Spartański samochód

10 Sie 2015, 18:39

Koniu napisał(a):Ale na Twoim miejscu wziąłbym zadbanego W124 z klimą...

Pare lat temu wziąłem właśnie zielone A4 za które znajomy blacharz i mechanik dawali sobie prawie rękę uciąć że jest igła - i wiecie co...
Ja bym im te ręce...(żartuje :lol: ).
Jak na złość zawieszenie na zero - ideał mimo ~320tys na liczniku.
Z klimą ja sie poddałem - bardzo dobry(podobno) mechanik(ale już nie ten znajomy) powiedział, że za taka robotę sie nie bierze - olałem -to mi nie przeszkadza - na upartego można wydać 400zł na silniczek - ale mi to niepotrzebne.
Nadkola do roboty bo rdza buszuje - nie jest źle ale pasuje zrobić.
Silnik kilku próbowało uszczelnić - w ostateczności sie udało.
Maglownica - jechałem za nią ~100km bo podobno dobrze robią zregenerowana - wytrzymała ~30-40tyskm i już leje.
Skrzynia była robiona 3 razy(2 razy w ciągu ostaniego pół roku).
To wszystko powyższe jest do roboty/było zrobione w ciągu 7-mcy(nie licząc klimy).
Dlatego wk... :evil: sie kiedy pare dni temu okazało sie, że znowu synchronizator na 5 sie wysypał.(3 naprawa skrzyni była już u innego mechanika).
Patrząc na proponowane przez Was auta(nie licząc może terenówek) to w każdym może dojśc pewnie do tego samego.
Troche mi emocje opadły więc pewnie znów podejde do ściany płaczu i wyremontuje a4-ke. Mimo wszystko dziekuje pieknie za zainteresowanie - jeśli ktoś by kiedyś na coś wpadł to można dopisać. :yes:

ps. znajomy ma Fiata Punto I
-Nie ma klimatyzacji
-Nie ma wspomagania
-Nie ma ABS-u, nie mówiąc juz o innych "trzyliterowych systemach"
-Nie ma szyberdachu
-Nie ma elektrycznych szyb i lusterek
-Nie ma podgrzewanych foteli
-Nie ma wielowachaczowego zawieszenia
w sumie tylko leje i dba o konserwacje - ale nie sprzeda :angry:
buc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 1999
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Audi A4 B5

10 Sie 2015, 19:03

Moze zainwestujesz w Starleta w takim razie?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sie 2015, 19:49

Ja nie wiem na jakie A4 trafiłeś, może poprzedni właściciele o to auto w ogóle nie dbali. Ja w swoim W210 mam nahulane min.700-800 tysięcy kilometrów (na liczniku jedyne 386 tysięcy), robię 2-4 razy w miesiącu trasy po 600km i tak oszczędnego i wygodnego auta za takie pieniądze nie znajdziesz (chyba, że na LPG ;) ). Jesienią regenerowałem pompę wtryskową, wydałem całe 500zł. Poza tym nic w silniku nie ruszałem. Blachy są beznadziejne, ale poza tym to trwałe auto z tanimi częściami.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Sie 2015, 20:50

Ossy napisał(a):Ja nie wiem na jakie A4 trafiłeś, może poprzedni właściciele o to auto w ogóle nie dbali

Spox ja też dziwnie trafiłem chociaż deskę rozdzielczą tylko raz wyjmowałem :D

buc zostałeś skrzywdzony przez śmiecia więc teraz musisz się z tego wyleczyć... :D kup starego japońca jak chłopaki wcześniej proponowali i ciesz się jazdą...

Ewentualnie jak chcesz coś nowszego to specjalnie dla Ciebie sprawdziłem ze są yarisy1 w wersji na PL (dosyć sporo) posiadają 1 poduchę, nie mają wspomagania a z systemów jest tylko ABS który załatwisz bezpiecznikiem. Reszta jak cep. Do 10k wyrwiesz i to w idealnym stanie bo golas.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Sie 2015, 21:11

Ode mnie konkretne oferty.
Sprawdziłem tą na otomoto i ma tylko radio oraz podgrzewaną tylną szybę
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A reszta to nówki :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Sie 2015, 22:30

buc napisał(a):
Koniu napisał(a):Ale na Twoim miejscu wziąłbym zadbanego W124 z klimą...

