Sonda lambda lekko uszkodzona podczas dokrecania.

07 Cze 2011, 23:36

Witam. Zakupilem sonde lambda do golf Iv 1.6 8 v. W czasie dokrecania lekka mi omknal klucz i zostawil na lambdzie malutkie wgniecenie. Tak troche ponad sruba na ktora naklada sie klucz. Mam nadzieje ze nic w niej sie nie uszkodzilo. Czy moglo sie cos jej stac?? Czy to tylko oslona sie wgiela?? Wgniecenie jest male wyczuwalne palcem tylko. ??
arko22
Nowicjusz

Miejscowość: Sierpc

07 Cze 2011, 23:45

Lekko podgięta osłona mogła ale nie musiała uszkodzić izolatora . Często obserwuję że sondy w niektórych autach są poobijane np auto po wypadku lub właśnie uszkodzone podczas montażu itp a działają normalnie. Niestety w razie czego straciłeś gwarancję.
Sprawdzisz czy auto normalnie jeździ , lub podjedz po paru jazdach ( chodzi o rozgrzanie i studzenie sondy) podłącz pod vag'a i zrób odczyt parametrów sondy. Musi normalnie pracować, lekkie zadraśnięcie jej nie powinno popsuć.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

08 Cze 2011, 09:08

Planuje podjechac na vaga poniewaz trzeba zrobic adaptacje przepustnicy to od razu sprawdze i sonde. Na starej sondzie auto plulo i smierdzialo z tlumika benzyna.Teraz po zalozeniu nowej nie czuc i nie pluje. Sie obawiam czy lutowanie nie wplywa na prace sondy. Wyczytalem ze nie powinno sie lutowac. No ale nie wiem. Co o tym sadzicie?? Jest to uniwersalna sonda boscha do golf IV 1.6 8v
arko22
Nowicjusz

08 Cze 2011, 10:44

nie powinno sie lutowac. w zestawie powinny byc takie zmyslne ciekawe złaczki:)
tibu1
Początkujący

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 18 11 2007

08 Cze 2011, 12:17

Profesjonalnie nie lutujesz tylko właśnie spinasz na złączki. Lutowanie jest trochę kiepskie bo przewody sondy nie są w miedzi, i poprzez lut powstają jednak minimalne straty a sonda pracuje od 0,1 do 1V więc każda strata może wiązać się z niepoprawnymi danym przesyłanymi do ECU silnika. W praktyce będzie działać, bo jednak wartości będą dobre aczkolwiek mogą tylko trochę odbiegać od idealnych.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

08 Cze 2011, 20:00

Mam te zlaczki ale nawet nie wiem jak to ma scalic te przewody. No nic. Teraz juz po ptakach. Polutowane i koniec. A wiecie moze jaki zakres powinna miec sonda w czasie pracy?? Jutro podepne to chcialbym wiedziec czy sa dobre pokazane na kompie...??
arko22
Nowicjusz