"Sportowy" Hatchback dla młodego kierowcy.

03 Lip 2013, 11:23

Witam. Zacznę od tego, że na wydanie mam 15000zł. Prawo jazdy mam od roku, dotychczas jeździłem Daewoo Leganza ( Benzyna + LPG ) jednak jako, że wybieram się na studia i co ~2 tygodnie będę musiał pokonać trasę Śląsk > Kraków rodzice postanowili, że zmienią mi auto ze względu na bezpieczeństwo ( Leganza już troche technicznie odbiega ). Jako, że za tą kwotę można kupić naprawdę wiele samochodów, postanowiłem najpierw rozeznać rynek a potem prosić was o pomoc. Napisze może najpierw, czego oczekuje

Oczekuję/Szukam : Silnik ( Zrywny, w miare ekonomiczny, pozwalający na swobodną jazde po mieście ale też szybszą i zrywniejszą kiedy będzie trzeba. Tak sobie myślałem, że 1.6 to najmniejszy silnik jaki mogę wybrać. Mimo, że będzie ta dłuższa trasa co dwa tygodnie, to jednak skłaniałbym się ku benzynie - ŻADNEGO LPG )

Wyposażenie : Raczej standard za tą cenę - Klimatyzacja, elektryczne szyby, mile widziana skóra, mile widziany szyberdach, manual, ... )

Nadwozie : Interesuje mnie hatchback jednak taki, który ma zarysowaną linię sportową (Najlepiej auto 3 drzwiowe) ; )

To, co jest w moim kręgu zainteresowań ( Wg. miejsc 1. Najbardziej zainteresowany 2.Trochę mniej...)
1. Seat Ibiza III
2. Honda Civic VII Sport
3. Fiat Stilo Abarth ( Ze względu na BARDZO bogate wyposażenie )
4. MG Zr ( Po liftingu ) ( Ostatnie miejsce ze względu na problem z uszczelką pod głowicą )

Jak widzicie, trochę już poszukałem, wiem, czego chcę. Prosiłbym was o poradę, który samochód wybrać. Jeżeli znacie choć jeden samochód z wyżej wymienionych, jego zalety jak i wady, to proszę, abyście też opisywali co i jak, niekoniecznie czekam na porównania, ale na opisy kolejnych samochodów rownież, bo na końcu i tak wszystko zbiore " do kupy " i porównam. Za wszelką pomoc serdeczne dzięki!
radlin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Daewoo Leganza
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

03 Lip 2013, 13:18

wypowiem sie tylko codo ibizy3 bo z niamialem stycznosc , autko calkiem przyjemne i w srodku i ladne z zewnatrz , moja miala silnik 1.4 75 km wiec mul jak ch...a , jak bys chcial kupic ibize 3 to napewno szukaj w mocniejszych jednostkach ...
tomaczek4
Początkujący

Miejscowość: Internet

03 Lip 2013, 14:06

Na początek odpuść sobie awaryjnego pseudo Abartha Stilo, które jest w ogóle nie warte swojej ceny. Seat Ibiza zbyt sportowy nie jest, chyba, że w wersji Cupra. Jeśli chodzi o MG, awaryjność tych aut to zwykły przesąd i nie należy się tym kierować. Domyślam się, że chodzi ci o podrasowane wersje zwykłych aut, tzw. hot hatche, więc pokaże ci, na co bym się zdecydował.
1. Fajnym autkiem jest Ford Focus ST, silnik zrywny i w miarę ekonomiczny
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. Piękna petarda, auto jest w zasadzie kultowe.
3. Tu masz wspomniane wcześniej MG. O ile nie przeszkadza ci żarówiasty kolor i nieco wiejski tuning, to polecam:
4. W tym samochodzie też sobie poszalejesz, ale ze względu na nietrwałą konstrukcje i awaryjność raczej odradzam:
5. To auto z czystym sumieniem mogę ci polecić, nie jest tak drogi w eksploatacji, na jakiego może wyglądać, spalanie jest w granicach zdrowego rozsądku.
6. Chciałeś Ibizę, masz Ibizę i to w wersji FR:
7. A to w zasadzie mój faworyt, niezniszczalna i szybka Toyota Corolla T-Sport.
8. W zestawieniu hothatchy nie mogło zabraknąć prekursora segmentu- Golfa GTI.
Na twoim miejscu wybierałbym między 2 i 7 :ok:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

