Widze ze ciekawy watek zrobil sie w tym temacie
![Wink ;)]()
Pisalem wczesniej o tym jak spalem w audi 80 podczas pobytu na Mazurach. Obecnie mam Volo V40 a wiec o wiele wygodniejszy samochod jezeli idzie o spanie w aucie. W tym aucie bylem juz z zona zwiedzac dolnoslaskie, podlaskie i podkarpackie. Przestrzen do spania tworze kladac tylna kanape a nastepnie oprozniajac bagaznik. Rzeczy z bagaznika zostawiam na przednich fotelach. Moze jest to czasochlonne bo przygotowanie samochodu do nocy trwa dobre 15 minut, ale uzyskiwalem przez to duza przestrzen tak ze mozna bylo spokojnie wyprostowac nogi (mam 170 cm wzrostu). Nastepnie pompowalem dwa pojedyncze materace i kladlem je tak aby glowe miec
tuz za przednimi fotelami, a nogi w bagazniku. Oczywiscie cieple spiwory to podstawa.
Wczesniej kombinowalem ze spaniem na karimatach ale zawsze bolaly mnie kosci, dmuchany materac to chyba najlepsze rozwiazanie, bo wysypialismy sie jak w domu
![Smile :)]()
Tak spalismy rok temu na przelomie marca i kwietnia. Zdarzyla sie wowczas jedna noc z przymrozkami ale wowczas odpalilem silnik na pewien czas i zagrzalem samochod do temperatury pokojowej po czym dalej mozna bylo spac. Najbezpieczniej moim zdaniem jest na znanych stacjach paliw takich jak Orlen, BP, Shell. Nigdy nie mialem problemu z przypadkowymi ludzmi. Raz natomiast w Leżajsku na podkarpaciu mialem maly problem bo o 4.00 rano na stacji typu no name przyjechal bus pelny robotnikow ukrainskich. Zaparkowali obok nas, bylo ich z 10, jeden z nich nawet bujnal samochodem, ale oczekiwalem... i na szczescie na tym sie skonczylo, po pol godzinie odjechali
Ja osobiscie aby odciac sie od przypadkowych zagladajacych zakupilem maty przeciwsloneczne - przewaznie srebrne, po czym powycinalem do kazdego okna boznczego, szyby przedniej i tylnej idealnie dopasowane ksztalty. Takze woze je w bagazniku a na noc w przeciagu kilku minut montuje, strona srebrna jest do zewnatrz. W tn sposob mozna sie calkowicie odciac od tego co dzieje sie na zewnatrz.
Osobiscie uwazam ze takie spanie w aucie to doskonala przygoda i wspomnienia, poza tym jest to bardzo oszczene jak sie podruzuje w 2 osoby. Tak naprawde ciezko jest zarezerwowac sobie nocleg jezeli wyrusza sie w dany region, poniewaz nigdy nie wiadomo ile danego dnia uda nam sie zwiedzic oraz jak daleko przejechac. W dodatku ceny noclegow nie naleza do niskich. Jezeli idzie o zachowanie higieny to kapalismy sie na stacjach cpn - w toaletach z umywalkami
![Wink ;)]()
bez problemu mozna umyc glowe czy nogi, a reszte zalatwiaja specjalnie nawilzone chusteczki higieniczne.
W tym roku na pewno znowu wybierzemy sie w jakis region Polski lub za granice
![Smile :)]()