Sportowy samochód - czy warto ?

08 Lis 2009, 22:27

Witam. Zastanawiam się nad kupnem sportowego auta do 8 tys zł. Wiem, że to mało dlatego moje wymagania nie są wygórowane... Myślę nad: Civic (5gen), CRX, 323F, MX-3, Tigra.... co z tych aut byscie mi polecili.... naczytaleeeeeeeeeeeem sie naprawde sporo na temat kazdego z tych aut.... problem tylko polega na tym, ze crx civic to beda stareeeeeee trupy zreszta mx-3 tez mysle ze mazde czy tigre da sie wyrwac z lepszym wyposazeniem i w mlodszym roczniku no i mam dylemat... na co postawic ? na krazace niemal legendy o HONDACH czy na zdrowy rozsadek ? albo wybrac zupelnie co innego... spalanie w sumie mnie nie interesuje byleby silnik byl do 2 litrow dynamiczny i ze sportowym zacieciem ja innych aut nie widze w tym zakresie cenowym. co poradzicie? pozdro
jakubek
Nowicjusz

Miejscowość: wroc

08 Lis 2009, 22:52

Sportowy samochód jak najbardziej warto jak nie patrzysz na spalanie ale podałeś złe modele, jak już to Type R, RX-8 i już w ostateczności OPC... ale na te nie starczy Ci kasy niestety więc weź ZWYKŁY samochód np. 323F będzie dobrym wyborem w tej cenie..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

09 Lis 2009, 00:29

Kolego za 8tys cos kupisz, pytanie czy to ma byc 8tys ze wszystkimi oplatami itd bo to robi roznice. Zacznijmy od tego że to "Civic (5gen), 323F, Tigra" nie są sportowe auta. Nie wspomniałeś czy stać cie coś troszke na ewentualne naprawy takiego auta w trakcie jego eksploatacji bo przecież ten samochód bedzie miał mniej wiecej 10 lat.

Mógłbym Ci polecić taką ALFE GTV (ogłoszenia bede podawal tylko jako przykład)

[link do oferty na Allegro wygasł]

osiągi i wrazenia z jazdy to czysty miód, ale to że w alfie psuje sie wszystko w modelu GTV nie jest niestety tylko mitem dlatego trzeba byc przygotowanym na ewentualne naprawy.

Taki ford Probe II [link do oferty na Allegro wygasł]

ten silnik 2,5 jest od mazdy a spalanie nie przekracza wiecej niz 13-14l na 100km przy jezdzie po miescie. Co jak na moc to swietny wynik. W dodatku auto dosc niezawodne, wiele czesci pasuje od mazdy, bo wiele czesci jest od japonca.

Hyundai Coupe [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Wiem że koreańczyk, ale NIEZAWODNY i ten wygląd..... w dodatku tani. Minus taki ze oprocz swojego pochodzenia jest dość mały w srodku. Ale nadrabia stylistyką. A oprócz tego tanie części zamienne....

Toyota Celica [link do oferty na Allegro wygasł]. Za te pieniądze kupisz ładną w dobrym stanie. Ale juz akurat w tym modelu trzeba uwazac co sie bierze bo poprostu koncza sie pomalu te dobre egzemplarze.

Także jeśli chodzi o sportowe auta to w tych pieniądzach mniej wiecej to tyle.
szybki708
Początkujący

09 Lis 2009, 16:08

Opel Calibra :smile:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

09 Lis 2009, 17:00

Daro20VT napisał(a):Opel Calibra :smile:

Przez wielkie Y :P
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

10 Lis 2009, 07:57

qki007 napisał(a):Przez wielkie Y :P

? :???:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
    Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...

10 Lis 2009, 12:35

Daro20VT napisał(a):
qki007 napisał(a):Przez wielkie Y :P

? :???:

Opel KalYbra
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz