REKLAMA
Witam wszystkich na forum.
Chciałbym sprowadzić samochód z Niemiec dzięki wielu informacjom zawartym na forum w zasadzie wszystko jest dla mnie teoretycznie jasne . Mam jednak małe wątpliwości dotyczące szczegółów. Czytając o mordędze, jaka przechodzą normalni obywatele w starciu z urzędniczą bezdusznością szczerze współczuje i jednocześnie chciałbym tego uniknąć. Zatem. Zamierzam kupić auto używane w salonie toyoty. Rozumiem ze nie będę musiał sporządzać umowy kupna sprzedaży tylko dostane rachunek (jestem osoba prywatna nie prowadzę żadnej działalności)
1.Kogo danie maja figurować na rachunku oprócz oczywiście moich tzn. czy dane dilera toyoty jako sprzedającego czy dane ostatniego właściciela którego dane znajdują się w bodajże w brifie (jeżeli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu).
2.Jakie są wymagania polskich urzędasów odnośnie formy i treści rachunku tzn., jakie dane, pieczątki powinien ów rachunek zawierać (oprócz marki modelu i VINu)? Czego ewentualnie nie powinien zawierać?
3.Na co zwóćić uwagę na rachunku czy jest to jakiś standardowy druk? Czy ten rachunek wystarczy (oczywiście oprócz reszty wymaganych dokumentów) do rejestracji samochodu , wizyty w urzędzie skarbowym. celnym itd.
4 .Czy nadal przy rejestracji samochodu wymagane jest zaświadczenie o wymeldowaniu samochodu w Niemczech (Abmeldebescheinigung) i gdzie to się załatwia czy w tamtejszym urzędzie komunikacji?
5.czy po kupnie tablic wyjazdowych (z żółtym paskiem) w urzędzie komunikacji musze jeszcze wykupić ubezpieczenie (jeżeli tak to gdzie ) czy jest ona zawarte już w tablicach ?
6.Rozumiem ze mały brif to karta pojazdu (z wszystkimi posiadaczami auta po drodze )a durzy brif to dowód rejestracyjny z e szczegółowymi danymi auta .Czy tak?
Wiem ze dla niektórych pewne rzeczy są oczywiste ale jeszcze nigdy nie sprowadzałem samochodu i wolałbym rozwiać wątpliwości wcześniej a nie dowiedzieć się przy okienku w jakimś urzędzie ze czegoś tam nie mam albo o jedno zdanie jest za dużo i później pisać posty 'pomocy nie chcą zarejestrować mi auta';(oczywiście wszystkim w takiej sytuacji szczerze współczuje)
Dziękuje wszystkim którzy rozwieją moje wątpliwości