[12000zł] Tani samochód do ciągania przyczepki

07 Wrz 2021, 11:09

Hej,

Poszukuje pojemnego samochodu, który bez problemu poradzi się z ciągnięciem przyczepki samochodowej (np. DMC 750). Użytkowany głównie w mieście + trasa 30 km za miasto typowo jako auto użytkowe (nie potrzebuje samochodu rodzinnego ale im większa i dłuższa przestrzeń ładunkowa tym lepiej). Idealnie gdyby była to benzyna z uwagi na dość krótkie trasy. Wstępnie upatrzyłem Opla Vectre C 2.0T lub Opla Zafirę (ale tu ciężko o silnik benzynowy dobry do holowania, może się myle).

Wymagania:
- budżet 12 000zł
- 5-7 miejsc (składane/demontowane)
- hak (lub możliwość montażu)
- moc pozwalająca bez problemu ciągnąć przyczepkę
- klimatyzacja
- tani w eksploatacji
- kombi/van/minivan

Opel Combo i mu podobne odpadają - zbyt krótkie. Czy jest coś jeszcze co jest warte uwagi?
Pewo
Nowicjusz

07 Wrz 2021, 11:19

Poszukaj sobie VANa np. Chrysler Grand Voyager 3.3 lub Dodge Grand Caravan 3.8 w benzynie (założysz lpg lub już nim kupisz) i nie poczujesz przyczepki, a te silniki znoszą gaz i do tego przestrzeń ładunkową jak zostawisz tylko przednie fotele będziesz miał największą w tej klasie :ok:
Musisz tylko szukać egzemplarza który będzie miał w miarę zdrową podłogę, progi itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2021, 11:25

Rokiko napisał(a):Poszukaj sobie VANa np. Chrysler Grand Voyager 3.3 lub Dodge Grand Caravan 3.8

A skąd takie typy ? :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Wrz 2021, 11:34

szybki napisał(a):A skąd takie typy ?
Jak podał Zafirę to od razu mi się skojarzyła a chciał w benzynie i ze sporą przestrzenią :) W sumie można by jeszcze tu pomyśleć o Renault Espace 2.0T no też ma sporą przestrzeń i w tym budżecie da się coś kupić.

Dodgem Grand Caravan jeździ sąsiad, co prawda ma tego kwadratowego z 2008 roku i z silnikiem 4.0. Ma hak i czasem z lawetą nawet jeździł. Tylko to już trochę droższe auto niż budżet.
Rokiko
Forumowicz VIP

07 Wrz 2021, 11:36

Czy Chrysler albo Dodge nie są drogie w utrzymaniu? Czy to raczej kwestia bezawaryjności?
Pewo
Nowicjusz

07 Wrz 2021, 11:52

Pewo napisał(a):Czy Chrysler albo Dodge nie są drogie w utrzymaniu?
Miałem Chryslera GV przez pięć lat i generalnie nie jest to auto drogie w utrzymaniu (przynajmniej u mnie tak było). Silnik prosty tak jak i skrzynia w automacie 4-biegowa. Moim zdaniem jeżeli znalazłby się egzemplarz jakiś nie zmęczony to może to być dobre auto. Można poszukać wersji z podstawowym wyposażeniem wtedy prawie nie ma co tam się psuć. W tych samochodach największym wrogiem jest chyba rdza i na to trzeba zwracać uwagę.
Pewo napisał(a):Czy to raczej kwestia bezawaryjności?
Mnie w sumie przez czas eksploatacji zawiódł jak akumulator dostał zwarcia na celi i drugi raz jak zaczęła przeciekać chłodnica (nowa w zamienniku 200zł, a wymiana prosta we własnym zakresie).

Oczywiście bez gazu będzie drogo ale z taką instalacją nie jest tak źle. U mnie na przestrzeni 60tyś. km wyszło średnio 15,5 litra gazu na 100 km i tu na pewno większość była jazdy w mieście.

Jeżeli chodzi o przyczepkę to nie miałem haku ale wiem, że maksymalnie one miały 1600 kg przyczepy hamowanej nie wiem jak było w przypadku nie hamowanej.

Tak mniej więcej to wygląda jeżeli chodzi o GV. Niestety trudno je znaleźć w dobrym stanie bo mają już też swoje lata.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Land Cruiser V8 4.5 D-4D Powerboost
    Land Cruiser V8 4.5 D-4D Powerboost rozwija moc 318 KM (o 46 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 740 Nm (w zakresie 1800-2800 obr./min., o 90 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Charakterystykę ...

07 Wrz 2021, 12:02

Zacząłbym od trójki galaxy/alhambra/sharan.

Auta pokroju vectry 2.0T bym odpuścił. Co z tego, że buda stosunkowo tania w eksploatacji jeśli silnik i jego osprzęt niekoniecznie, tym bardziej, że za 12k perełki nie kupisz a koszty wymiany np. sprzęgła z dwumasą nie są niskie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Wrz 2021, 13:58

A może po prostu coś pokroju Skody Octavii w kombi?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Wrz 2021, 17:01

demirbiras napisał(a):A może po prostu coś pokroju Skody Octavii w kombi?

octavia ma 500 kg na haku, idiotyzm kupować takie coś
franccc
Stały forumowicz

07 Wrz 2021, 20:55

W robocie mamy Golfa IV kombi który ma w dowodzie 650 kg hak... także nie wiem czy taki idiotyzm i czy Octavia ma mniej w takim razie...
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Wrz 2021, 09:02

Tylko tu chyba Octavia i Golf w kombi odpadają już nie z racji na obciążenie na haku a na przestrzeń bagażową ale to już najlepiej jak by się wypowiedział autor tematu.
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Wrz 2021, 17:17

wszelkiego rodzaju pickupy. szukaj czegos popularnego. ja mam l200 ale nie polece w tej cenie bo ceny czesci horendalne. możesz uderzyć w jakiegoś forda rangera. ewetualnie suv typu rav4 albo honda CRV.
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

10 Wrz 2021, 19:46

Ale po co? Żeby za 12k kupić trzymające się na rdzy rav 4 z 98r trzymające cenę "bo modne"?
franccc
Stały forumowicz

11 Wrz 2021, 19:03

rav4 ma duży uciag na haku
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

11 Wrz 2021, 19:16

co to znaczy "duży"? Mówimy o przyczepie bez hamulca i więcej niż 750 mieć nie może. Dla przykładu miałem kiedyś volvo v40 dci/115 i miało właśnie 750 a kupisz je młodsze i za połowę ceny rav 4
franccc
Stały forumowicz