Jakie dane na rachunku z niemiec??

28 Paź 2010, 21:36

Witam wszystkich na forum. :wink:
Chciałbym sprowadzić samochód z Niemiec dzięki wielu informacjom zawartym na forum w zasadzie wszystko jest dla mnie teoretycznie jasne . Mam jednak małe wątpliwości dotyczące szczegółów. Czytając o mordędze, jaka przechodzą normalni obywatele w starciu z urzędniczą bezdusznością szczerze współczuje i jednocześnie chciałbym tego uniknąć. Zatem. Zamierzam kupić auto używane w salonie toyoty. Rozumiem ze nie będę musiał sporządzać umowy kupna sprzedaży tylko dostane rachunek (jestem osoba prywatna nie prowadzę żadnej działalności)

1.Kogo danie maja figurować na rachunku oprócz oczywiście moich tzn. czy dane dilera toyoty jako sprzedającego czy dane ostatniego właściciela którego dane znajdują się w bodajże w brifie (jeżeli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu).

2.Jakie są wymagania polskich urzędasów odnośnie formy i treści rachunku tzn., jakie dane, pieczątki powinien ów rachunek zawierać (oprócz marki modelu i VINu)? Czego ewentualnie nie powinien zawierać?

3.Na co zwóćić uwagę na rachunku czy jest to jakiś standardowy druk? Czy ten rachunek wystarczy (oczywiście oprócz reszty wymaganych dokumentów) do rejestracji samochodu , wizyty w urzędzie skarbowym. celnym itd.

4 .Czy nadal przy rejestracji samochodu wymagane jest zaświadczenie o wymeldowaniu samochodu w Niemczech (Abmeldebescheinigung) i gdzie to się załatwia czy w tamtejszym urzędzie komunikacji?

5.czy po kupnie tablic wyjazdowych (z żółtym paskiem) w urzędzie komunikacji musze jeszcze wykupić ubezpieczenie (jeżeli tak to gdzie ) czy jest ona zawarte już w tablicach ?

6.Rozumiem ze mały brif to karta pojazdu (z wszystkimi posiadaczami auta po drodze )a durzy brif to dowód rejestracyjny z e szczegółowymi danymi auta .Czy tak?

Wiem ze dla niektórych pewne rzeczy są oczywiste :roll: ale jeszcze nigdy nie sprowadzałem samochodu i wolałbym rozwiać wątpliwości wcześniej a nie dowiedzieć się przy okienku w jakimś urzędzie ze czegoś tam nie mam albo o jedno zdanie jest za dużo i później pisać posty 'pomocy nie chcą zarejestrować mi auta';(oczywiście wszystkim w takiej sytuacji szczerze współczuje) :sad:

Dziękuje wszystkim którzy rozwieją moje wątpliwości
wit74
Nowicjusz

Miejscowość: szczecin

28 Paź 2010, 21:43

wit74 napisał(a):Czy tak?

Odwrotnie....

[ Dodano: 28 Październik 2010, 21:46 ]
Ps.Dot. pkt. 6
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Paź 2010, 23:07

Dziekuje za odpowiedz dotyczącą punktu 6
wit74
Nowicjusz

29 Paź 2010, 10:07

Ad.1/ Przy rejestracji pojazdu z zagranicy nie jest wymagana ciągłość włascicieli/przepis ten dot.tylko pojazdu zarejestrowanego w kraju/ale w 100% nie jestem pewny lepiej zasięgnąć języka w WK jezeli nikt nie udzieli Ci info tutaj..
Ad 4/ Jezeli będziesz miał miał wymeldowany to nie zaszkodzi.Jednak nie jest to wymagane przez WK.Musisz wtedy tylko zdać tablice rej. i WK resztę załatwia...

[ Dodano: 29 Październik 2010, 11:26 ]
Ps. do Ad.2/ Rzadko sie zdarza zeby samochód przeznaczony do sprzedazy a znajdujący się na"komisie",dilera nie był wymeldowany.To jedynie moze Cię spotkac jezeli będziesz kupował u "zaprzyjaznionego"Niemca... :grin: Chociaz oni tez czynia to bardzo niechętnie... :sad:
Ad.5/ Z tego co pokukałem trochę po necie to jest napisane ze:
Czasówki kupujesz u nich w WK wraz z ubezpieczeniem.Natomiast czy to jest w jednym miejscu trudno mi powiedziec...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

29 Paź 2010, 20:32

Dzieki Migi60 za odpowiedz.Dostałem odpowiedz na punkt 4 z wydziału komunikacji dotyczący wymeldowania samochodu w niemczech. Napisałem tam meila treści:

Witam
Czy przy rejestracji samochodu sprowadzonego z Niemiec wymagany jest jeszcze dokument lub pieczatka w niemieckim dowodzie rejestracyjnym o wymeldowaniu samochodu w niemczech (Abmeldebescheinigung).

