Spalanie BMW E36 COMPACT??

17 Maj 2013, 14:07

316i 1.9 compact

Mam pytanie,ktoś używał takiego modelu z tym silnikiem??
Mam pytanie jak z częściami? jak ze spalaniem oraz awaryjoscią i czy ta oferta jest godna uwagi?
Mia akurat wpadła w oko ale ten przebieg mnie przeraża popatrzcie.

Link:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Który silnik lepszy? 1.9? 1.6??
Bądz otwarty na krytke,nie wiesz wszystkiego o samochodach :)
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 09 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Maj 2013, 16:03

Z tego co mi wiadomo co na tym forum pisało paru użytkowników BMW to 1.6 sie nie nadaje do tego auta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Maj 2013, 17:41

Napisz, czego oczekujesz po tym aucie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Maj 2013, 19:58

Nie lepiej pomyslec o jakims konkretniejszym silniku??? Oszczesnosci na paliwie wzgledem 6 cylindrowca prawie nie odczujesz a radosc z jazdy jest nieporownywalna. Pamietaj w BMW apetyt rosnie w miare jedzenia... wiecej cylidrow...wiecej mocy...wiecej BMW:)))
Mam bardzo wielu znajomychj jezdzacych bmw i praktycznie kazdy kto zaczal od mniejszego silnika bardzo szybko zalowal, ze nie zdecydowal sie a cos mocniejszego. Z reszta wiem to po sobie, sam zaczynalem przygode od m40b16
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

17 Maj 2013, 20:53

1.8 is albo 2.0 jest optymalne na rozpoczęcie zabawy z bawarkami (tak mi z obserwacji wśród znajomych wychodzi)
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

17 Maj 2013, 22:59

Citron napisał(a):1.8 is albo 2.0 jest optymalne na rozpoczęcie zabawy z bawarkami (tak mi z obserwacji wśród znajomych wychodzi)

100% popieram.

Ale to zależy od budżetu bo e36 z m40b16 w compact'cie to chyba w tym momencie najtańsze BMW jakie jest... m40b16 - Dużo pije, tragicznie jedzie. Ten samochód trzeba kręcić żeby w ogóle jechał, przez co trochę pali...

Tutaj tak ogólnie - [link do autocentrum.pl wygasł] ...

Pozdrawiam :).

HHHHHHHHYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!!! DOPIERO ZOBACZYŁEM AUKCJE!!! TAKI PRZEBIEG DLA BMW TO NIC ale ten na 90% jest ostro przekręcony w dół... Ten samochód to na 70% złom. Typowe autko na handel...

A m40 to niestety dość nie udane silniki... Zacierają się wałki rozrządu, gniazda zaworów się wypalają, pękają paski rozrządu bo tnie je koło pasowe... Wszystko dlatego że zaciera się tzw. magistrala olejowa pod pokrywą zaworów. Lekiem na to jest wsadzenie góry od m43 aleeeee... To totalnie nie opłacalne pod względem finansowym... Generalnie te silniki (mimo w porównaniu do innych są bardzo wadliwe) to i tak robią po ok. 500 000 km. Ale nigdy nie wiadomo, jedno m40 zrobi 1000000000000 km, a drugie sypnie się od razu po 300 000 km...

To przestroga przed m40 bo rozpisałem się zanim spojrzałem pod maskę, a będzie już jakby co...

A teraz m43 - Dużo lepsze silniki, bardzo trwałe... Ludzie je bardzo chwalą. Ich jedyną bolączką jest układ chłodzenia - lubią padać jakieś bzdury, najczęściej termostaty. Te silniki nie lubią przegrzania, więc przy zakupie 15 razy sprawdzamy typowe objawy UPG. Jeśli UPG jest cała, a silnik nie gra jak pianino to generalnie silnik mamy z głowy (w sensie że jest ok - silnik jest dobry)...

M43 są świetnymi jednostkami i taki przebieg jest dla nich śmieszny, tym bardziej jeśli jest prawdziwy...
W tym budżecie spokojnie złapiesz zadbane 318is lub zadbane 320i.....
Szukasz ładnie wyglądającej BMW - tacy ludzie często kupują szroty, więc nie dawaj się "wpuścić w maliny". Nie szukaj idealnej (bardzo błyszczącej i z pozornie "małym przebiegiem") BMW bo kupisz kupę złomu...

Jeśli masz blisko to możesz obejrzeć, a nóż Ci się spodoba i na prawdę będzie super... Ale ja w to szczerze bardzo wątpię... Tylko nie zakochaj się w pięknym lakierze i wnętrzu, zwłaszcza do takich trzeba podchodzić baaardzo nie ufnie i sprawdzić wszystko!!!

