Sportowy samochód - coupe

13 Cze 2010, 16:41

Witam wszystkich userów :smile: . Mam duży problem z wyborem samochodu, takiego jaki jest w temacie - czyli sportowy coupe (bo dla niektórych coupe to też i matiz... : ) Za kilka miesięcy będę miał pełną gotówke przeznaczoną na zakup auta i przymierzam się, już teraz, by móc spokojnie znaleźć wybrany model lub zarezerwować kupno danego pojazdu. Kwota do przeznaczenia to do 80 tys PLN (im mniej tym lepiej).
Zastanawiałem sie nad:

-nową Audi TT, osobiście wolałbym silnik 3.2 , ale nie wiem czy starczy mi na to kasy, więc wystarczyłby 2.0 TFSI

-Nissan 350z ( i przy zakupie tego auta, intersowałby mnie tuning optyczny i mechaniczny )

- Nissan Skyline R34 GTR (tjw. i wiem, że to nie jest coupe) [link do autocentrum.pl wygasł] ( i w tym wypadku gdzie i za ile remont całego środka by zrobić mu kiere na lewo)

-Mazda RX-7 z body kitem od Veilside http://www.boyrotor.com/images/page_parts/veilside.jpg (czy w Polsce dałoby radę w ogóle dostać gdzieś ten body ?)

- i mam nadzieję, że jakieś Wasze wskazówki innych modeli (oprócz Niemieckich marek)

Także, chciałbym się spytać o to czy może ktoś miał styczność z tymi samochodzikami i jak to by "pasowało" na nasze Polskie drogi (koszta)

Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam.
Masziah
Nowicjusz

Miejscowość: Nowe Skalmierzyce

13 Cze 2010, 18:48

Masziah napisał(a):takiego jaki jest w temacie - czyli sportowy
Ja w tej kwocie nie patrzałbym za pospolitymi szarakami typu Audi TT itp.

Przykładowe propozycje poszczególnych marek i modeli;
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

13 Cze 2010, 20:07

krikus, niemieckie auta raczej odpadają (tylko "TeTetka" jakoś w tej kasie mi pasowała) Co do C5 to z muscle car wolę już Hemi lub Mustanga z 67' i jakoś te nowe amerykańskie samochody mnie nie przekonują.
Masziah
Nowicjusz

13 Cze 2010, 20:10

O tak Porsche wcale nie pospolite... Po samej Warszawie jeździ tego więcej niż maluchów :roll:

Mesio CL 500:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Corvette też godna polecenia :smile: !
Może to nie Coupe, ale może Impreza i EVO również by Cię zainteresowały?
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

13 Cze 2010, 20:25

Piszę już 3 raz, że nie Niemieckie (tylko TT) xD Jak już to tylko Evo tylko nie wiem czy VIII czy IX, a może X... ale więcej jestem przekonany za jakimś z tych co wymieniłem, bo posiadają swój charakterek i nie są pospolite ( z wyjątkiem TT)
Masziah
Nowicjusz

13 Cze 2010, 20:52

A moze Pontiac GTO 1969 "The Judge" z silnikiem Ram Air II ?
Z pelnym odrestaurowaniem spokojnie sie zmiescisz w 80 zl.
rasta105
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Auto części - potrzeba każdego samochodu
    Niezależnie czy korzystasz z samochodu, żeby dojeżdżać do pracy czy aby podróżować po świecie, musisz mieć świadomość, że pewnego dnia, któraś z części samochodu ulegnie awarii. Przyczyną może być wyeksploatowanie ...

13 Cze 2010, 21:26

Jednak muscle car sobie jeszcze odpuszczę, może jako następny kupię sobie Shelby z 67'.
Więc zostają w zasadzie same "japońce" nie licząc Audi.
Masziah
Nowicjusz

13 Cze 2010, 21:52

Masziah napisał(a):Więc zostają w zasadzie same "japońce" nie licząc Audi.
no to patrz za Toyotą Suprą albo Hondą NSX, może uda się coś znaleźć :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

13 Cze 2010, 22:38

Szkoda że chcesz coś z nowszych bo zaproponuje Ci jedną ciekawą TT z mojej mieściny a nawet dzielnicy,synek jeżdzi nią tylko rekreacyjnie,na codzień do jazdy ma Matiza :mrgreen:
w realu wygląda dużo lepiej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Cze 2010, 23:14

barol91, widzę, że ładna i bardzo zadbana TTetka, ale nowsza wersja nawet bez tuningu prezentuję się lepiej i bardziej zjawiskowo, dlatego wybór padł na nią.

krikus, Od Supry o wiele bardziej podoba mi się Skyline (który i tak jest niewątpliwie lepszym mechanicznie autkiem) , tak jak od NSX'a - RX-7 z body kitem od Veilside.

Osobiście naszukałem się już samochodów przez kilka miesięcy i na równi pozostają mi te co wymieniłem w pierwszym poście i dlatego nie mam pojęcia co z nich wybrać, bo każdy ma to "coś" i z tych co wymienialiście to już większość poznałem "od podszewki" i jakoś mnie nie przekonują tak jak te co przedstawiłem, słyszałem też dziś propozycję o silvi s15, ale to już więcej do driftu bryczka.

