Sportowe autko celica czy tiburon

16 Sie 2009, 15:00

Witam. Pod koniec tego roku będe zmieniał samochód. Aktualnie jeżdżę honda civic 1.4, 90 km.

Poszukuje jakiegoś sportowego auta, dobrze prezentującego się i w miare szybkiego bo w hani brakuje juz mi mocy. (oczywiscie zeby nie paliło jak smok bo pójde z torbami)

Narazie pod uwagę biore 2 modele:
Toyote Celice (ostatnią generacje) jak już to z silniczkiem tym 1.8, 143 km
Hyundai Coupe (tiburon) silniczek 2.0, 143 km

na wiekszy silnik raczej nie moge sobie pozwolic ze wzgledow finansowych.
Z tego co zauwazylem to Toyota to solidna marka (preferuje japońskie samochody) celica swietnie sie prezentuje, spalanie ma dosyć niskie, tylko że nie wszyscy z tego co czytałem mają dobre zdanie o silnikach w celice. Natomiast do Hyundaia nie mam przekonania jesli chodzi o marke... wiadomo dostal bym w cenie toyoty hyundaia o pare lat młodszego. Troszke wiecej pali, i z tego co wyczytałem to troszke wolniej sie zbiera. Prezentuje sie tez elegancko.

Jestem mlodym wiec nie potrzebuje duzego auta, i komfortu jakotakiego bo nie jezdze w dluzsze trasy. Nie musi byc pakowny ani nic z tych rzeczy. Liczy sie dla mnie aby byl szybki, dobrze sie prezentowal, byl malo awaryjny i w miare mozliwy do utrzymania.

Pozdrawiam i czekam na poradę.
elvis_mk
Nowicjusz

Miejscowość: Malbork

16 Sie 2009, 15:44

Świetny temat ;] przyznam ze też jestem nim zainteresowany. Z tego co oglądalem w top gear to celica nie ma sobie równych za tą cene. Jednak hyundai coupe zwłaszcza ten z rocznika 2007 w góre jak ten

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

wyglada znacnzie lepiej niż celica. Tył celicy bardzo mi sie nie podoba i zdecydowanie wygląd to coupe. Ale co do właściwości jezdnych czy silnika to pewnie, celica będzie lepszym wyborem. a ten tiburion to tez bardzo ładne auto. Ja bym i tak brał hyundaia coupe :P bo napewno jest dobry ;] a przy okazji laski będą lecieć ;] a w takich autach nie chodzi o moc bo 140koni to nie duzo ale o wygląd.
KamilMilkowski
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

16 Sie 2009, 18:47

no zgodze sie z Toba :) 140 km szalu nie robi, ale w porownaniu do 90moich obecnych rumakow...

dla mnie auta oba sie prezentuja swietnie :) jak to w pewnym filmie mowili : magnes na cipki :P

tak wiec poczekam jeszczena jakies wasze opinie, moze posiadaczy tych aut, aby pomogli mi siezdecydowac, jakie sa plusy i minusy obu autek
elvis_mk
Nowicjusz

17 Sie 2009, 10:59

Jak dla mnie Celica ma o wiele więcej stylu niż Hyundai. Celica się nie narzuca, wygląda jak leciutki samochód, który nie próbuję być autem super-sportowym w przeciwieństwie do ociężałego Hyundaia. No ale kwestia gustu rzecz jasna :)
Nitrous
Nowicjusz

17 Sie 2009, 22:43

Pomijajac kwestie niezawodnosci i designu faworyt tego zestawienia moze byc tylko jeden i jest nim celica. Dlaczego? Odpowiedz jest banalnie prosta- z Twoih wypowiedzi wynika ze poszukujesz samochodu o zacieciu sportowym- Tiburon jest go zupelnie pozbawiony- zawieszenie i dynamika(nawet w wersji V6) są o wiele słabsze niz mozna by sie spodziewac po tego typu aucie.
Celica daje przynajmniej mozliwosc rozbudowanego tuningu(w jej wypadku ma to sens).
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

17 Sie 2009, 22:45

celica :D
0T3K
Nowicjusz

Miejscowość: krk

17 Sie 2009, 23:43

A ja właśnie ze względu na polskie drogi polecałbym hyundaia :) a co do celicy to moja kobieta powiedziała że brzydkie auto i ma okropny tył. A co do hyundaia to jakoś' nigdy tego auta nie zauważałem, wręcz myślałem że słaby do póki moje serduszko nie zaczęło sie pytać na ulicy a co to za sliczne auto? i był to hyundai :D nadodatek myslala ze bardzo drogie ;p a to była wersja z 2000 roku zapewne :) ahh te kobiety. A jak widzi np. jakies bmw to myśli że to zwyczajne brzydkie auto :) faceci to zdecydowanie celica ale kobiety to już bym był skłonny bardziej do coupe. Ale z celicy napewno zadowolony będziesz.
KamilMilkowski
Początkujący

18 Sie 2009, 10:14

no bedac szczerym to mojej kobiecie bardziej sie podoba celica, mowi o agresywnym przodzie auta i wogole... wrecz przeciwnie to ja wcisnalem tutaj tiburona, ale w sumie tylko dlatego ze wiem ze za cene celiki dostane młodszego tiburona, mniej zjeżdżonego.

Ale myśle że tam 2 letnia różnica przy silniku toyotki nie zrobi większej różnicy jak będzie w dobrym stanie

dzięki za Wasze opinie :) naprawde zaczynają mi przejaśniać sprawe
elvis_mk
Nowicjusz