Oto jaka otrzymałem odpowiedz:

"Z naszej strony nie wymagamy aby pojazd był wymeldowany, nie ma znaczenia czy jest zameldowany czy wymeldowany. Ma to znaczenie dla niemieckiego własciciela. Do rejestracji w Polsce należy przedłożyć niemiecki dowód rejestracyjny. Dowód ten jest zatrzymywany w aktach pojazdu. Niemiecki właściciel nie wymelduje pojazdu bez dowodu rejestracyjnego.''

ad pytania 1 Czyli rozumiem ze na rachunku moze figurowac diler toyoty a nie ostatni właściciel wpisany w fahrzeughbreif i niebedzie to przeszkodą w póżniejszym załatwianiu spraw.Czy tak? Chciałbym dowiedziec sie jeszcze troche o samym rachunku tzn.formie ,potrzebnych pieczatkach ,danych samochodu itp.Może jest na forum ktos kto kupil auto ta droga od dilera?
wit74
Nowicjusz

29 Paź 2010, 21:12

wit74 napisał(a):Czy tak?

Tak..Pisałem juz o tym wczesniej.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...

30 Paź 2010, 15:10

Bez wymeldowania auta/potwierdzenia niemasz możliwości zrobienia przeglądu technicznego jezeli w niemczech się skończył.Umowa może być zawarta z danymi sprzedającego i kupującego,jako przedmiot wpisujesz auto osobowe i numer vin.podpis z twojej strony,podpis i pieczątka ze strony dilera.Umowa może być zawarta na zwykłej kartce a4.Dość często diler w niemczech wystawia jedynie tzw rachunek gdzie zawarte są jedynie dane auta,niestety w polskim urzędzie jest to niewystarczalne,musi figurować również kupujący.problem polega na fakcie,że w polsce auto jest nadal traktowane poprzez przepisy jako luksus :cool: Właściciel ma możliwość wymeldowania auta bez dowodu rejestracyjnego,nawet bez dokumentów i tablic rejestracyjnych ,więc nie do końca urząd polski ma wiedze na ten temat,musi jedynie posiadać umowe sprzedaży.Sprzedając auto wyrejstrowane w niemczech obowiązuje jedynie umowa słowna,nie pisemna.Poproś dilera o zwykłą umowe kupna/sprzedaży z twoimi danymi.Otrzymasz jedynie jak ww rachunek to musisz kombinowac i we własnym zakresie napisać umowe z danymi ostatniego właściciela...tablice tzw krótkoterminowe(5 dni)otrzymasz nie w wydziale komunikacji,tylko w np pobliżnym biurze ubezpieczeń.Z ubezpieczeniem kupionym,tzw doppelkarta udajesz się do wydziału komunikacji gdzie otrzymujesz numer rejestracyjny w formie pisemnej.Z tymi danymi udajesz sie ponownie do biura gdzie zakupiłeś ubezpieczenie,wyrabiają tablice rejestracyjne za które zapłaciłeś kupując doppelkarte i udajesz się ponownie do WK gdzie otrzymujesz naklejki danej gminy na tablice i dowód rejestracyjny w którym wpisujesz własnoręcznie dane auta i osoby prowadzącej lub właściciela.Proces załatwienia ww tablic to 5 minut jeżeli niema kolejki.W nielicznych urzędach wymagają bezpodstawnie dokumenty auta i sami wpisują dane,np w berlinie.Tablice tymczasowe są prawnie wydawane na osobe fizyczną a nie na auto.Dlatego jak napisałem niezapomnij wpisać danych do dowodu,długopisem.W innym przypadku przy kontroli możesz mieć niemile wrażenia i koszty.Koszt takich tablic wacha się od 55Euro do 200E,w zależności od rejonu niemiec i ubezpieczyciela.Koszt w wydziale komunikacji 10/20E.Niepotrzebujesz zielonej karty która dodatkowo kosztuje.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

30 Paź 2010, 17:32

Dzięki Leopard. Wiec tak: widzę ze lepiej będzie sporządzić umowę kupna sprzedaży miedzy sprzedającym – czyli właściwie kim dilerem czy ostatnim właścicielem?.
Jeżeli będę musiał sfabrykować taka umowę dla polskiego urzędu to wystarczy imię i nazwisko sprzedającego (spisane z briefu) czy musza być jakieś numery dokumentu sprzedającego (paszportu ,odpowiednika niemieckiego dowodu osobistego)?Wtedy mam umowę z wszystkimi danymi auta a rachunek od dilera zostawiam sobie na pamiątkę? Tak?

Rozumiem z tego co piszecie ,ze wydziały komunikacji i ubezpieczalnie na ogół znajdują się blisko siebie? I nie jest to takie skomplikowane wymaga tylko trochę ‘latania’ i zachowania odpowiedniej kolejności.
Wspomniałeś o naklejkach landu. Przeczytałem wiele postów na ten temat ale raczej nikt nie wspomina o naklejkach. Czy bez nich żółte tablice są nieważne?

