REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Generalnie masz rację ale im więcej samochodów i wspólnych części to bardzo często pojawiają się pewne niespójności i łatwiej o pomyłkę nawet pomimo dobrania części w katalogu przez np. hurtownie która tą daną część sprzedaje.Dorota23 napisał(a):To po co produkowac części po numerach oryginały i zamienniki? Na zdrowy rozum są one przeznaczone do konkretnego typu auta, które posiada konkretne mozliwosci i parametry.
Pytanie czy tu mechanik postawił prawidłową diagnozę odczytując błąd który krył się pod "check engine". Tak z ciekawości, masz jeszcze gdzieś tą starą oryginalną sondę?Dorota23 napisał(a):Problem z nadmiernym ssaniem podczas odpalania auta zauważyłam już w wakacje ale spalał normalnie. Wskaznik na ok 5,5, Potem zapaliła się ta kontrolka check engine i nastąpiła wymiana sondy .
Ile tam jest przewodów elektrycznych z sondy do wtyczki ? 4 czy 5 ? Jak 5 to numer OE na sondzie będzie prawdopodobnie 71768056 . Oczywiście jeśli sonda była fabryczna i da się z niej odczytać . Jak inny to podaj . Poza tym dostępne katalogi części nie pokazują innych sond dla wersji 4x2 jak i 4x4 . W obu przypadkach są te same . Rozumiem że rozmawiamy o sondzie przed katalizatorem . No i jeszcze dopisz jakiej mocy jest Twój silnik . Były dwa . 120 KM i 107 KMDorota23 napisał(a):Tak mam
Dorota23 napisał(a):odczytałam tez na drugiej koncówce sondy ( taka do świecy podobna) 0258017206
Dorota23 napisał(a):W zakładzie wymienili mi przednią sondę lambda, która przeznaczona była do innego auta : suzuki i to z napędem na 4 koła
Dorota23 napisał(a):Tak mam. Jak zauwazyłam, że jest to skomplikowany wyjątkowo model, bo ma bardzo mało zamienników lub muszą być same oryginały
Już Ci odpowiem . Warsztat ..... taki tam ...nie ASO . Bazują na zamiennikach nie oryginałach . Zamienniki są tańsze gdzie klient przyklaskuje . Bazują na zamiennikach dostępnych w hurtowni gdzie się zaopatrują . Hurtownia ma katalog . Owy katalog może się nie pokrywać z rzeczywistością , lub wrzuca do jednego worka czy to Liana czy to Suzuki czy to 2x2 , czy to 4x2 czy jakieś tam inne mutacje , ale zawsze jeden i tam silnik , ten sam sterownik silnika . Proponuję Tobie wziąść ten temat w swoje rączki .Załóżmy że to Ty jesteś tym zakładem Masz w temacie jakie auto , motor itp.. Poszperaj tu i tam i wskaż autorowi tematu którą sondę ma kupić . Podaj konkretny numer części . Pisałem tutaj w temacie , grzebałem tu i tam , szukałem , straciłem sporo czasu...... Nie pasi zamiennik , za dużo pali to do ASO . Tam zamontują oryginał , pewnie skasują sowicietoyman40 napisał(a):no dobrze ale moje pytanie jest takie ,a dlaczego w tymże zakładzie wymienili Ci sondę która jest od innego modelu?
bonifacy napisał(a):Już Ci odpowiem . Warsztat ..... taki tam ...nie ASO . Bazują na zamiennikach nie oryginałach .
bonifacy napisał(a):azują na zamiennikach dostępnych w hurtowni gdzie się zaopatrują . Hurtownia ma katalog . Owy katalog może się nie pokrywać z rzeczywistością
bonifacy napisał(a): Proponuję Tobie wziąść ten temat w swoje rączki .Załóżmy że to Ty jesteś tym zakładem Masz w temacie jakie auto , motor itp.. Poszperaj tu i tam i wskaż autorowi tematu którą sondę ma kupić . Podaj konkretny numer części . Pisałem tutaj w temacie , grzebałem tu i tam , szukałem , straciłem sporo czasu...... Nie pasi zamiennik , za dużo pali to do ASO . Tam zamontują oryginał , pewnie skasują sowicie