Spor o butle LPG

23 Cze 2011, 21:02

Drodzy forumowicze... mam sprawe...

spieram sie z kumplem i nie mozemy dojsc do porozumienia...

za wszelka cene on broni tezy ze auto z duza butla lpg (np 70l) jest ekonomiczniejsze niz z mala (np. 35)...

no ja nie widze w tym zadnego sensu... bo wg mnie samochod bedzie potrzebowal tyle samo gazu zeby przejechac dany odcinek drogi... tylko ze duza butla daje komfort tego ze nie trzeba dotankowywac...

natomiast on twierdzi ze tamta auto przejedzie wiecej kilometrow nawet jesli drugie dotankuje do takiej samej ilosci paliwa... zaslania sie tym ze to pierwsze zajedzie dalej na oparach gazu...

jak jest naprawde? naprawde jest jakas roznica? zachodza jakies dziwne procesy chemiczne ktore sprawiaja ze wychodzi taniej jezdzic z duza butla?
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

24 Cze 2011, 10:36

Jedyna różnica to rzadsze tankowanie - kolega opowiada bzdury ...
Żadna jazda na oparach nie wchodzi w grę - po spadku ciśnienia w butli auto na LPG po prostu sie dusi i potem gaśnie ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

24 Cze 2011, 19:50

dzieki;) jakby ktos jeszcze sie wypowiedzial to by bylo fajnie;) bo moze ktos jednak poprze jego teze? ;)
Bloob
Początkujący

25 Cze 2011, 10:18

Bloob napisał(a):dzieki(...) moze ktos jednak poprze jego teze? ;)

To po której stronie stoisz ?? :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

25 Cze 2011, 18:50

no nie ja go nie popieram ale moze jednak ktos jeszcze podziela jego zdanie i bedzie mi wstanie to wytlumaczyc;) ??
Bloob
Początkujący

25 Cze 2011, 18:54

teoretycznie mniej gazu spali tam gdzie jest większą butla bo musi mniej tankować robić po drodze a każde tankowanie to odpalenie i gaszenie auta czyli więcej gazu idzie na to samo odpalanie po każdym tankowaniu.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...

25 Cze 2011, 19:19

seba145 napisał(a):teoretycznie mniej gazu spali tam gdzie jest większą butla bo musi mniej tankować robić po drodze

Tak....To ile spali LPG czy PB to tylko i wyłącznie zalezy czy na pedale gazu mamy nogę czy tez "cegłe"...Twierdze ze tylko nasze umiejetnosci i technika jazdy ma wpływ na ilośc spalonego paliwa/gazu a nie pojemnośc zbiornika gazu czy tez paliwa...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

25 Cze 2011, 21:07

racja.mówię tylko tak żeby autorowi mniej więcej coś uzmysłowić zakładając że jeden i drugi samochód jedzie z taka sama prędkością tylko że ten z mniejszym bakiem musi gasić i odpalac częściej żeby dotankowac i przez to odpalanie więcej mu weźmie niż temu z większym bakiem ale naprawdę malutkie ilości więcej.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002