Auto dla rodziny 2+2, do małej miejscowości + wieś. do 15tyś

23 Lut 2011, 19:15

Witajcie.
moje auto - mitsubishi galant z 91roku 1,8 B + LPG się kończy ( 525 tyś km przebiegu ), czas pomyśleć o czymś nowym.
( nowym używanym :roll: ).

Jesteśmy rodziną z dwójką małych dzieci 5lat i 1 rok.
roczne przebiegi to około 8max 10 tyś km.
z czego więcej niż 70% jade sam.
autem nie jedziemy na żadne dalekie wycieczki, wakacje itp. tylko w weekend po rodzinie, spacery itp - więc wózek przyda się zabrać.
mieszkamy w małej miejscowości 1,5 tyś mieszkańców, drogi słabe, sporo jeździmy poza asfaltem ( 10% przebiegu rocznego)

codzienna eksploatacja wygląda tak:
dziecko do babci 2km i powrót 2km, stoi pare godzin, po dziecko do babci 2km, na ranczo porobić coś przy zabytku - 5km i powrót 5km.
co tydzień na większe zakupy 10-15km i powrót 10-15km.
dzieci niesforne więc w środku z tyłu ciągle błoto i różne słodkości na tapicerce.

Jak widać dosyć specyficzne warunki eksploatacji.. fajnie by było kupić coś wypasionego, tylko zastanawiam się PO CO?
na auto chciałbym przeznaczyć z 10-15 tyś zł ale może być coś rozsądnego za 5 tyś.. ;)

nie przerażają mnie auta na F, lubie auto na gazie.
co polecacie? ( oprócz Megane 2 i Laguna 2! ). Galant którego teraz eksploatuje bardzo mi leży, pasuje mi w nim wszystko, oprócz ceny części..

Czym się warto zainteresować?
wacky
Nowicjusz

Miejscowość: Mikstat

23 Lut 2011, 19:20

Może nowszego Galanta?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

23 Lut 2011, 19:37

Xantia, Stilo, jesli nie boisz się F lub Accord, Primera. Jeśli dużo jeżdzisz poza asfaltem to może pomyśl o hondzie CR-V ? Zdecydowanie tylko benzyna. (przy takich krótkich odcinkach to nawet gaz odpada... w zime przełaczy się na gaz jak będziesz dojezdzał na miejsce)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Lut 2011, 19:44

Xantia - jakieś porady opinie?
ciekawa fura, niedroga, można kupić z dobrym wypasem.
No i to zawieszenie :)
wacky
Nowicjusz

23 Lut 2011, 19:48

Zaraz posypią się uwagi "znafców" że to złom itp itd. Prawda jest taka że jest bardziej niezawodna niż Passaty, Golfy czy Audi. Pełen ocynk więc rdza jest mu obca. Za wieszenie jest wbrew pozorom tanie w utrzymaniu a nawet tańsze niż w zwykłym aucie (nowa gruszka do 100zł, nabicie 20-30zł). No i zawsze możesz podnieść auto na gorszej drodze.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Lut 2011, 19:55

A co powiesz o Fordzie Mondeo Mk3 1.8+LPG duże pakowne i komfortowe auto, dobrze się prowadzi.
Ps. co do samochodów z zawieszeniem z hydropneumatycznym to jest dobre komfortowe można ustawić prześwit ja jak miałem BX to na najwyższym położeniu można było jeździć po zaoranym polu. Bardzo in plus.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - ponad 2500 bieżących udoskonaleń
    Od premiery w roku 2006, dotychczasowa generacja LS przeszła ponad 2500 bieżących udoskonaleń, zaś najnowszy LS dodaje do tego kolejne 3000 zmian, a wśród nowych elementów oraz innowacji technicznych znalazły ...

23 Lut 2011, 22:08

forester? grand vitara? :mrgreen:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Lut 2011, 22:12

Ja również jestem za Foresterem i Grand Vitarą.
fiko7
Stały forumowicz

24 Lut 2011, 07:36

a po co koledze żłopak z napędem na 4??
lepiej kupić ośkę z lepszym wyposażeniem, co do spalanie to przy takim użytkowaniu będzie palić dużo nie ważne co kupi ;)
osobiście bym celował w merca (mocne zawieszenie całkiem fajne silniki) a za 15 to już można coś ciekawego wybrać :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Lut 2011, 09:04

fiko7 napisał(a):Ja również jestem za Foresterem i Grand Vitarą.

w aż takim terenie sie nie poruszam, żeby potrzebować terenówkę.. a co sądzicie o Roverze 45 z okoli 2002 roku? 1,6 benzyna.. wyglada prawie jak honda civic..
wacky
Nowicjusz

24 Lut 2011, 10:39

To żadne terenówki, a Forester zapewni Ci duzo lepsze prowadzaenie na asfalcie niż wiele osobówek.
fiko7
Stały forumowicz