Pare lat temu wziąłem właśnie zielone A4 za które znajomy blacharz i mechanik dawali sobie prawie rękę uciąć że jest igła - i wiecie co...
Ja bym im te ręce...(żartuje :lol: ).
Jak na złość zawieszenie na zero - ideał mimo ~320tys na liczniku.
Z klimą ja sie poddałem - bardzo dobry(podobno) mechanik(ale już nie ten znajomy) powiedział, że za taka robotę sie nie bierze - olałem -to mi nie przeszkadza - na upartego można wydać 400zł na silniczek - ale mi to niepotrzebne.
Nadkola do roboty bo rdza buszuje - nie jest źle ale pasuje zrobić.
Silnik kilku próbowało uszczelnić - w ostateczności sie udało.
Maglownica - jechałem za nią ~100km bo podobno dobrze robią zregenerowana - wytrzymała ~30-40tyskm i już leje.
Skrzynia była robiona 3 razy(2 razy w ciągu ostaniego pół roku).
To wszystko powyższe jest do roboty/było zrobione w ciągu 7-mcy(nie licząc klimy).
:

Jak dla mnie, to tutaj problemem nie jest samochód, tylko nieudolni mechanicy, którzy naprawiają Ci samochód metodą prób i błędów.
Co masz w tej klimie konkretnie do zrobienia? Chodzi Ci o silniczek klap nawiewu? Nie wiem co to za amatorzy, wzięli się za rozbieranie deski dwa razy i jeszcze nie zrobili tego co trzeba. Sprawdzili chociaż błędy z klimatyzacji, czy na ślepo rozbierali?
Skrzynie biegów, to już w ogóle jakiś totalny amator Ci robił. Na ile Ci już okroili za robienie skrzyni?
Z maglownicą podobnie, ktoś się nie popisał. Nie masz na to żadnej gwarancji?.
Nadkola(błotnik) z przodu Ci rdza wcina?
Kupując inny(starszy) samochód, nie licz, ze nic nie będzie robić. Może się skończyć bardzo podobnie, a jak dalej będziesz i takich świetnych mechaników auta naprawiał, to dalej będziesz wściekły. W dodatku w większości przypadków, będziesz musiał porządnie zabezpieczyć te auta antykorozyjnie i zrobić jakieś poprawki blacharskie. Stare Japończyki( z drobnymi wyjątkami) mają bardzo słabą blachę, Mercedes W124 też wypada średnio pod tym względem. Chyba, ze kupisz wychuchany egzemplarz, ale one maja chore ceny, jak dla przeciętnego kowalskiego, który chce tani w utrzymaniu samochód.
Podsumowując, możesz się wkopać w dużo większe problemy, szukając bezawaryjności, niż masz teraz, a z tymi twoimi mechanikami, tak czy siak daleko nie zajdziesz.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

10 Sie 2015, 23:48

A może ze starych japońców toyota corolla E10 niby są w nich jakieś tam elementy wyposażenia ale to stary japoniec praktycznie bezawaryjny:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tu praktycznie nie masz wypasu i bardzo pięknie się prezentuje.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Sie 2015, 13:52

pkc napisał(a):Jak dla mnie, to tutaj problemem nie jest samochód, tylko nieudolni mechanicy, którzy naprawiają Ci samochód metodą prób i błędów.

A ja mam sposób na badziewnych mechaników tj. trzeba unikać badziewnych aut... :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Sie 2015, 19:34

