Opel astra spala dużo paliwa

22 Sty 2014, 17:36

witam. mam pewien problem z samochodem. mam opla astre z 2003 roku i zauważyłem ze w tym roku pobiera wiecej paliwa i oleju niż wczesniej. co zrobic?
randers
Nowicjusz

Auto: opel

22 Sty 2014, 21:32

Odczytać błędy z kompa i sprawdzić kompresję silnika na początek... Kiedy ostatnio były robione filtry i płyny???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

22 Sty 2014, 21:43

w kwietniu ubiegłego roku wymieniałem, wiec nie powinny się tak szybko zużyć...
randers
Nowicjusz

22 Sty 2014, 22:14

randers napisał(a):w kwietniu ubiegłego roku wymieniałem, wiec nie powinny się tak szybko zużyć...

Sporo zależy od tego ile km zrobiłeś w tym czasie i jakiej jakości są te filtry... Dawno się to zaczęło???

Odczytaj błędy i zmierz kompresję silnika... Jakieś inne objawy??? Cokolwiek??? Napisz nam później wyniki tych "badań".

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

25 Sty 2014, 16:57

Co do oleju - albo olej jest spalany ( do wymiany pierścienie ) albo jest wyciek zewnętrzny. Innej drogi ujścia oleju nie ma. Jak silnik spala olej to napewno wyjdzie to na analizie spalin. A ta kosztuje grosze i wiele wyjaśni.
Co do spalania - obecnie zrobiło się zimno i jest mrozik. Silnik dłużej pracuje na ssaniu, a to przedkłada się na spalanie. Tutaj ważny jest tez termostat - od jego sprawności zależy jak szybko wyłączy się ssanie. Ważną rolę tutaj też spełnia czujnik temp. płynu chłodzącego - jak jest w jakimś stopniu uszkodzony, to ssanie może całkowicie się nie wyłaczać. No i analiza spalin też może coś wyjasnić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2014, 21:15

MotoAlbercik napisał(a):Tutaj ważny jest tez termostat - od jego sprawności zależy jak szybko wyłączy się ssanie. Ważną rolę tutaj też spełnia czujnik temp. płynu chłodzącego - jak jest w jakimś stopniu uszkodzony, to ssanie może całkowicie się nie wyłaczać. No i analiza spalin też może coś wyjasnić.

Dzięki za fachowe rady, wiele mi rozjaśniły. Czy takie duże spalanie może byc spowodowane dużym tarciem? Jakies preparaty pomogą?
randers
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...
    UAZ Hunter
    Rosyjska terenowa legenda pojawiła się w 1972 roku i szybko zyskała uznanie służb mundurowych. Mówi się, że od tego czasu samochód ten uczestniczył w prawie każdym konflikcie zbrojnym. Obecnie w ofercie znajduje ...

26 Sty 2014, 21:19

od początku mam na liczniku ok. 201000 przejechanych kilometrów,
randers
Nowicjusz

26 Sty 2014, 23:21

randers napisał(a): Czy takie duże spalanie może byc spowodowane dużym tarciem?

Generalnie oczywiście że tak - każde tarcie to opór, a opór, to większe spalanie. Tylko jakie i czego tarcie masz na myśłi?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sty 2014, 19:55

może warto zainwestować w dobre oleje silnikowe lub jakiś dodatek do nich. mi polecili podczas przeglądu jakiś preparat który zmniejszea zużycie paliwa i oleju w samochodzie.
karll
Nowicjusz

Auto: mazda

29 Sty 2014, 08:25

Kolego randers,jesteś chyba bardzo leniwym człowiekiem,przynajmniej ja nie doczytałem się jaki masz silnik w tej Astrze,bo widzisz jest zasadnicza różnica między dieslem a benzyną w Astrach,w dieslach regulujesz zawory a w benzynach masz hydraulikę.Nie przystoi nawet zadawać takiego pytania w stylu---- silnik mi dużo zużywa paliwa,co jest?----- :D :no: Teraz wiesz już jak należy zadawać pytania,ty przedstawiać się nie musisz,ale auto przedstaw,rocznik ,moc ,rodzaj paliwa.Podałeś tylko auto oraz rocznik,napiszę ci---Bez Jaj! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2014, 16:27

nie jestem zbyt biegły w te klocki... :D samochód dostałem od taty. mam opla astrę o pojemności 1.8 i mocy 125km, na benzyne.
randers
Nowicjusz

29 Sty 2014, 16:28

co to za preparat? warto tego używać?
randers
Nowicjusz

29 Sty 2014, 17:36

Jest to dobry,trwały silnik,polecany,zdecydowanie rzadziej w tej generacji dochodzi do wycieków z jednostek napędowych,teraz jest zimno,więc kwestię spalania zostaw. Jeśli chodzi o zużycie oleju,zobacz czy nie jest zbyt rozrzedzony paliwem,jeśli mało jeździsz na krótkich trasach,to powinieneś olej wymieniać nie raz do roku,tylko trzy razy ,ostatecznie dwa razy,częste jeżdżenie na ssaniu,niedogrzany silnik,rozumiesz? Preparaty zmniejszające zużycie oleju przez silnik należy zostawić tylko dla jednostek zużytych,są to tylko zwykłe zagęszczacze,zabójcze zimą,oleju o konsystencji miodu (mróz) żaden silnik nie lubi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Sty 2014, 21:09

poprzednicy dobrze podpowiadają, że regularna wymiana olejow to podstawa. ja robię przeglad mniej wiecej co pół roku. druga rzecz to dobre oleje i speecjalne preparaty do silnika, to podstawa. używam ceramizatora żeby zmniejszyć zużycie paliwa i oleju. no i wszystko ładnie chodzi, nawet w zimie
karll
Nowicjusz

Auto: mazda