Nie potrzebuje zielonej karty w Niemczech bo mam ubezpieczenie w tablicach których bez zawarcia ubezpieczenia nie dostane. Ale z tego co czytałem ubezpieczenie to dotyczy tylko Niemiec a co w Polsce ? Czy nie po to jest zielona karta?
wit74
Nowicjusz

31 Paź 2010, 11:13

Praktycznie po drodze jadąc w niemczech masz Prenzlau,tam możesz wykupić tablice.W celu wykupienia tablic/ubezpieczenia niepotrzebujesz dokumentów auta(jest to prawnie uregulowane,jednak niektóre WK niechcą wydać bez okazania briefu).Przy WK masz 3 ubezpieczalnie w których otrzymasz doppelkarte.Sprawdz godziny otwarcia na google.Umowe piszesz z danymi z briefu lub dowodu rejestracyjnego.Umowe od dilera jak ww na pamiątke.Naklejki na tablice dostaniesz przy automatycznie przy odbiorze dowodu rejestracyjnego.Niemasz naklejek,niemasz dowodu,więc tablice są nieważne.Niekupuj zielonej karty,polska policja niewymaga okazywania ZK.Jeżeli bedzie taka potrzeba(wypadek,kolizja) to otrzymasz karte przez fax lub pocztą.Przepisy dotyczące użytkowania tablic krótkoterminowych uległy zmianą,zostały rozszerzone poprzez UE,wcześniej oficjalnie można było poruszać sie jedynie na terenie niemiec na takich tablicach.Jeżeli koniecznie chcesz to możesz od razu wykupić ZK,koszt jak pamiętam 10/15E.W celu otrzymania tablic/ubezpieczenia potrzebujesz dowód osobisty lub paszport i ważne prawo jazdy.
Leopard
Początkujący

01 Lis 2010, 22:21

wit74 napisał(a):ad pytania 1 Czyli rozumiem ze na rachunku moze figurowac diler toyoty a nie ostatni właściciel wpisany w fahrzeughbreif i niebedzie to przeszkodą w póżniejszym załatwianiu spraw.Czy tak? Chciałbym dowiedziec sie jeszcze troche o samym rachunku tzn.formie ,potrzebnych pieczatkach ,danych samochodu itp.Może jest na forum ktos kto kupil auto ta droga od dilera?

Sprowadzałam rok temu samochód (z Niemiec), kupowany był u dilera. Nie spisywałam umowy. Dostałam rachunek (też jestem osobą prywatną). Na rachunku mam:
- dane firmy: nazwa, adres, telefony, nr identyfikacji podatkowej podatku obrotowego (to chyba coś takiego jak u nas NIP dla podatku VAT), nr celny i nr podatnika,
- dane swoje (imię nazwisko i adres)
- dane samochodu (marka, model, rok pierwszej rejestracji i nr VIN).
- no i oczywiście cena ;)
Jeśli chodzi o pieczątki - przybita jest jedna firmowa firmy dilerskiej, na której widniej podpis osoby upoważnionej. Nie miałam z tym rachunkiem żadnych problemów przy rejestracji czy też w urzędzie skarbowym i celnym.
Ostatnio edytowany przez sEsZela, 01 Lis 2010, 22:42, edytowano w sumie 1 raz
sEsZela
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

01 Lis 2010, 22:34

sEsZela napisał(a): Nie miałam z tym rachunkiem żadnych problemów przy rejestracji czy też w urzędzie skarbowym.

Oczywiscie ze tak,jezeli masz rachunek,f-rę.Jak pisałem wczesniej-nie obowiazuje ciagłośc włascicieli w przypadku samochodu z zagranicy...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

01 Lis 2010, 23:03

sEsZela napisał(a):
wit74 napisał(a):ad pytania 1 Czyli rozumiem ze na rachunku moze figurowac diler toyoty a nie ostatni właściciel wpisany w fahrzeughbreif i niebedzie to przeszkodą w póżniejszym załatwianiu spraw.Czy tak? Chciałbym dowiedziec sie jeszcze troche o samym rachunku tzn.formie ,potrzebnych pieczatkach ,danych samochodu itp.Może jest na forum ktos kto kupil auto ta droga od dilera?

Sprowadzałam rok temu samochód (z Niemiec), kupowany był u dilera. Nie spisywałam umowy. Dostałam rachunek (też jestem osobą prywatną). Na rachunku mam:
- dane firmy: nazwa, adres, telefony, nr identyfikacji podatkowej podatku obrotowego (to chyba coś takiego jak u nas NIP dla podatku VAT), nr celny i nr podatnika,
- dane swoje (imię nazwisko i adres)
- dane samochodu (marka, model, rok pierwszej rejestracji i nr VIN).
- no i oczywiście cena ;)
Jeśli chodzi o pieczątki - przybita jest jedna firmowa firmy dilerskiej, na której widniej podpis osoby upoważnionej. Nie miałam z tym rachunkiem żadnych problemów przy rejestracji czy też w urzędzie skarbowym i celnym.

Dość często otrzymywałem od dilera zwykły rachunek uproszczony,tzn opis przedmiotu(pkw/lkw) i numer vin,nic więcej.Powiedzmy że jest to zwykły rachunek ręcznie pisany jak np za pare butów,ze względu na fakt że w niemczech jest to wystarczalne.W polsce daleko jeszcze do cywilizacji :cool:
Leopard
Początkujący