnik odpada (utrzymanie/spalanie).
Po to się zakłada LPG żeby niwelować spalanie... Poza tym ile masz lat? jak nie masz zniżek to możesz wziąć współwłaściciela i tyle. Choć swoją drogą na Mk3 2.5 musiałbyś mieć 13k.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Patrz na drogę podczas jazdy
    Polskie prawo zabrania kierowcom korzystania z telefonów komórkowych w czasie jazdy, jeśli urządzenie jest trzymane w ręce. Wiele osób ignoruje jednak ten przepis. Obecnie już nie tylko dzwonią i piszą ...