Sportowo rodziny samochod :)

21 Cze 2017, 23:47

Sam poszukuję samochodu ale nowego i ciężko jest teraz wybrac coś rozsądnego gdyż dzisiejsze samochody to napędzają nie silniki a turbiny więc i żywotność tego silniczka, turbinki będzie ograniczona. Ja bym Ci polecał raczej coś z silnikami wolnossącymi np: mazda w benzynie 2.0 120 KM silnik długowieczny i mocny, toyota, honda 1.8 bądź też inny wolnossący.
Sam myślałem nad seatem ale po kilku zapytaniach mechaników oraz filmikach na yt odnośnie silników z gr VAG - TSI (bynajmniej nie chodzi o łańcuch zmieniony na pasek ale o nietrwałość tych jednostek napędowych) myślę właśnie nad mazdą;) Pozdr
kermit1221
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2000
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Vw
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2000

21 Cze 2017, 23:57

tomekdk napisał(a):Tutaj ta sama walizka co w Seacie
ok, zgodzę się, że moje zdjęcia były nie fair w stosunku do Seata, ale jednak różnicę widać :ok:
kermit jeśli w ten sposób podłączasz się płynnie do tematu to nie radziłbym :wink: (choć swój chyba masz z tego co pamiętam)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Cze 2017, 00:02

Mazda 3 III (BM) to nie auto na budżet 30000zł. A silniki Skyactiv wychodziło od BM-ki.
Co nie zmienia faktu, że 1.6 i 2.0 (budżet też byłby raczej za mały na 2.0) w Maździe BL to bardzo udane silniki, no, ale 5 osób to auto raczej nie pomieści ... jeśli kierowca lubi odsunąć sobie mocno fotel do tyłu.

mike - wiesz, myślę, że 3-ka ma dłuższy bagaznik niż Civic, znalazłem zdjęcie z 3-ki ... ostatnio przerzuciłem swoje graty do Civica i tyle miejsca między progiem a pojemnikiem nie ma. Jeśli Cię to interesuje to jutro mogę pomierzyć, ale jak patrzę na te zdjęcia Civic vs. Mazda z tamtego artykułu, to i tak pomierzę, bo ... chyba jest inaczej. Civic nadrabia miejscem po bokach, ale na długość myślę, że jest krócej.
Ostatnio edytowany przez tomekdk, 22 Cze 2017, 00:14, edytowano w sumie 1 raz
tomekdk

22 Cze 2017, 00:05

moja wypowiedź była ogólna, moim zdaniem kryterium wyboru auta jest silnik bo to on napędza samochód :ok: a dalej co komu sie podoba ale wiadomo to tylko moje skromne zdanie :P
:idea: "choć swój chyba masz z tego co pamiętam" - nie rozumiem?
kermit1221
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2000
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Vw
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2000

22 Cze 2017, 12:45

Pomierzone, dokładnie ta sama długość bagażnika w Maździe 3 jak i w Civicu VIII (po 87cm), a ze zdjęć trochę to inaczej wygląda, także myślę, że kąt zdjęcia bagażnika i odległość od bagażnika sporo zaburzają rzeczywistość, bo ze zdjęć wygląda to trochę inaczej (jakby w Maździe na długość jeszcze jedna taka walizka już nie weszła, a w Hondzie bez problemu).
Co oczywiście nie zmienia faktu, że do bagażnika Civica pewnie by można więcej upchać, ale takie zdjęcia trzeba trochę brać z przymrużeniem oka.
tomekdk

22 Cze 2017, 22:04

Teoretycznie Civic nadrabia wysokością kufra oceniając same zdjęcia.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wydostać się z tonącego auta?
    Samochód, który wpadnie do wody znika pod jej powierzchnią w ciągu około 60 sekund, przy założeniu, że drzwi pozostają zamknięte. To czas na wydostanie się z wody pasażerów. Po otwarciu drzwi woda zalewa ...

05 Lip 2017, 19:31

Panowie w chwili obecnej rozmawiałem z znajomym który mi proponował mi Opel Astre J co myliście o tym samochodzie z wyglądu podobnego do Insigni jest on troszkę mniejszy od hondy ale za przyzwoite pieniądze jak wygląda spalanie tego samochodu podobno maja apetyt na paliwo

dziękuje za informacje honda civic na największy bagażnik ze wszystkich 415 l hatchback według Wikipedi chyba ze występuje jeszcze jakiś inny samochód ??(nie jest moim faworytem do końca choć biorę go pod uwagę )
jaki silnik będzie najlepszy oraz ekonomiczny przy przyzwoitych osiągach
krystian2018
Nowicjusz

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: seat ibiza

05 Lip 2017, 19:41

1.4t ale musisz 35k mieć
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km