Spalanie benzyny przy jeździe na LPG

02 Kwi 2012, 20:36

Witam mam Mitsubishi Pajero 1991 w bogatej wersji mi z klimatyzacja w samochodzie jest zainstalowany gaz ktorego zjada 20litrow na 100km niestety zaobserwowalem ze bierze rowniez bezyne... zatankowalem full jakies 70litrow za 400zł i po przejechaniu (nie jednorazowo) 600km ubylo paliwa okolo 1/4 zbiornika zatsanawiam sie dlaczego skoro nie ejst to sekwencja i samochod odpala na gazie nawet gdy bak jest bez paliwa i na nim tez jezdzi... nie musi byc dana tempetarura na silniku by gaz sie przelaczal... wystarczy przygazowacdo 2500obrotow na min i i juz jedziemy na gazie... niestety zjada paliwo ito w masakrydcznej ilosci... znajomy doradzal mi jazde do gaziarzy inny zas zamontowanie jakiegos przerywnioka czy czegos takiuego na kablu od pompy paliwowej ponadto przy samochodzie (nie wewnatrz) unosi sie zapach bezyny_ (w srodku nic nie czuc) prosze o pomoc poniewaz przesialdem sie na silnik 3.0 6v z matiza i zaczynaja mnie przerazac koszty jazdy tym samochodem... liczylem ze zmieszcze sie w 17litrach niestety udaje sie to tylko na tasie przy predkosci stalem 70na h nie dosc ze zjada 20i wiecej to jeszcze wysysa bezyne jak bym wyciagnal korek z wanny :) prosze o pilna pomoc (na swieta planuje trase z krakowa do wiednia)
Ostatnio edytowany przez silvo44, 03 Kwi 2012, 13:40, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawiłem temat reg 10h
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

02 Kwi 2012, 22:17

Ja tak sobie myślę, że jak się ten Twój misiek nie zjara do świąt to będzie sukces.
Doradzam Ci zakup dużej gaśnicy.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Kwi 2012, 22:26

Witaj . Możliwe że masz nie szczelne przewody paliwowe . To że pompa paliwa pracuje cały czas tak ma być. Odpal na gazie wejdź pod auto i szukaj . 20l LPG na asfalcie to o 3-4 za dużo dobry gazownik by się przydał.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

03 Kwi 2012, 07:59

tak nie miał babka kłopotu ...kupiła se terenówkę ,
miała byc tania i w miare oszczędna
kol Brodaty piekne orzeżwienie poranka :lol: tyle że nie dla kol Romualda
ale ten co to auto sprzedał święta ma spokojniejsze :)
ja nie mam juz 20 i paru lat :twisted: i takim autem bym sie nie wybierał w dalszą drogę, a lubie liczyć na siebie , rzeczywiście niezamierzona "pomoc obcych faiermanów" może być ...

czytając wczesniejsze posty Romualda o braniu oleju, najpierw bym sie tym zajął to może
rozwiazać problem nadmiernego spalania,
podejrzewam że część gazu wali przez wydech niespalona :mrgreen:
a swoją drogą pilnie :!: sprawdził szczelność ukł paliwa podstawowego
to ponoć wysokie autko wiec pora zajrzeć pod spód
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

03 Kwi 2012, 08:27

Opony też mają znaczenie. Po wymianie z 245/70/16 szosowe na 265/75/16 MT spalanie wzrosło o 2 l.
piotr R
Aktywny

03 Kwi 2012, 13:22

pzrebyty dystans względem tego co pokazuje licznik też :D
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe uprawnienia Straży Miejskiej
    Od 20 października 2023 Straż Miejska oraz Straż Gminna "wzbogaciła" się o nowe uprawnienia - od teraz mogą kontrolować uprawnienia oraz wystawiać mandaty za łamanie przepisów kodeksu drogowego osoby poruszających ...
    Toyota NCSV – niezwykłe kombi w stylu coupe
    Toyota NCSV to wyjątkowy samochód koncepcyjny, który posiada cechy charakterystyczne dla coupe, sedanów oraz… kombi! Został zaprojektowany dla 30-latków końca lat 90., którzy zafascynowani ...

03 Kwi 2012, 18:18

oleju juz nie zjada ktos po prostu jezdzil bez;p wlalem i do dnia dzisiejszego jest full:) teraz kwestia spalania gazu i brania bezyny gdzie sie z tym udac??
RomualdPLN
Początkujący

03 Kwi 2012, 19:41

Najlepiej udaj się do komisu, zostaw tam ten samochód za cenę jaką Ci dadzą i nie targuj się. :wink:

Pisaliśmy Ci wcześniej żebyś nie przesadzał z oszczędzaniem przy zakupie bo jak autko jest tanie to nie dlatego, że sprzedający ma dobre serce tylko dlatego, że jego dalsza eksploatacja generuje wydatki bliskie lub przewyższające wartość samochodu. Jak ktoś jeździł bez oleju to silnik dostał porządnie w kość, świadczy to także o tym jak poprzedni właściciel dbał o samochód.
Udaj się do dobrego, zaufanego ( tylko uważaj żeby znowu Cię ktoś w jajo nie zrobił) mechanika znającego się na 4x4 (o ile takiego znajdziesz) i zobacz czy warto coś z tym struclem robić. Napisz gdzie mieszkasz to łatwiej będzie Ci pomóc.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

