Spartański samochód

09 Sie 2015, 19:33

No to sie troche tego znalazło. Troche zajmie mi czasu poczytanie o tych modelach. Ciężko znaleźć auto tak proste, że aż "prostackie" (nie licząc zaproponowanego przez amcio :ok: - szukałem na ogłoszeniach - niestety nie znalazłem...).
Temat może dla niektórych troche śmieszny - ale sa ludzie o minimalnych wymaganiach którym wiele nie trzeba.

Dzieki Wszystkim za odpowiedzi. Gdyby jeszcze komuś przyszło coś do głowy to prosze o posta.
buc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 1999
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Audi A4 B5

09 Sie 2015, 19:42

Temat niecodzienny po prostu :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Sie 2015, 19:48

Można iść jeszcze w tym kierunku :wink:
[link do oferty na Allegro wygasł]
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sie 2015, 20:43

A może pójdziesz w klasyka?" W tych modelach nic nie ma a naprawy dokonasz sznurkiem i młotkiem
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

09 Sie 2015, 21:23

Można iść jeszcze w tym kierunku

Troche poleciałeś z tymi A6
ABS, Wspomaganie kierownicy, Centralny zamek, Klimatyzacja, Poduszka powietrzna, Elektryczne szyby, Radio+CD, Lakier metallic, Alufelgi, Elektryczne lusterka, Immobilizer, Komputer pokładowy, Kontrola trakcji,

Głowa mnie boli jak to czytam :?

emilxman
Duży fiat - czemu nie - chociaż chyba nigdy nie słyszałem jakichkolwiek opinii o nim. Co do reszty - mają po 2-3 drzwi, i dobrze by nie był to zabytek do którego części trzeba dorabiać samemu na maszynach lub szukać po całym świecie.
Ostatnio edytowany przez buc, 09 Sie 2015, 21:32, edytowano w sumie 1 raz
buc
Nowicjusz

09 Sie 2015, 21:30

kup jakiegoś starego Merca, w123, w124 z prostym dieslem pod maską i tyle. Chociaż dziwię Ci się bardzo bo jakby nie było masz 20k zł, ja np. nie wyobrażam sobie jeździć autem bez klimy gdy tak jak teraz na dworze jest 40stC.
pabloo92
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rybnik
Prawo jazdy: 20 05 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e39 / Audi A3 8p
Silnik: 3.0D++ / 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Prototype - samochód elektryczny
    Renault 5 Prototype pokazuje ambicje marki – Renault chce upowszechnić dostęp do samochodów elektrycznych dzięki modelowi, który wejdzie do sprzedaży w 2024 roku. Stylistyka nowego modelu nawiązuje do ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...

09 Sie 2015, 21:38

pabloo92
A ja jakoś daje rade :evil:
Mam obecnie A4 z klimatyzacją... ale zepsutą
2 razy ją robiłem(zerowali mi tylko panel u elektryka) - za każdym razem podziałała 2-3m-ce a rozbierania auta było od groma - cały przód wewnątrz - potem stwierdziłem, że sie mi już nie chce - i tak jakoś jeżdżę i mi to nie przeszkadza.
buc
Nowicjusz

09 Sie 2015, 21:40

buc napisał(a):Troche poleciałeś z tymi A6
ABS, Wspomaganie kierownicy, Centralny zamek, Klimatyzacja, Poduszka powietrzna, Elektryczne szyby, Radio+CD, Lakier metallic, Alufelgi, Elektryczne lusterka, Immobilizer, Komputer pokładowy, Kontrola trakcji,
Ale masz za to jedno z trwalszych aut z tamtych lat :yes:
Nie wiem czy ktoś wcześniej o to pytał, ale pozwolę sobie to zrobić - dlaczego szukasz auta kompletnie bez wyposażenia?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

09 Sie 2015, 21:44

buc napisał(a):pabloo92
Mam obecnie A4 z klimatyzacją... ale zepsutą
2 razy ją robiłem(zerowali mi tylko panel u elektryka) - za każdym razem podziałała 2-3m-ce a rozbierania auta było od groma - cały przód wewnątrz - potem stwierdziłem, że sie mi już nie chce - i tak jakoś jeżdżę i mi to nie przeszkadza.

