[Opel Astra] Spadają obroty po dodaniu gazu

30 Sty 2014, 16:32

Witam, mam Opla Astre 1.6 benzyniak. Mam parę pytań:

1. Gdy odpalę samochód na zimnym silniku (bieg jałowy) obroty wynoszą około 1100-1200 ale po około 5 minutach spadają do 700-800, czasem trochę niżej i zaczyna delikatnie wibrować samochód po czym obroty znowu się zwiększają i tak co jakiś czas. Czy tak powinno być? (w lecie było wszystko OK. obroty wynosiły stałe 1000r/min - wina niskiej temperatury?)

2. Przy odpalonym silniku słychać taki świst (pisk?) dochodzący spod maski, najbardziej go słychać w okolicy przednich drzwi, myślałem, że tak ma być ale już sam nie wiem - czy we wszystkich astrach 1.6 słychać takie piszczenie? Postaram się to nagrać i wrzucę tutaj.

3. Na zimnym silniku po dodaniu gazu, obroty spadają dość gwałtownie prawie do 500r/min. Gdy silnik już się rozgrzeje obroty normalnie wzrastają (po dodaniu gazu). Naczytałem się coś o silniku krokowym (czy jakoś tak), że to może być przyczyna niskich obrotów oraz spadku obrotów po dodaniu gazu. Czy spadek obrotów jest spowodowany uszkodzeniem silnika krokowego? Jaki byłby koszt wymiany w razie czego...?

Pytania może i głupie ale jest to mój pierwszy samochód w życiu, na dodatek nie znam się za bardzo na tych wszystkich przepustnicach, silnikach itd. więc pytam na forum (w końcu od tego jest) :ok:
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM

30 Sty 2014, 16:46

Chester512 napisał(a):2. Przy odpalonym silniku słychać taki świst (pisk?) dochodzący spod maski, najbardziej go słychać w okolicy przednich drzwi, myślałem, że tak ma być ale już sam nie wiem - czy we wszystkich astrach 1.6 słychać takie piszczenie? Postaram się to nagrać i wrzucę tutaj.

Prawdopodobnie przyczyną będzie ślizgający się pasek klinowy. Przydałoby się go wymienić ale wrzuć filmik to się upewnimy :wink:.

Chester512 napisał(a):1. Gdy odpalę samochód na zimnym silniku (bieg jałowy) obroty wynoszą około 1100-1200 ale po około 5 minutach spadają do 700-800, czasem trochę niżej i zaczyna delikatnie wibrować samochód po czym obroty znowu się zwiększają i tak co jakiś czas. Czy tak powinno być? (w lecie było wszystko OK. obroty wynosiły stałe 1000r/min - wina niskiej temperatury?)

Chester512 napisał(a):3. Na zimnym silniku po dodaniu gazu, obroty spadają dość gwałtownie prawie do 500r/min. Gdy silnik już się rozgrzeje obroty normalnie wzrastają (po dodaniu gazu). Naczytałem się coś o silniku krokowym (czy jakoś tak), że to może być przyczyna niskich obrotów oraz spadku obrotów po dodaniu gazu. Czy spadek obrotów jest spowodowany uszkodzeniem silnika krokowego? Jaki byłby koszt wymiany w razie czego...?

To raczej będą przyczyny jednej awarii. Sprawdź najpierw czy nie masz lewego powietrza w dolocie. To tak na początek :ok:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

30 Sty 2014, 17:35

Sprawdzenie lewego powietrza brzmi jak prosta czynność tyle, że ja nie wiem jak to zrobić :oops:

A tutaj nagrania "pisku":
1. Nagranie z miejsca obok drzwi kierowcy: http://chester5122.wrzuta.pl/audio/0AlOTycwyOQ/drzwi_-_przod
2. Nagranie z miejsca obok drzwi tylnich (dla pasażerów): http://chester5122.wrzuta.pl/audio/1bJMqVShXVC/drzwi_-_tyl
3. Nagranie z miejsca przed maską: http://chester5122.wrzuta.pl/audio/215t2LIfZEc/przed_maska

Czy to jest jak wspomniałeś - od paska klinowego?
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Czy tempomat w samochodzie oszczędza paliwo?
    Używanie tempomatu może przyczynić się do oszczędności paliwa w pewnych okolicznościach, ale nie zawsze i o tym trzeba pamiętać. Jazda z wykorzystaniem tempomatu umożliwia utrzymanie stałej prędkości pojazdu, co pozwala na ...