03 Lip 2013, 15:35

[link do Otomoto wygasł] polecam takiego MG. Miałem okazje jechać kilka razy mg z tym silnikiem. Bardzo przyzwoita maszyna i względnie ekonomiczna, w mieście 9 l to dobry wynik jak an 160KM.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

03 Lip 2013, 15:57

Siema. Dzięki za tak wielkie i szybkie zainteresowanie tematem.

@Geniodekt
Te Renault Clio Sport - ŚŁICZNE. Ale coś mi śmierdzi ta oferta, w sensie, że zbyt tanie. Malutko ich w Polsce, tylko dwa takie na otomoto, a ono kosztuje 15 tyś zł?

Seat Ibiza może nie jest jakimś mocno sportowym autem, ale ta sylwetka strasznie mi się podoba : Zdjęcie

Toyota Corolla TS - autko mega mnie zaskoczyło, nigdy wcześniej o nim nie słyszałem ani chyba nie miałem okazji widzieć ; ) Wielki pozytyw, muszę się nad nim zastanowić.

Volkswagen - Nie lubie tych aut, po prostu mam tak, że mi sie nie podobają ( Wiem, że Seat to niby "podróba" VW, ale dużo bardziej mnie przyciąga.

Jeżeli chodzi o MG to chodziło mi bardziej o tą wersję Zdjęcie

Podsumowując : Bardzo spodobała mi się ta Corolla, no i te Renault jest piękne jednak jakoś się go obawiam. Ibiza dalej jest w moim kręgu zainteresowań, wybór chyba bedzie pomiędzy Corollą a Ibizą.
radlin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Daewoo Leganza
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 1998

03 Lip 2013, 19:45

A nie myślałeś o Astrze Bertone?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius Plug-in Hybrid kontra Chevrolet Volt
    Amerykańskie media motoryzacyjne pilnie śledziły pod koniec roku walkę o pierwsze miejsce w segmencie hybryd plug-in. Od 2010 roku najpopularniejszą hybrydą ładowaną z gniazdka w USA był Chevrolet Volt, ale to się zmieniło ...
    Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...

03 Lip 2013, 20:29

Tak może najpierw powinieneś zastanowić się czego Ci potrzeba ponieważ trochę jest o autach typu Focus ST, saab czyli turbo benzyna, silne tdi czyli turbo ON i wiertarki MG i corolla TS.

Generalnie skrajnie różne oddawanie mocy ze skrajnie różnymi parametrami.

P.S.

Corollke TSa możesz odstrzelić.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Lip 2013, 22:16

Corollke TSa możesz odstrzelić.

Wyjaśnisz dlaczego ? :o
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2013, 22:30

Jeszcze kwestia wielkości auta klasa B jest tańsza i ekonomiczna, ale znowu kompakt jest bardziej rasowy ( przynajmniej dla mnie :) ). Uwielbiam Clio w sporcie ale ta oferta jest jakaś podejrzana. Wiem że niby słynny 1.9 tdi jest nie zawodny i może mieć 160 km ale nie jest to silnik do auta sportowego, jak dla mnie powinno być 2.0 wolnossące lub coś z turbo (benzyna oczywiście) ;) Fajnie by było jakiegoś Civica 1.8 w benzynie, ale trzymają cenę.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

03 Lip 2013, 22:41

Faktycznie, cena eR-eski jest dość niska, ale na zdjęciu widać wszystkie papiery i to w języku polskim. Jak dla mnie jest poważnym konkurentem dla Corollki 8)
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2013, 22:52

