Spadł gruz na moje auto, co robić?!

30 Paź 2010, 06:56

Witam!

Od niedawna jestem posiadaczką małego autka Forda Fiesty z 2000r i przeprowadziłam się do Wałbrzycha. Samochód muszę parkować pod sąsiednim blokiem oddalonego od naszego o 7m, ponieważ u nas nie ma wolnych miejsc. Kiedy rano wyszłam z domu okazało się, że właśnie z tego budynku oderwał się kawał gruzu i runął- część na ziemię, a część na mój samochód... Mam porządnie obd rapane nadkole z przodu od strony kierowcy i zderzak (który jest w kolorze). Niestety nie posiadam AC.

Powiedzcie mi, co mogę zrobić w tej sytuacji? Kto jest winny w tej sytuacji? Czy jestem zdana na siebie i mam pokryć koszt malowania auta? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.

-Pozdrawiam-
kruszynkaaa
Nowicjusz

Miejscowość: Wałbrzych

30 Paź 2010, 13:53

skontaktuj się z zarządcą budynku.jeśli budynek ubezpieczony to do tej ubezpieczalni sie udajesz.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

30 Paź 2010, 14:39

Jeżeli zarządca będzie sprawiał problemy,komplikował to zgłoś sprawe na policje.W moim przypadku(dachówki spadły na auto) zarządca przyjął zgłoszenie,ubezpieczalnia odmówiła uregulowania szkody.Dlatego takie zgłoszenie na policji niekiedy jest wskazane i pomocne.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

30 Paź 2010, 19:43

Podstawowe pytanie, czy samochód mógł tam stać? Stał pod budynkiem, ale czy na miejscu do tego wyznaczonym? Czy np. gdzieś "na dziko" na trawie, chodniku, etc.
Jeżeli auto było zaparkowane prawidłowo, robisz zdjęcia samochodu, dobrze jest mieć jakiegoś świadka który poświadczy Twoją wersję, oraz fotografię miejsca w którym uszkodzony jest budynek. Z tym wszystkim bezpiecznie udać się na policję, a później do zarządcy budynku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Paź 2010, 12:36

Dokładnie tak jak pisał kolega wyżej - najważniejsze jest to, czy samochód mógł tam stać, czyli czy było to miejscie do prawidłowego zaparkowania samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2010, 22:10

Tak samochód był prawidłowo zaparkowany. Sprawę zgłosiłam na policję i jutro jadę zgłosić do urzędu miasta. Dowiedziałam się, że budynek jest ubezpieczony.
kruszynkaaa
Nowicjusz

Miejscowość: Wałbrzych