pkc napisał(a):Jak dla mnie, to tutaj problemem nie jest samochód, tylko nieudolni mechanicy, którzy naprawiają Ci samochód metodą prób i błędów.
Co masz w tej klimie konkretnie do zrobienia? Chodzi Ci o silniczek klap nawiewu? Nie wiem co to za amatorzy, wzięli się za rozbieranie deski dwa razy i jeszcze nie zrobili tego co trzeba. Sprawdzili chociaż błędy z klimatyzacji, czy na ślepo rozbierali?
Skrzynie biegów, to już w ogóle jakiś totalny amator Ci robił. Na ile Ci już okroili za robienie skrzyni?
Z maglownicą podobnie, ktoś się nie popisał. Nie masz na to żadnej gwarancji?.
Nadkola(błotnik) z przodu Ci rdza wcina?
Kupując inny(starszy) samochód, nie licz, ze nic nie będzie robić. Może się skończyć bardzo podobnie, a jak dalej będziesz i takich świetnych mechaników auta naprawiał, to dalej będziesz wściekły. W dodatku w większości przypadków, będziesz musiał porządnie zabezpieczyć te auta antykorozyjnie i zrobić jakieś poprawki blacharskie. Stare Japończyki( z drobnymi wyjątkami) mają bardzo słabą blachę, Mercedes W124 też wypada średnio pod tym względem. Chyba, ze kupisz wychuchany egzemplarz, ale one maja chore ceny, jak dla przeciętnego kowalskiego, który chce tani w utrzymaniu samochód.
Podsumowując, możesz się wkopać w dużo większe problemy, szukając bezawaryjności, niż masz teraz, a z tymi twoimi mechanikami, tak czy siak daleko nie zajdziesz.

Co do klimy - to sam to robiłem :oops:
Faktycznie silniczek sie wiesza - tu moja chciwośc wyszła bo zamiast dać ~400zł na nówke i mieć spokój to sam go próbowałem reanimować - jak mówiłem zawsze pochodził 2-3m-ce i znowu padał. Skrzynia no cóż... sam nie robiłem ale za każdym razem był to wydatek ~700zł(w tym oryginalne części z VW za niecałe 200zł). Co do maglownicy - ciężko wymagać jakiejś gwarancji po ~5latach. Patrząc chłodno na sytuacje - bez emocji - jest tak jak mówisz - w każdym może coś sie dziać.
Jakiś czas temu słyszałem o nowej A4 której to właściciel w ciągu 2 lat był chyba 16razy w serwisie - on to dopiero musiał mieć nerwy.
Ja swoją spróbuje jeszcze podreperować - ale już gdzie indziej.

Ale nie jest to temat o moim samochodzie wiec nie smiećmy już off-topami.
Jesli nie przeszkadza moderatorom to można dopisywać samochody dla ludzi "mało wymagających"- niekoniecznie komfortowych ale za to niezawodnych - jesli nie to temat do zamknięcia.
pozdrawiam i dziekuje
buc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 1999
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Audi A4 B5

11 Sie 2015, 19:37

buc napisał(a):Jakiś czas temu słyszałem o nowej A4 której to właściciel w ciągu 2 lat był chyba 16razy w serwisie - on to dopiero musiał mieć nerwy.

eee tam ludzie wymieniają silniki, skrzynie itp. po 10-20tys. km w nowiutkich Audi, więc gorzej może być :D Wtedy trzeba mieć nerwy, żeby lepić auto za grube setki tysięcy :?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

11 Sie 2015, 22:25

Po Twoich perypetiach tym bardziej polecam PEWNY egzemplarz W124. Jeśli będzie bezwypadkowy to naprawdę Ci posłuży. Części tanie, sprawdzona konstrukcja. Wady są takie, że większość diesli ma nahulane 1mln km, a benzyniaki połowę tego. Ceny wysokie za pewne egzemplarze, ale ja bym się nie bał tych lepiej wyposażonych. 20 tysięcy wystarczy spokojnie na sedana lub kombi. Podobno czym starszy tym lepszy. Polift (E-klasa) od 1993 roku ma słabsze blachy, ale benzynki lubią LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

12 Sie 2015, 21:25

Ossy napisał(a): benzynki lubią LPG.
tylko te z elektronicznym wtryskiem a nie wszystkie takie są :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Sie 2015, 21:37

Napisałem, że te po liftingu w 1993 roku lubią LPG. Te wcześniejsze tylko z wtryskiem gazu w fazie ciekłej.
Ossy
Forumowicz VIP

13 Sie 2015, 01:32

Zerknij na to e28:
Z najtrwalszym R6 w historii bmw. Eta to tzw. benzynowy diesel :D
Krążą już legendy o przebiegach jakie wykręcały te silniki, sam mogę poświadczyć na własnym przykładzie, że te legendy to nie tylko legendy ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

13 Sie 2015, 10:10

kirin88 napisał(a):Eta to tzw. benzynowy diesel :D

ciekawe - w sensie samoczynny zapłon benzyny przez wyższy stopień sprężania? :sly:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8