Może trzeba znaleźć dobrego mechanika, a nie zrażać się do normalnych aut. ;)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

09 Sie 2015, 22:10

Co do a6 c4, posiadałem taką od 5lat. Dokładnie 2.5 TDI r5, i uwierz że przez ten czas oprócz wymian typowo eksploatacyjnych z autem nie robiłem nic a miała przelatane teraz gdy ją sprzedawałem 397kkm. Bardzo fajne, wygodne i ostatnie porządne Audi jak dla mnie z niezniszczalnym rzędowym 5 cylindrowym silnikiem :) Do tego AEL - 140km ma 6 biegową skrzynię i całkiem fajnie się odpycha :)
pabloo92
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rybnik
Prawo jazdy: 20 05 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e39 / Audi A3 8p
Silnik: 3.0D++ / 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Sie 2015, 07:29

Jak ma być naprawdę spartańsko to się powtórzę - Mer w123...
Ale na Twoim miejscu wziąłbym zadbanego W124 z klimą... :wink:
Do tego jak koledzy radzą znalazł dobrego mechanika a nie Zbyszka z szopy. :roll:
Duży Fiat to relikt PRL-u. Na niedziele dobry, na codzień nie wyobrażam sobie.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Sie 2015, 07:49

Koniu napisał(a):Temat niecodzienny po prostu :wink:

zależy w jakich "kręgach"
kupując terenówkę, która będzie używana zgodnie z przeznaczeniem szukasz właśnie takich konstrukcji
rama, reduktor klasyczny z dopinanym przodem "na sztywno" bez elektroniki, z minimalną elektryką (niestety czasem elektrycznych szyb nie da się przeskoczyć), bez katalizatorów,DPFów itp, zwykle bez ABS (niestety auta poniżej 95 roku ale zawsze można bezpiecznik wyjąć kontrolkę odłączyć :mrgreen: ) z udogodnień klima mechaniczna klasyczna w zasadzie jest wieczna i poza okresowym czyszczeniem nie wymaga ingerencji przez 20-25 lat :naughty:
gdyby kolega nie przejmował się spalaniem to polecił bym Toyotę LJ70 (z aut terenowych) będzie zadowolony, może nie szybko ale dojedzie wszędzie i zawsze :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Sie 2015, 08:41

Jak ma być prosto to poza W124 polecam także Mercedesa 190, prosta i sprawdzona konstrukcja, tylko mniej miejsca wewnątrz. Poza tym Toyota Carina, Avensis, Audi 80, 100, BMW E30 i E34.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

10 Sie 2015, 09:48

A ja sądzę że kolega buc trochę się zraził po tym jak pewnie miał wyjmowaną deskę rozdzielczą i nie wyszło "tanio bo niemiecko"...
Jak pisałem o tej przypadłości to było "co ty szybki a4 to same dobroci nie licząc zawiasu"

Generalnie buc zainteresuj się tym co pocieszny napisał ewentualnie możesz poszukać coś z osobówek...

p.s

Osobiście preferuje do jazdy w pracy i do zabawy proste auta więc rozumiem Cię w 99% bo ten jeden procent to jest niezrozumienie strachu przed sprawami elektromechanicznym które w/g starej szkoły motoryzacji po prostu się nie psują a jak się zepsują to bezpiecznik załatwia wszystko.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Sie 2015, 10:05

Zawsze można sprowadzić Carinke
[link do mobile.de wygasł]
Ode mnie jeszcze coś takiego :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (c.zamek można wymontować..)
Koniu
Forumowicz VIP