Jeżeli by na prawdę było wszystko okej to ja bym brał z zamkniętymi oczami :D Renault może nie ma świetnej opinii ale w sporcie samochodowym są jednym z lepszych zawodników, szkoda że Megii 2 RS nie ma takiej taniej ;) Przynajmniej nie będzie rdzewieć jak na blachę francuza przystało. Corolla też nie głupia, ale mniej zadziorna i mało o niej było cokolwiek słychać :) Ibiza to tylko Cupra jak dla mnie, a najlepiej Cupra R :D
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Lip 2013, 22:56

A to była Ibiza Cupra R ? Bo ja widziałem tylko same "Cupry" :mrgreen:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2013, 23:02

A faktycznie mój błąd :D Leon mi chodzi po głowie.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Lip 2013, 07:47

Zasada jest taka jeżeli chcesz naprawde poczuć kopa w amatorskim wydaniu do tylko turbo, oczywiście bez ostrego dawania po obrotach to TDI np ibiza cupra, z dwaniem po obrotach to benzyna turbo.
Zaproponowane wiertarki potrzebują amatora ponieważ ich silniki sa tabelkowymi oszustami. Posiadaja moc a nie posiadają Nm i to jest generalnie największa bolączka tych aut. Z aut wiertarkowych ogólnie dostępnych w PL najlepsze konstrukcje posiada honda której nie wymieniłeś.

turbiak napisał(a): Corolla też nie głupia, ale mniej zadziorna i mało o niej było cokolwiek słychać

Corollka posiada silnik 2zz który ma szereg wad, oczywiście wiele osób jest zajaranych tym autem ale to są zazwyczaj młodzi ludzie nie mający żadnego doswiadczenia z szybszymi autami.
Zwolennicy TSów twierdzą że się sypią z winy kierowców a nie z winy techniki a prawda jest taka że pewne rozwiązania w nich zastosowane są gówniane.
Podstawowe wady:
- panewki mega delikatne
- wycierające sie krzywki wałków (99% kierowców nie wie że ich auto nie jedzie)
- wadliwy rozrząd
- skrzynia biegów trwała ale nie dokładna i nie można wykorzystać potencjału ewentualnie przy pomyłce "tylko" padnie silnik.
- wrażliwośc na kiepskie oleje jeżeli coś źle nalejemy to system VVTiL nie uruchomi się.
Lepiej Kupić celine TSa bo jest lżejsza.

turbiak napisał(a):Ibiza to tylko Cupra jak dla mnie,
ta "tylko" cupra objedzie wszystkie Twoje propozycje już nie mówiąc o tym ze Cupra tdi z programem jest naprawde szybka.

Wszystko ma swoje wady i zalety dlatego powinieneś najpierw przejechać sie kilkoma rodzajami aut a później podejmować decyzje.
Podziel weryfikacje na wiertarki N/A, turbo PB i turbo ON.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Lip 2013, 13:10

To tylko moje spostrzeżenia. Ja samochodu tutaj nie kupuje, za tą cenę szukałbym trwałej benzyny z Turbo nie koniecznie danej marki. Liczy się dany egzemplarz, dlatego nie polecam VW czy Seata ponieważ jest wiele amatorów którzy nie potrafią prawidłowo serwisować auta, a za wszelką cenę chcą mieć szybkie i bezawaryjne. Jeżeli ktoś dawał takiemu 1.9 TDi 160 KM i ma pod 200 tys. to remont kapitalny się szykuje. Pozostają dwa rozwiązania albo szukać Hondy których silniki nie boją się wysokich obrotów ( a nie diesla który przy 4 tys./min. kończy swoją prace) albo 1.6 lub 2.0 Turbo np. od Renault. Jeden z najtrwalszych silników Turbo dekady ( trwała Turbosprężarka od Mitsubishi), a przy tym dosyć oszczędnych. Czytałem dużo o tych jednostkach, także można to sprawdzić :)
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika