Ponieważ zostałem wywołany do tablicy, więc nie wypada się wymigiwać.
Zderzak, który mam u siebie zamontowany nie jest moją konstrukcją. Zaprojektował go w całości mój kolega z
www.forum4x4.pl Armon, autor wielu ciekawych przeróbek i rozwiązań technicznych, które wprowadził w swojej kijance. Prawdę mówiąc wiele patentów stosowanych w mojej kijance to nieco zmienione Armonowe pomysły. Tak było i ze zderzakiem - projekt dostałem na zasadzie koleżeńskiej przysługi do wykorzystania tylko dla mnie. Dlatego pomimo tego, że posiadam kompletną dokumentację dotyczącą w/w projektu nie mogę jej w żaden sposób nikomu udostępnić. Dałem słowo a słowa trzeba dotrzymać.
Jakiś czas temu Artur zamieścił w ogólnodostępnym miejscu w sieci jakim jest fotosik kilka zdjęć przedstawiających łapy zderzaka, widok 3D projektu oraz gotowy efekt końcowy - myślę, że nie będzie to w żaden sposób naruszać naszej umowy jeśli powiem, że galeria jest dostępna pod adresem.
[link wygasł]
Ze szczegółów technicznych, które mogę ujawnić to:
- do zamocowania zostały wykorzystane nieco przerobione oryginalne łapy mocujące zderzak. Przeróbka polegała na dospawaniu do górnej części łapy kątownika tak aby zapewnić mocowanie każdej łapy na 3 śrubach;
- Śruby mocujące: śruby min 8,8 z drobnym gwintem i nakrętką samokontrującą;
- materiał: stal ST3S grubości 3 mm (poszycie i niektóre wzmocnienia) oraz 5mm - łapy i wzmocnienia. Patrząc z perspektywy czasu dziś zastosowałbym blachy odpowiednio: 2,5mm na poszycie i 4 mm na pozostałe elementy.
Acha - zderzak, który mam nie posiada miejsca na wyciągarkę. Preferuję zdrowy tryb życia i używam tirfora.