03 Kwi 2012, 21:03

Ale stary z autem jest wszystko ok tylko bardzo duzo pali 20litrow lpg plus trace bezyne z baku, tyle wiec szukam pomocy co z tym zrobic, pozatym 15tys za pajero 1 to chya nie malo??;/ nie wiem czy jechac do mechanika czy do gaziarzy. go kogo pierwszego...
RomualdPLN
Początkujący

03 Kwi 2012, 21:41

I zasada żeby auto jezdziło dobrze na gazie - musi dobrze jezdzić na benzynie -
więc zacznij od mechanika , trzeba sprawdzić i naprawić układ benzyny -nie ma prawa waniać
ani na zgaszonym ani na zapalonym
ile wlejesz tyle ma być spalone :!: nie częściowo wydmuchane przez komin
oprócz szczelności ukl.benzyny i zbiornika :!:
zacząłbym od zmierzenia ciśnienia spreżania ...itd itd
poprzez wtryskiwacze ....oj bedzie tego troche
a jak tamto bedzie oki / chyba że jako tako zostanie :mrgreen: i na gazie mniejsze straty
to do dobrego gazownika
ale cierp ciało jak żeś chciało ...dużą skarbonkę
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121

03 Kwi 2012, 23:04

pocieszny napisał(a):pzrebyty dystans względem tego co pokazuje licznik też

Witaj. Między 245/70/16 a 265/75/16 jest 4% różnicy w dystansie na obrót koła . Spalane wzrosło o 20%.Wynika to głównie ze zmiany przełożenia całkowitego (jest to bardzo odczuwalne ) szerokości opon, rodzaju bieżnika i niższego ciśnienia stosowanego w oponach MT. Ogólnie znaczny wzrost oporów toczenia.
W Freelanderze zmieniłem ze zjeżdżonych 215/65/16 na agresywne zimowki 215/70/16 spalanie wzrosło o litr, różnica w przełożeniu jest symboliczna w praktyce nie odczuwalna.
piotr R
Aktywny

03 Kwi 2012, 23:18

RomualdPLN napisał(a):Ale stary z autem jest wszystko ok tylko bardzo duzo pali 20litrow lpg plus trace bezyne z baku, tyle wiec szukam pomocy co z tym zrobic, pozatym 15tys za pajero 1 to chya nie malo??;/ nie wiem czy jechac do mechanika czy do gaziarzy. go kogo pierwszego...

Nim gdzieś pojedziesz SZUKAJ MIEJSCA WYCIEKU PALIWA. Albo kup gaśnice od BRODATEGO bo nie będzie co naprawiać. :mrgreen:
piotr R
Aktywny

04 Kwi 2012, 09:11

piotr R napisał(a):Witaj. Między 245/70/16 a 265/75/16 jest 4% różnicy w dystansie na obrót koła . Spalane wzrosło o 20%.Wynika to głównie ze zmiany przełożenia całkowitego (jest to bardzo odczuwalne ) szerokości opon, rodzaju bieżnika i niższego ciśnienia stosowanego w oponach MT. Ogólnie znaczny wzrost oporów toczenia.
W Freelanderze zmieniłem ze zjeżdżonych 215/65/16 na agresywne zimowki 215/70/16 spalanie wzrosło o litr, różnica w przełożeniu jest symboliczna w praktyce nie odczuwalna.
w teorii masz racje w praktyce różnica jest pewnie większa do tego bieżnik zwiększa opory szerokość gumy też robi swoje :wink: ogólnie nie jest tak różowo jak się wydaje :mrgreen: a rzeczywista różnica w zmianie wskazań licznika to 8-10%
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Kwi 2012, 07:52

Zrobiłem wczoraj trase Kraków - Wiedeń teraz wiem juz co dzieje sie z bezyna... ucieka przez wlew... po takiej trasie jak wysiadlem z samochodu zastanowilem sie dlaczego wlew jest taki upier... skoro auto wjezdzalo pod kerszera w krk.... otwieram wlew jeszcze gorzej...ozgrozo.... korek calutki w bezynie jakbym chlusnal z wiadra... po wewnetrzej i zewnetrznej jego stronie.... korek jest nie oryginalny jest to zwykla w sumie plastikowa zatyczka.. czy wymiana jego na nowy ORYGINALNY przyniesie rezuktat?? i dlaczego paliwo wraca po rurkach do gory? czyzby bylo az takie cisnienie w baku??
RomualdPLN
Początkujący

08 Kwi 2012, 07:54

poprzedni klient tego wozu mial taki wlasnie korek

[link do oferty na Allegro wygasł]

ito jeszcze bez uszczelki.....
RomualdPLN
Początkujący