Sonda lambda z innego modelu - wyższe spalanie

19 Lis 2023, 18:00

temat ogólnie złożony, co do mojego sedici to pewnie też czeka mnie wizyta w ASO, jeżeli zacznę wykluczać po kolei każdą przypuszczalną przyczynę to tak samo muszę nastawić się na niemałe koszty...
wojtas1792
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: FIAT Sedici
Silnik: 1.6 107 km 4x4
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • 19 Lis 2023, 21:13

W ASO zgłaszałam ten problem i odpowiedz była taka sama jak u mechaników. Pewnie wróce tam znowu choc bardzo nie chce bo są drodzy
    :(. Zbliza mi sie przeglad techniczny więc znowu tam pojadę. Moze tym razem cos sie uda
    Dorota23
    Nowicjusz

08 Sie 2024, 08:47

Czy udało się znaleźć jakieś rozwiązanie?
    wojtas1792
    Nowicjusz

08 Sie 2024, 11:30

wojtas1792 napisał(a):Czy udało się znaleźć jakieś rozwiązanie?
    wojtas1792 napisał(a):Czy udało się znaleźć jakieś rozwiązanie?

Niestety nie. dalej jest tak samo. Spala około 9 l/100km. temat sondy odpuściłam :( Być może inna przyczyna zawyżonych obrotów przy starcie. Normalne obroty ok 700 uzyskuje po 15 minutach pracy silnika. Zgłupiałam już. Nie mam siły szukać dalej przyczyny. Mechanicy mówią że tak musi zostać.
    Dorota23
    Nowicjusz

08 Sie 2024, 12:44

U mnie nadal to samo, szperając po różnych forach i czytając opinie o przypadłościach tego modelu na temat zwiększonego spalania, stwierdzam że potencjalnych przyczyn jest wiele: uszkodzony silniczek krokowy, uszkodzony zawór egr, druga sonda lambda, oczywiście niesprawny katalizator czy niewłaściwy luz zaworowy, sterownik silnika (komputer), żeby rozwiać te wszystkie wątpliwości to nie wiem czy starczy 10 tys. zł...
    wojtas1792
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
      Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...
      Hyundai podejmuje współpracę z 4mobility - carsharing
      Hyundai przekazał flotę samochodów i30 nowej generacji, w ramach kontraktu z firmą 4Mobility, oferującą usługi wynajmu samochodów w systemie carsharing. Rozbudowanie floty o samochody marki Hyundai wpisuje się ...