REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Może, po czyszczeniu przepustnicy powinno się zrobić jej adaptację.johnyvvti napisał(a):Przepustnica elektroniczna wydaje mi sie ze zaczely sie problemy sie po jej czyszczeniu.
Na długo odłączasz akumulator?johnyvvti napisał(a):silnik przestal reagowac na odlacze ie akumulatora czyli tzw. Reset ecu ,czyli mowic prosto nie uczy sie jazdy przez pierwsze kilometry
Nie powinno być takich dźwięków i powinna otwierać się i zamykać bez wyczuwalnych przeskoków (można to wyczuć palcami) ten ruch powinien być płynny i niczym nie zakłócony.johnyvvti napisał(a):przepustnica dziala i otwiera sie normalnie lecz charczy skrzypi i trzeszczy
A jak jedziesz około 90km/h (jedziesz na czwórce) i zdejmiesz nogę z gazu to na obrotomierzu wskazówka stoi w miejscu czy lekko faluje?johnyvvti napisał(a):Zaobserowalem tez ze czesto czuc lekkie szarpniecie przy zdejmowanie nogi z gazu i obroty nie opadaja dosc szybko tylko z lekkim opoznieniem
Czy podłączałeś samochód pod komputer? Były jakieś błędy?johnyvvti napisał(a): Jezdze z tym juz kupe czasu i nikt nie jest wstanie okreslic przyczyny bez popadania w koszty a nie chce wymieniac pol samochodu ciagle mysle nad wymina przepustnicy i potencjometru w pedale gazu
johnyvvti napisał(a): jak dam za duzo szybko wchodzi na wysokie obroty i troszke wyje i powoli sie rozpedza
Też o tym myślałem i stąd moje pytania o falowanie obrotów. Wygląda jednak na to że problem może być faktycznie w samej przepustnicy. Zastanawiam się czy np. nie przycina się czasem i stąd problemy. Rozumiem, że wszystkie wężyki podpięte są do niej prawidłowo po zdejmowaniu do czyszczenia i nie łapie gdzieś lewego powietrza na oringach?MotoAlbercik napisał(a):Wygląda mi to na problem z samą skrzynią.
Zależy jak usterka, słaby konwerter nie koniecznie będzie sygnalizował usterkę. Wcześniej pojawią się problemy typu słabe ruszanie po puszczeniu hamulca, falowanie obrotów po puszczeniu gazu, twarde redukcje, przygasanie po zatrzymaniu na światłach itp. Dopóki takie rzeczy nie przekroczą wartości krytycznej na jaką zaprogramowany jest komputer problem nie pojawi się w postaci usterki i skrzynia nie przejdzie w tryb awaryjny.johnyvvti napisał(a):Zreszta automatyczne skrzynie biegow sterowane sa komputerem i kazda usterka wywala blad albo przechodzi w tryb awaryjny