Generalnie TEN 1.6 i 1.9 to m43. Ich bolączki są identyczne. Nie różnią się prawie niczym... Tyle że 1.9 (ten 118 km, nie ten mniejszy) już jaaaakoś sobie w tym samochodzie radzi. Tak czy tak poleciłbym Ci 318is z m42. Ewentualnie jeszcze typowe 2.0i.

M43 nie mają problemu z przebiegami typu 600 tysięcy... A jak dbasz o ten silnik to i 1000000 powinieneś zamknąć, poczytaj opinie, poszukaj tematów o M43 to sam zobaczysz...

Z częściami jest łatwiutko - używanych jest od groma i są tanie jak barszcz. To samo z zamiennikami tylko nie są już takie tanie (ale ostatecznie nie są też drogie).

Aukcja jest dosyć dziwna szczerze powiem... Są za ale są i przeciw...

PhantomASA1 napisał(a):Napisz, czego oczekujesz po tym aucie.

Przede wszystkim od tego byśmy zaczęli ;).

Aha, generalnie to ciekną uszczelki przy filtrze oleju (naprawa to 5 minut roboty i jakieś 15 zł).
Czasem pada przepływka... I jak są wycieki z silnika (zwłaszcza od strony rozrządu) to znaczy, że na 85% przy silniku było coś (głębiej) grzebane... Mało kto składa je tak dobrze jak sama firma BMW w fabryce. Trzeba na to zwrócić uwagę... Co nie znaczy że taki silnik mamy skreślić, możemy na tym sporo zbić cenę tylko będziemy musieli raczej żyć z takimi wyciekami. Ale to pytanie już musisz sobie zadać sam, gdybyś (odpukać) przy oględzinach znalazł coś takiego.

Myślę że tego tzw. m43b19 - 1.9 byłbyś bardzo zadowolony. Nie jest to demon prędkości ale też nie 1.6 w Warszawie robi 10 litrów benzyny w korkach, a w trasie można zejść na 7/8 bez większego problemu. Te 118 KM na prawdę dobrze jedzie. Numerki to nie wszystko. Jak na tą moc w e36 to na prawdę nieźle sobie radzi...

Szukaj raczej na - tablica.pl ...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

18 Maj 2013, 01:53

M40 jest dobre jak jeździ od początku do końca na full syntetyku, wtedy zwykle nie pada głowica.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

18 Maj 2013, 09:27

A może coś takiego?? kwintesencja BMW :)

[link do Otomoto wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

18 Maj 2013, 10:42

Miałem okazję zostać przewiezionym takim autem w latach 90-tych,po tych poniemieckich płytach betonowych z Opola do W-wia,szczerze?! To nowsze BMW serii 3 przy tym aucie,to bez urazy ,DZIADOSTWO.To jest samolot a nie auto.Do końca życia nie zapomnę tej jazdy,pruł pod 200 km/h bez żadnego stuku,puku,jak poduszkowiec,a jakie stabilne :!: Tak zaiste,prawie każde auto współczesne przy tym BMW to plastikowa wydmuszka,warunek tylko jeden,musi być w bdb stanie.Frajda z jazdy niesamowita.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Maj 2013, 23:10

Miałem w e36 1.6. Póki silnik jest w dobrej kondycji to jako tako sie sprawuje. Jednak wiekszosc m40 jest zaniedbana= kosztowny remont...walek, popychacze, dzwignie zaworoweitp. Przerabialem to na wlasnej skorze. Spalanie w miescie nie powinno przekroczyc 10l.
rowermtb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 1986
Auto: e36
Silnik: m40b16

30 Maj 2013, 12:41

e36 1.6 m43 jedzie porównując z 1.6 jakie wkładał koncern vw czy opel .

Wciąż uważam , że 1.6 w BMW to najlepszy silnik o tej pojemności jaki w tych latach był wkładany do niemieckich aut!

zadbanym m43 naprawdę da się jeździć! silnik ok ma jakieś tam typowe wady z uszczelnieniami i większość z nich jest nie co brudna od oleju , ale jednak mimo wszystko silnik to bardzo bezawaryjna jednostka ! Zadbanym m43 1,6 pojeździsz .

Minus ? oczywiście spalanie , może nie różni się drastycznie od innych 1.6 z tamtych lat , to jednak trzeba przyznać że spalanie jest dość wysokie 7-9 l w trybie mieszanym , w moim odczuciu realne to 8l
asotek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: bmw e36
Silnik: m43 102
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997