Sporadyczna jazda, auto pod chmurką. Czy hybryda to trafny wybór?

12 Wrz 2021, 10:51

Rozważam zakup nowego auta. Serce od dawna należy do Mazdy. Była Mazda 2, dwie Mazdy 3. Żegnałam się z nimi gdy osiągały wiek 6 lat. Ani milimetra rdzy, serwis ograniczał się do przeglądów i wymiany wycieraczek. Patrząc na trendy zastanawiam się nad przejściem z benzyny na hybrydę. Tylko nie wiem czy przy moim sposobie eksploatacji auta warto? Samochodem jeżdżę kilka razu w tygodniu na zakupy i na siłownię. Krótkie trasy (15 min do 6 km w jedną stronę po niezbyt zatłoczonym mieście). Sporadycznie, raz czasem dwa razy w miesiącu za miasto, pokonując 80 lub 300 km. Bywa, że przez dwa tygodnie stoi nie ruszany na parkingu. Nie mam garażu, korzystam z publicznego parkingu pod chmurką. Moje pytanie, czy warto kupić hybrydę? Boję się problemów z odpalaniem auta. Mężczyzna daleko ☹️ rano nie ma kto biegać co chwilę z prostownikiem. Zastanawiam się czy zaryzykować z Toyotą C-HR czy pozostać przy benzynie, tym razem z Mazdą CX30?
ARose
Nowicjusz

12 Wrz 2021, 11:00

ARose napisał(a):Moje pytanie, czy warto kupić hybrydę? Boję się problemów z odpalaniem auta. Mężczyzna daleko

akurat tego bać się nie musisz

ARose napisał(a):Moje pytanie, czy warto kupić hybrydę?

Tak naprawdę "bierz co chcesz", obydwa będą dobrym wyborem, obydwa dobrze trzymają wartość, cena zakupu podobna. W chr skrzynia biegów będzie świetna w miejskim użytkowaniu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Wrz 2021, 11:07

Witaj, dziękuję za odpowiedź.
Ludzie na forach piszą o problemach z odpalaniem hybrydy. Trochę obawiam się zimy. W benzynie w czasie dużego mrozu „pokręcę trochę” na parkingu i podładuję akumulator, a co w takiej sytuacji w hybrydzie?
ARose
Nowicjusz

12 Wrz 2021, 12:08

Po pierwsze to nie - nie podładujesz benzyny kręcąc się po parkingu w duże mrozy. Tu trzeba zrobić kilkanaście kilometrów, albo i więcej. Zresztą przy sprawnym alternatorze i akumulatorze doładowywanie nie jest potrzebne (raz zostawiłem w lutym auto na 2 tygodnie, wróciłem, odpalił na dotyk, auto 20 letnie, także sobie sama odpowiedz).

Po drugie - hybryda to nie auto elektryczne! Tu zawsze masz silnik spalinowy który jest głównym motorem, elektryczny to tylko wspomaganie (w wersji plug-in większe, w zwykłej mniejsze). Gdy braknie prądu w bateriach to uruchamia się silnik spalinowy. Tak samo zimą żeby nagrzać auto uruchomi się silnik spalinowy. Dopóki układ jest sprawny dopóty nie będzie problemu z odpalaniem. To samo tyczy się zresztą diesli i mitu "w zimę diesel nie odpala". No nie odpala bo ludzie nie serwisują samochodów.

Swoją drogą... Kupno nowego auta do sporadycznej jazdy i stania pod chmurką... ja bym się tu zastanawiał nad sensem, a nie odpalaniem w zimę :roll:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Wrz 2021, 13:13

Tak jak wyżej, zimą nie ma co się przejmować. Bierz to co Ci lepiej pasuje.
Jeżeli jeszcze nie jechałaś, to koniecznie przejedź się hybrydą, nie każdemu pasuje specyfika tego napędu. A i sama Toyota C-HR to specyficzne auto.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

12 Wrz 2021, 13:21

Właśnie się zastanawiam, dlatego od dwóch tygodni poruszam się na „autopiętach”, żeby sprawdzić czy jestem w stanie obyć się bez samochodu (pracę mam 200m od domu). Zdrowe to i fajne podczas słoneczka, ale jesienne opady nieuchronnie się zbliżają. Poza tym tygodniowe zakupy spożywcze bez samochodu… masakra.
Panowie w moim otoczeniu są stronniczy więc pytam Was. Dziękuję
Jutro wybieram się do Toyoty na jazdę próbną.
ARose
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT - komfort i sportowe osiągi - lista TOP 5
    Sportowe dwudrzwiowe coupe klasy premium to segment, który nie poddaje się chwilowej modzie. Samochody te od lat zapewniają użytkownikowi nie tylko sportowe osiągi, ale również komfortowe warunki podróży. ...