Sportowy mechanizm roznicowy

18 Gru 2010, 11:04

Ktore obecnie sprzedawane modele Audi posiadaja sportowy mechanizm roznicowy, czyli z mozliwoscia rozdzielania momentu obrotowego miedzy lewe i prawe tylne kola?
M.
MarekKRK
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Gru 2010, 11:59

jeśli chodzi ci o manualne rozdzielenie mocy przykłądowo 40-60
to żadne :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Gru 2010, 13:15

Z tego co wiem, to np. S4, RS5, Advice, Quattro.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 18 Gru 2010, 13:36, edytowano w sumie 1 raz
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Gru 2010, 13:30

obecnie żadne seryjne auto nei posiada skrzyni rozdzielczej z możliwością manualnego (mechanicznego) ustawiania przekazania mocy, teraz tylko i wyłącznie komputer i ustawienia są bardzo ograniczone, a w "cywilnych" wersjach wręcz niedostępne
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Gru 2010, 13:37

Pocieszny - a kto tu pisze o ręcznym ustawianiu przekazywania mocy?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Gru 2010, 14:00

koledze chodzi o blokade dyferencjału (rozdzielenie mocy między prawe a lewe koło) a nei ASR czy tam inne SRS, teraz w "cywilnych" autach robi się to komputerem i hamulcami, i ilość przekazywanej mocy na koło dociążone jest za każdym razem różna, nie da się jej wysterować dokładnie, do tego hamulce po chwili się gotują :mrgreen: dawniej robiło się to na zasadzie blokady z ustawianym progiem blokowania (lilość momentu zdolne do przeniesienia przez blokade)
MotoAlbercik, żadne z podanych przez ciebie aut nie ma seryjnie sportowego przeniesienia napędu, nie przesadzaj, a miano sportowe, to ma samo w sobie możliwość regulacji, i przeniesienia napędy przód tył jaki i możliwości zblokowania dyfrów (takie rzeczy seryjnie skończyły się wraz z Audi 80 sport, w których była czasem szpera z tyłu, czasem można było ustrzelić Golfa3 GTI lub VR6 syncro z seryjnie zblokowanymi dyframi)
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię
    Jednym z zagrożeń dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię. Już w czerwcu wejdą jednak w życie przepisy, które tego zakazują. Choć to kierujący pojazdami powodują ...
    Pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie
    TEMS – pierwsze elektronicznie sterowane zawieszenie – Toyota Soarer – luty 1983. Obecnie trudno wyobrazić sobie samochód o wysokich osiągach bez elektronicznego systemu sterowania parametrami zawieszenia. ...

18 Gru 2010, 14:20

pocieszny - co ty bredzisz? O czym ty piszesz? Jaka skrzynia rozdzielcza? Chodzi o to, w jakich modelach Audi jest montowany sportowy mechanizm różnicowy. Przeczytaj raz jeszcze powoli, dokładnie i ze zrozumieniem, co pisze autor tematu. A nie zaczynaj wywodów na temat blokady mechanizmu różnicowego czy o samochodach cywilnych. Z tego cow iem, to modele Audi z tym mechanizmem, to są własnie samochody cywilne...
Potem poczytaj sobie to
W Audi jest to jako opcja dodatkowa, tak jak w innych samochodach poduszki, centralne zamki, alarmy itd. Czyli jest to montowane za dodatkową opłatą. Ale żeby to sprawdzić na 100%, to wystarczy wejść na stronę audi i poczytać jakie jest wyposażenie standart a jakie dodatkowe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Gru 2010, 16:27

sory...

mechanizm różnicowy to mechanizm różnicowy, sory jeśli Audi zwykły dyfer nazywa sportowym to już nie moja wina, przecież to co tam pisze to jest zwykłą papka medialna, o najnormalniejszym mechaniźmie różnicowym z LSD :mrgreen: czyli blokadą sztywną , lub zupełnie wolnym dyfrem, i drążkami reakcyjnymi tylnej osi, jedyna różnica to "zwolnica" ( w tym wypadku odwrócona) zastosowana w aucie osobowym, nie ma w tym nic "sportowego".. no chyba że nazwa ale jak mówie sory
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Gru 2010, 17:57

Proszę cię - przestań zanim mnie zdenerwujesz... Odbiegasz od tematu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika