Sportowy design do 70 tys.

11 Sty 2019, 16:05

Witam,

to mój pierwszy post na forum dlatego proszę o wyrozumiałość.

Poszukuję auta do około 70 tys. (nowe lub używane roczne lub max 2 letnie). Auto ma mieć lekko sportowy design. Wyłącznie benzynowy silnik i wyłącznie hatchback. Po głowie chodzą mi dwa fordy:

1. Focus ST Line: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

2. Fiesta ST Line: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Zastanawia mnie jeszcze Opel Astra w jakiejś ciekawej wersji z lekko sportowym designem (chyba w 70 tys da się zamknąć).

Jeżeli macie jakieś sugestie co do innych aut, lub tych które podałem powyżej chętnie przeczytam każdą opinię.

Pozdrawiam
Cosmosy
Nowicjusz

11 Sty 2019, 16:49

Zastanów się czy tylko chodzi Ci o sportowy design czy też żeby w miarę jechał? Bo ten z litrowym silnikiem jak karton mleka i 100 koni które jedzie słabo to raczej nie będzie żadne cudo.
Poza tym auta za 70 tys a z tyłu korbki?

Ja bym się zastanowił nad Renault Megane np w wersji GT
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sty 2019, 16:55

Megane też chodził mi po głowie, ale jak widziałem to bliżej tym pojazdom do 80 tys niż 70. Kiedyś przez miesiąc jeździłem nowym megane (w 2016 otrzymałem jako zastępcze po wypadku 1.6 benzyna kombi) i był kosmicznie wygodnym samochodem.

Aktualnie jeżdzę Yarisem 1.5 VVT 111 km i chciałbym coś zdecydowanie mocniejszego:)

Sportowy design to główne kryterium. Korby z tyłu mogą być i klima manual też
Cosmosy
Nowicjusz

11 Sty 2019, 17:00

Nowa Astra 200-koni mechanicznych za 70 tysięcy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Są szyby elektryczne wszystkie i klimatyzacja automatyczna dwustrefowa.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Sty 2019, 17:01

A co sądzicie o takim Civicu:
Cosmosy
Nowicjusz

11 Sty 2019, 17:04

Jak astra to mniej więcej z takim designem (lub biała)

Cosmosy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy polskie autostrady są warte swojej ceny?
    Jakość autostrad w Polsce to temat, który budzi w kierowcach wiele emocji. Polityka inwestycyjna w infrastrukturę drogową, w tym autostrady, jest jednym z kluczowych wyzwań dla polskiego rządu. Wysokie koszty przejazdu, ...
    Hybrydowa Toyota Yaris na polskim rynku
    Hybrydowa wersja miejskiej Toyoty Yaris w szybkim tempie zdobyła sobie uznanie polskich kierowców. Od debiutu w czerwcu br., polscy klienci zamówili już 292 sztuki Yarisa Hybrid. Plan sprzedaży Toyota Motor ...

11 Sty 2019, 17:09

Zależy Ci na wyglądzie czy na silniku? Takie 1.0 R3 turbo nie ma porównania do 200-konnego 1.6.

Jeśli patrzysz na wygląd to możesz wziąć Seata Ibizę lub Leona w wersji FR z 1.0 115KM. Wygląd jest, a silnik wystarczy do normalnej jazdy.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

11 Sty 2019, 17:14

Tj. pisałem. Najważniejszym aspektem jest ciekawy sportowy design, silnik jest sprawą drugorzędną. Aczkolwiek Focus ST line 1.5 150 km ma wygląd i silnik ok. Czy te auta są ok? nie jeździłem ani Fiestą ani Focusem z tematu. Miałem kiedyś MK2 Focusa 1.6 105 KM i to było dość udane auto
Cosmosy
Nowicjusz

11 Sty 2019, 17:16

Kolejną sprawą jest to, że autem będę jeździł co najmniej przez 5 lat, wiec trochę bardziej kusi coś nowego tj. Astra
Cosmosy
Nowicjusz

11 Sty 2019, 18:06

A może takie Scirocco? skoro tak patrzysz przez pryzmat kół, felg i sportowego dizajnu?

Wg mnie popełniasz błąd, mianowicie szukasz auta, gdzie zapłacisz 70 tys za to że ma czarne felgi i szersze opony i lakier ciemny.
Wg mnie opcja Astry 200 konnej która podał Ossy - świetna, najtańsze 200 konne auto na rynku chyba.
Ale jak nie potrzebujesz takiego silnika to Twój wybór.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sty 2019, 18:31

Kupić ładne auto z bieda wypasem to tak teoche średnio chyba myśląc o sprzedaży kiedyś ;)
e2rduo
Początkujący

Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

11 Sty 2019, 18:39

A co sadzicie o tej hondzie 1.0 130 km? Lepiej civic czy ford st line?
Cosmosy
Nowicjusz

12 Sty 2019, 03:26

O nowy samochód pytaj w salonie, a nie na forum. Przejedź się po salonach, zobacz auta, zrób jazdy próbne, skonfiguruj samochód (opcje, silnik, kolor itp.), poproś o ofertę, walcz o rabaty. Jak nie zobaczysz, nie wsiądziesz i nie pojedziesz, to nie zdecydujesz, bo niby na jakiej podstawie?
aGradory

12 Sty 2019, 10:55

Cześć, przede wszystkim odwiodę Cię od pomysłu "liczy się sportowy wygląd, nie ważne jaki silnik" złe podejście zwłaszcza że masz się czuć dobrze w samochodzie, a nie stać obok i oglądać.
Wszystkie auta które proponujesz są nowe i głupio wypowiadać się w kwestii trwałości/awaryjności. Irytujący jest fakt że za 70 tyś tak naprawdę w większości dostajesz golasa z symbolicznym silnikiem ( przerobiłem temat Civica gdzie w wersji za 80k nie masz nawet pełnej regulacji fotela )
Przemyśl dobrze czy nie warto pójść na kompromis i kupić samochód 3/4/5 letni klasę wyżej z lepszym wyposażeniem i zazwyczaj lepszymi materiałami w środku, większość nowego segmentu b/c razi wewnątrz tandetą i plastikiem "piano black" co za kwotę 70 tyś może być drażniące. :ok:
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Rok produkcji: 2008

12 Sty 2019, 14:10

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozwoliły mi spojrzeć na temat z innej perspektywy a taki był tego cel.

Nie określiłem, że silnik i wyposażenie kompletnie nie ma znaczenia, wskazałem jedynie, że design ma priorytetowe znaczenie bo to pozwoli czuć mi się dobrze z tym autem. Nie jeżdżę dużo, około 15-20 tys., głownie miasto, czasem jakiś wypad poza i raz, dwa razy w m-cu jakiś przejazd powyżej 100 km drogą szybkiego ruchu.

Pojazdy, które podałem (oprócz Fiesty i Civica) posiadają raczej lepsze silniki ze swojej gamy, a wyposażenie też wcale nie jest biedotą. Reasumując co zostaje na placu boju.

1. Ford Focus Mk3 ST Line 1.5 150KM ecoboost (tu raczej roczna używka z przebiegiem do około 20 tyś.)
2. Ford Fiesta Mk8 ST Line 1.0 125/140 KM ecoboost (raczej nowy z fajnym wyposażeniem zamknie się do 70 tys.)
3. Opel Astra Dynamic 1.4 150 KM
4. Renault Megane GT 1.2 tce 130KM/1.3 tce 160 KM (raczej ten silnik 1.2 zamknie się w 70 tys)
5. Honda Civic 1.0 130 KM (tu duży znak zapytania czy warto - na autocentrum ma dobre opinie ten silnik)
6. Seat Leon (chyba fajna wersja jest grubo ponad 70 tys)

Oraz dwa auta, które przyszły mi teraz na myśl:
7. Hyundai i 30
8. Kia stonic - coś zupełnie innego niż sportowy design, ale wygląda ciekawie i może być alternatywą dal wszystkich pozostałych
Cosmosy
Nowicjusz