Spokojne wygodne auto do 20000

24 Lut 2011, 08:50

Chciałbym wymienić swoje leciwe autko Megane I Hatchbak z 96r na coś nowszego.
Dysponuję środkami z przedziału 15-20k PLN.
Jestem też totalnym lamerem samochodowym. Motoryzacja mnie w ogóle nie interesuje. Samochód służy mi jedynie do przemieszczania się z miejsca na miejsce. Rocznie robię 5000 km.
Moja przeciętna trasa podróży wygląda tak:
2 razy w tygodniu wyjazd 1 km po mieście w obie strony :)
1 raz w tygodniu 45km w obie strony z czego 10 km po mieście
1 raz w miesiącu 150 km w obie strony z czego 1/3 po mieście.

+ wiadomo dłuższe wypady okazjonalne typu wakacje czy wyjazd do rodziny ze 3 razy w roku.

Taki typowy niedzielny kierowca.

Dlatego też diesel odpada.

Czego oczekuję?
Cichy silnik, miękkie zawieszenie, łatwość prowadzenia połączona z dużą widocznością z tyłu ułatwiającą parkowanie.
Jestem maniakiem gadżetów (i w takich kręgach się obracam) więc wszelkie udogodnienia elektryczne będą mile widziane.
Absolutne minimum to elektryczne szyby i lusterka, wspomaganie kierownicy, abs, klima, nowocześnie wyglądające wnętrze, nowoczesna bryła nadwozia.
Ale im więcej elektronicznych gadżetów w aucie tym więcej dla mnie radości (wiem że mogą być awaryjne, ale mnie to sprawia radość :)

Generalnie podoba mi się Renault Laguna, F Mondeo. Znalazłem w niedalekim Zgierzu komis gdzie stoją te auta, ale nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę aby się nie władować w szmelc, a jeżdżenie 300 km do Krakowa czy Niemiec mi się nie uśmiecha.

Swój obecny samochód też kupiłem jako bezwypadkowy z komisu jak spod igły a potem uszczelka pod głowicą, maglownica, zawieszenie... musiałem dorzucić parę ładnych tysiecy żeby jeździł.

Autko powinno być typu hatchback, ostatecznie sedan, 4/5 drzwi
jojoro
Nowicjusz

Miejscowość: Centrum

24 Lut 2011, 09:12

i nie masz żadnych preferencji ? tyle różnych aut jeździ po drogach to chyba jakieś przyciągają uwagę bardziej niż inne
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Lut 2011, 09:16

Jeśli chodzi o styl, wzornictwo to b. podoba mi się Renault Laguna, ford Mondeo, Pegueot 406, ostatecznie Mazda 323.
Nie podoba mi się VW golf, Seat Leon, Fabia, corolla
jojoro
Nowicjusz

24 Lut 2011, 09:21

no i mondeo będzie dobrym rozwiązaniem
czeslaw555
Zaawansowany

24 Lut 2011, 09:26

A może taki:
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jest po prostu piękny :)
Ciekawe tylko ile pali na 100 po mieście ;p

W każdym razie dzięki. Będę rozglądał się chyba za mondeo.
Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie?
Czy zakup z komisu ma sens? Nie mam znajomych którzy znają się na samochodach, jak uniknąć najgorszych wpadek?
jojoro
Nowicjusz

24 Lut 2011, 09:29

kliknij na "www" w miom poście ,znajdziesz tam zakładkę z artykułami o kupnie aut ,poczytaj ...

[ Dodano: 24 Luty 2011, 08:30 ]
polecam ci Rover 75 jest o niebo lepszy od tego co pokazałeś ,ale w kraju będzie trudno o dobre auto
czeslaw555
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo 1,2 TSI o mocy 110 KM
    Pod maską opisywanej wersji Volkswagena Polo znajduje się silnik o pojemności 1,2 litra generujący moc 110 KM. Co w tym modelu znajdziemy na liście wyposażenia nie wymagającego dopłaty? Jest kilka takich rzeczy o których ...

24 Lut 2011, 09:39

Kliknąłem sobie na pierwsze lepsze ogłosznie z roverem 75 :
[link do oferty na Allegro wygasł]

Wygląda to kosmicznie. Przepięknie. absolutny szczyt moich marzeń obecnie :)
Dałeś mi do myślenia ostro :)
zobaczę co żona powie ;p

Jeśli sprowadzasz takie cuda w rozsądnych cenach to chyba będziesz miał klienta :)
jojoro
Nowicjusz

24 Lut 2011, 09:57

Jeśli jesteś zupełnym laikiem samochodowym to wpadek ciężko uniknąć bez wizyty w serwisie gdzie ci auto sprawdzą. Gdybyś się ciut lepiej znał możesz sobie poczytać na co zwracać uwagę, np. poziom "wytarcia" wnętrza (często maskowane pokrowcami lu nakłądkami na kierownicę, często wymieniane przetarte ale kluczowe do tej oceny elementy np. lewarek od biegów), szczeliny między częściami karoserii, spawy pod maską, oznaczenia szyb (jeśli z jednej strony masz inne jak z drugiej = auto walone, nawet jeśli sprzedawca ma na to jakieś cudowne wytłumaczenie - a na ogół takie ma na wszystko :D ) itp itd

Najlepiej zrobisz jak przed zakupem interesującego modelu przepadasz go u mechanika - ale niekoniecznie tego najbliżej komisu ani tego który ci handlarz poleci mówiąc że zna dobrego mechanika który tanio bierze... Prawdopodobnie to jego kumpel, i nawet o największym szrocie powie ci że to super igła a przebieg oryginalny.

Do 20tys. zł to może:
[link do oferty na Allegro wygasł] bo całkiem nieźle sprawdzi się i w mieście i w trasie
[link do oferty na Allegro wygasł] bo w sumie Getz Cross nie jest za częstym widokiem na naszych ulicach więc w pewnym sensie jest gadżeciarski :)
[link do oferty na Allegro wygasł] może E46 nie jest spokojne, ale za to wygodne :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

24 Lut 2011, 11:37

Taki 300M jak Ci się podoba pali z 15 litrów w mieście, zakładasz gaz i jeździsz bardzo tanio, a wyposażenie i komfort sa super. Poza tym auto bardzo mało awaryjne.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok