Spala benzyne podczas jazdy na gazie

22 Lis 2016, 14:15

Witam. Od 2 miesięcy jestem posiadaczem VW Polo 2002r silnik 1,4 75KM benzyna+gaz (jeżeli nic nie pomyliłem jest to instalacja LPGTech 204). Problem jaki zauważyłem to pobieranie benzyny podczas jazdy na gazie. Co 2-3 tankowania gazu (średnio wlewam 25-27 litrów gazu) muszę dotankować ok 4 litry benzyny. Nie wyjeździłem ani raz gazu do zera żeby samochód musiał przejść na zasilanie pb. Wiem że jest chłodniejsza pora roku i przełączanie na gaz trwa nieco dłużej ale samochód pokonuje raczej dłuższe trasy (30-80km). Poza tym rezerwa zaświeca się nie w chwili gdy jade na benzynie ale na gazie (ostatnio po przejechaniu ok 45 kilometrów od uruchomienia silnika). Poziom benzyny nie podnosi się przy ponownym uruchamianiu silnika więc wskazanie nie jest raczej spowodowane obliczeniami spalania przez komputer, który mógłby też na tej podstawie sterować wskaźnikiem. Ostatnio gdy samochód był rozgrzany wyjałem bezpiecznik pompy paliwa (ucichła więc był to dobry bezpiecznik) po czym przejechałem ok 2 km żeby sprawdzić czy samochód nie jest słabszy. Wszystko wyglądało ok ale wpadł mi do głowy jeszcze pomysł czy silnik nie wspomaga się benzyną np. przy wyższych obrotach silnika? Nie jeżdżę jak rajdowiec ale nie jest to tez eko-jazda a spalanie gazu wynosi ok 7-7,3litra na 100km. Testować samochód z wyjętym bezpiecznikiem pompy paliwa przy wyższych obrotach silnika? Ma ktoś jakiś pomysł co dzieje sie z tym paliwem? Dodam jeszcze, że nie ma żadnego wycieku ponieważ dokładnie przejrzałem wszystkie przewody, zbiornik itd. Bardzo proszę o pomoc
maks100
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 12 1988
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Polo 9n
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Lis 2016, 14:54

maks100 napisał(a):Co 2-3 tankowania gazu (średnio wlewam 25-27 litrów gazu) muszę dotankować ok 4 litry benzyny. Nie wyjeździłem ani raz gazu do zera żeby samochód musiał przejść na zasilanie pb. Wiem że jest chłodniejsza pora roku i przełączanie na gaz trwa nieco dłużej ale samochód pokonuje raczej dłuższe trasy (30-80km). .... Nie jeżdżę jak rajdowiec ale nie jest to tez eko-jazda a spalanie gazu wynosi ok 7-7,3litra na 100km.
Wydaje mi się że wszystko jest w porządku, wystarczy policzyć :)
Raz na trzy tankowania gazu dolewasz 4 litry benzyny, czyli: tankujesz 3 x 25 = 75 litrów gazu i na nim przy podanym spalaniu wyżej przejedziesz 1000km. Robisz średnio 50km czyli zimny samochód odpalasz 20 razy gdzie potrzeba około 2 km na rozgrzanie do przełączenia na gaz. Tak więc spalasz ok. 4 litry paliwa na 40km gdzie silnik jest nie rozgrzany i pali więcej. Podsumowując powyższe wychodzi, że gdybyś przejechał swoim samochodem 100km (tylko benzyna), a silnik nie osiągnął by wyższej temperatury niż ok. 30 stopni (następuje przełączenie na gaz) to spalanie by wyniosło 10 L/100km. Wynik dla mnie jak najbardziej realny.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

22 Lis 2016, 16:18

Twoje wyliczenia faktycznie mają sens. Tylko dlaczego rezerwa zaświeca się gdy jade na gazie?
maks100
Nowicjusz

22 Lis 2016, 16:23

bo samochód wpadnie w dziurę albo przechyli się na zakręcie i czujniik stwierdza że paliwa brak. Aby paliwo się znowu znalazło czujnik musi zmienić położenie nie o dwa minimetry tylko trochę więcej.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

22 Lis 2016, 18:24

Dziękuje za pomoc. Pewnie szukałem dziury w całym a auto jest w pełni sprawne;)
maks100
Nowicjusz

22 Lis 2016, 18:26

Dodam jeszcze, że przy gazie nie powinno jeździć się na rezerwie tylko mieć około pół baku. Tym bardziej w warunkach zimowych, chodzi tu głównie o możliwość skraplania się wody ze względu na różnice temperatur, która trafia później bezpośrednio do paliwa.

Ja u siebie tankuję paliwo do ponad połowy baku jak mam około 1/3 to wtedy dolewam przy najbliższym tankowaniu gazu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999