Sportowe auto dla początkującego kierowcy do 20 tys

15 Wrz 2013, 04:44

Na samym początku chciałbym zaznaczyć że na autach nie znam się prawie w ogóle i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc . Mój młodszy brat będzie za 1,5 roku kończył 18 lat i chciałbym kupić mu w prezencie auto . Nie wiem ile dokładnie będę miał wtedy kasy ale myślę że ok 15-20 tys. Chciałbym żeby samochód :
-Miał sportowy wygląd ,szczególnie podobają się mi i jemu auta amerykańskie
-Nie palił za dużo
-Nadawał się dla młodego kierowcy
-Dobrze by było gdyby miał 5 miejsc ale ne jest to priorytet
-Nie był awarjny
Myślałem o : Mazda Rx8 , Honda integra , mitshubishi eclipse , chevrolet camaro . Co o tym myślicie ? i gdzie kupować auto ? Jakieś strony godne polecenia poza oto moto ? + Jakieś rady dla laika na co patrzeć przed zakupem auta ;) Z góry dziękuje za odpowiedzi
Lepakur
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Wrz 2013, 11:29

Tylko co dla Ciebie oznacza sportowe?
Chodzi Ci o osiągi? Amoże wygląd?
Rx-8 :no: Spalanie jak T20 i trwałość jak 125p
Eclips :) (zależy która wersja bo z turbo nawet jedzie tylko budżet kiepski)
Integra :D
Camaro :) tylko z najsłabszymi silnikami nie jedzie i pali baaardzo dużo.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

15 Wrz 2013, 11:50

Po pierwsze wróć za 2 lata jak brat zda prawko. Po drugie kierowca początkujący + sportowe auto = nieszczęście. Taka prawda, na pierwsze auto niech sobie kupi cokolwiek byle w miarę bezpieczne i dobre do nauki za 5 tysi. Po roku jeżdżenia szybsze auto FWD, po dwóch latach pierwsze auto RWD do 150 km, dopiero kolejne sportowe. I na tym zakończymy, temat zamykam.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Wrz 2013, 12:02

chodzi mi głównie o wygląd ale jakieś przyzwoite osiągi są mile widziane , a Rx7 ? I Camaro z lepszym silnikiem czyli ? Intega to najlepszy pomysł według ciebie ?Bo planuje , o ile starczy mi funduszy po kupieniu troszkę wizualnie poprawić auto - Jakieś naklejki + nowy lakier może matowy . Samochód kupię dopiero jak zrobi prawko zgadzam się ale kur można zrobić 3 miesiące wcześniej przecież ,a co do auta sportowego to on nie będzie szarżować z nim strasznie bo jest rozsądny ;)
Lepakur
Nowicjusz

15 Wrz 2013, 12:14

Miał sportowy wygląd ,szczególnie podobają się mi i jemu auta amerykańskie
-Nie palił za dużo
-Nadawał się dla młodego kierowcy

Przecież te trzy wymagania wzajemnie się wykluczają.

Kup mu na początek coś pseudo sportowego typu tigra/puma/celica 1.8, bo też za ciekawie nie jedzie a jak rozwali to nie będzie płaczu.
Swoją drogą ciekawe plany minimum 1,5 roku wstecz :D
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Wrz 2013, 12:23

Zakładam że raczej nic nowego nie będę kupować a wolę pooli się zacząć już interesować poczytać troszkę ;) Jego marzeniem jest ford mustang ale wątpie żeby się zmieścił w budżecie :/ A jakie marki polecacie na początek jakie odradzacie ?
Lepakur
Nowicjusz

15 Wrz 2013, 12:24

jiGsaw napisał(a):o pierwsze wróć za 2 lata jak brat zda prawko. Po drugie kierowca początkujący + sportowe auto = nieszczęście. Taka prawda, na pierwsze auto niech sobie kupi cokolwiek byle w miarę bezpieczne i dobre do nauki za 5 tysi. Po roku jeżdżenia szybsze auto FWD, po dwóch latach pierwsze auto RWD do 150 km, dopiero kolejne sportowe. I na tym zakończymy, temat zamykam

EEtam gadasz jak emeryt... :D

Lepakur napisał(a): a Rx7 ?

zapomnij, szkoda rozwijać temat.
Lepakur napisał(a):I Camaro z lepszym silnikiem czyli ?

Z lepszym czy gorszym i tak spali dużo, ten lepszy to V8
Lepakur napisał(a): Intega to najlepszy pomysł według ciebie ?

Integra o tyle jest dobra że ma napęd FWD więc bezpieczniej, dobre parametry silnika i nie jest psujakiem.
szybki
Moderator - Tuning

15 Wrz 2013, 12:27

No na Mustanga budżet za mały
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Wrz 2013, 12:32

A na przykład nissan skyline ?
Lepakur
Nowicjusz

15 Wrz 2013, 12:42

Lepakur napisał(a):A na przykład nissan skyline ?

r32/33/34 Zapomnij :D

Na styk będzie z SX s14/14a.
szybki
Moderator - Tuning

15 Wrz 2013, 13:10

Dodge Viper też się raczej nie zmieści ? Albo chevrolet corvette ?
Lepakur
Nowicjusz

15 Wrz 2013, 13:32

Lepakur napisał(a):Dodge Viper też się raczej nie zmieści ? Albo chevrolet corvette ?

Tak spokojnie viper spełnia wymagania, vetka tym bardziej. Polecam c6 zo6 z ls7.
Spalanie miasto około 7l pb trasa 6l, niskie ubezpieczenie, ogólnie w sam raz dla początkującego.

jiGsaw napisał(a): I na tym zakończymy, temat zamykam.

Zwracam honor :ok:
szybki
Moderator - Tuning

16 Wrz 2013, 21:18

Kup bratu calibre, może gdzieś po stodołach są jeszcze pochowane jakieś egzemplarze po "tunningu". Dla was w sam raz skoro chcecie się bawić w upiększanie typu naklejki itp.

A już tak bardziej poważnie, ten temat to na 100% prowokacja. Nikt tak głupi chyba nie jest :)
DauK
Początkujący

Prawo jazdy: 08 01 2005
Auto: BMW e92
Silnik: 335i
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

16 Wrz 2013, 21:23

Masz tu ciekawe auto o sportowych charakterze. Dla młodego jak znalazł w tej kwocie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i do tego z gazem.
Eneolsen
Początkujący

Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

17 Wrz 2013, 09:37

Dziękuje za odpowiedzi z tego co widzę to będę się zastanawiał nad hyundai coupe ,hondą integra i chevroletem camaro . en temat nie miał być żadną prowokacją jak mówilem na autach nie znam się pie w ogóle
Lepakur
Nowicjusz