A z tych które proponowałem, to co byłoby najlepsze and why? Bo dla mnie wydać 80 tysi to powód do tego, by być pewnym tego co się kupuję i później nie żałować, dlatego poprosiłem Was forumowiczów o pomoc. :wink:
Masziah
Nowicjusz

14 Cze 2010, 00:20

Zaproponuje coś egzotycznego :shock:

Przyznam, że prezentuje się całkiem ciekawie, tylko jak jeździ?
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

14 Cze 2010, 02:00

Ładny prawdziwy egzotyk... ale to Hyundai czyli taka starsza KIA, po roku warta będzie z 35 tys, więc odpada
Masziah
Nowicjusz

14 Cze 2010, 11:38

Kolega Masziach chyba nie wie co mówi. Jeśli już to KIA to taki Hyundai (nie żeby mi to robiło różnicę, ale jak już pisać to prawdę ;) ). Zresztą co to ma do rzeczy? Audi to taka inna Skoda, a cenę trzymają inaczej. Poza tym utrata wartości w przypadki KII Cee'd/Hyundaia i30 jest mniejsza niż dla innych popularnych kompaktów np. Astry, Focusa. Ot pierwszy artykuł który wyskoczył mi w google: [link do Onet wygasł]

Hyundai Genesis Coupe jest moim zdaniem lepszy od Audi TT, chociażby z uwagi na sam napęd (na tył, a Audi masz na przód co przy mocy 200KM+ bije cię po kierownicy), chociaż to bardziej konkurencja dla Audi A5 i BMW serii 3 coupe, bo Gensis Coupe jest pełnowymiarowym samochodem dla 4 lub 5 osób, a nie na zasadzie 2+2. To naprawdę bardzo dobry samochód, niestety nie ma go na naszym rynku w ofercie Hyundaia (jest tylko że na zamówienie, tak jak Mazda RX-8: http://moto.pl/MotoPL/1,88389,7561710,H ... olsce.html ). Ten z ogłoszenia ma 2.0 turbo 220KM, jest jeszcze odmiana 3.7 V6 która ma ponad 300 koni.

Za 80tys. dostaniesz też Porsche Boxtera lub jakąś trochę starszą 911, a tych aut nie trzeba przedstawiać.

Nissan 350Z też dobra opcja, jedna z lepszych bo ma napęd na tył, ładne wnętrze i mocny silnik.

Wprawdzie pisałeś że nie lubisz niemieckich samochodów (Porsche nie liczę ;) ), ale pomyśl nad BMW Z4, to konkurencyjny model do Audi TT, tylko że Z4 jest lepsze.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

14 Cze 2010, 12:04

Z4 wygląda jak dla mnie trochę damsko i widziałem w nich same dziewczyny :wink:
Jeśli chodzi o porsche to tylko 911 lub cayman z około 2000 do 2004, ale wątpie bym za taką kase coś dostał dobrego z tych modeli.

Dla mnie Hyundai to zawsze był taki samochód w stylu fiata, ssang young, kia czyli mała kasa za nowy samochód, co przynosi za sobą słabe wykonanie i awaryjność.

Czyli TT raczej odpada? TTetka ogólnie podoba mi się za wysoką klasę wykonania, ekonomiczność, nowoczesny wygląd i nowoczesne technologie i w razie czego nie będzie tego ciężko później sprzedać, a depnąć też jest czym, chociaż to nie ten sam fun i osiągi co w innych moich propozycjach.

A co myślicie o reszcie tych samochodów, które przedstawiłem ?
Masziah
Nowicjusz

14 Cze 2010, 14:29

Mi właśnie TT bardziej się kojarzy z autem dla kobiety - przez sam swój wygląd i to że nimi jeżdżą głównie panie :) Ale czy samochód męski/kobiecy to rzecz bardziej umowna, lepiej chyba kupić dobry i "damski" niż gorszy ale "męski" :]

Nie wiem jak SSangYoung, ale KIA, Hyundai i Fiat (chociaż Fiatami nie jeździłem za dużo więc głowy nie dam) są często lepiej wykonane niż uznane europejskie i japońskie marki (Mitsubishi, Toyota, Opel, Ford, Skoda, Peugeot - z tego co udało mi się organoleptycznie ocenić). Przed i30 miałem Corollę z 2005 roku (więc jakaś upiornie stara nie była) i Hyundai jest lepszy w zasadzie pod każdym możliwym względem, szczególnie wykonania, jakości wnętrza i wyposażenia, również awaryjności chociaż mam go trochę za krótko żeby się rzetelnie wypowiedzieć o awariach - zobaczymy za kilka lat. Zrobisz jak chcesz, ale co ci szkodzi udać się na jazdę próbną tym Genesisem Coupe niż potem żałować? Za tą samą kasę będziesz miał samochód sporo nowszy a więc z bardziej nowoczesnymi rozwiązaniami i mniej awaryjny niż 350Z albo Z4 - to owszem, świetne auta, ale niedługą będą miały konstrukcyjnie 10 lat, a to jednak jest różnica czy 10-letni 350Z czy 3-letni Genesis, marka nie marka, ale Nissan będzie już trochę wyeksploatowany.

Jeśli odpada Boxter, to fatycznie 911 albo Caymana w podanym przedziale wiekowym nie kupisz, albo kupisz w opłakanym stanie...

Ja bym brał pod rozwagę Nissana (bo ma wszystko co potrzeba), TT (bo ma silnik z turbo), Z4 (bo o ile nie weźmisz z podstawowym 2.0 150KM też ma wszystko co potrzeba oprócz miejsca na tylnej kanapie) albo jeśli się przekonasz to i Genesisa Coupe, zbiera bardzo dobre opinie chociaż faktycznie w Polsce jest nieznany [link do AutoGaleria wygasł] niestety trochę jest w tym winy Hyundaia że wprowadził go tylko na rynek USA.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka