Sposoby na dziurawe drogi

05 Maj 2011, 14:14

Bopss napisał(a):Drzewka w miejsce dziur to faktycznie bardzo oryginalny pomysł,ale nie wiem czy sprawdzi się na dłuższą mete :wink: U nas z jednej dziury wpadasz w drugą i nie sposób ich ominąć...

Zielone płuca europy jak nic ;))
motomama
Początkujący

Miejscowość: Kujawy

30 Maj 2011, 13:48

ja ostatnio czytałem artykuł, że gdzieś w Anglii również spróbowano tego rozwiązania. Ale jakoś nie uważam żeby to było rozwiazanie problemu.
januszfr
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

30 Maj 2011, 15:20

Na nasze polskie trogi to jedynie samochod terenowy :D

Pozdrawiam,
Ostatnio edytowany przez Tlumiki, 30 Maj 2011, 21:57, edytowano w sumie 1 raz
Tlumiki
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Maj 2011, 22:05

Tlumiki napisał(a):Na nasze polskie trogi to jedynie samochod terenowy :D

Pozdrawiam,

Terenowe to za mało, najlepiej sobie sprawić Monster Trucka ;)
Znam drogę na Śląsku, która od wielu lat jest dziurawa.
Dookoła budują nowe drogi, a ta mało, że kręta to dziura na dziurze.
Niestety pochłonęła już kilka ofiar. ch...a czasem bierze człowieka
z bezsilności, kiedy tyle kasy się wywala na duperele,
a jak coś jest ważne to nagle forsy nie ma...
kamilderen
Nowicjusz

Miejscowość: mazowsze

31 Maj 2011, 22:43

bo w tym poje*** kraju robią wszystko żeby nie było lepiej tylko gorzej. Kilometra drogi nie potrafią zrobić! Krętackie i złodziejskie przetargi które kosztują 20% całej inwestycji. Czy wydrukowanie kilku kartek i ogłoszenie kosztuje 200,300 czy więcej tyś?! chyba nie ale w Polsce wszystko możliwe. Chińczyki wylatują z A2 bo minister cieszył że droga będzie kosztować grosze a teraz się okazuje że drogi nie będzie a kolejny przetarg czyli kolejne miliony i pół roku w plecy. Po co wybierać firmę która nie zrobi tego czego się od niej oczekuje? Nie lepiej wybrać kogoś droższego ale konkretnego jak np SKANSKA? .
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

01 Cze 2011, 13:00

Witam to mój pierwszy post na Waszym forum.
Jak każdy w tym kraju mam problem z bezradnością władzy na dziury w drogach i prowizorycznymi remontami cząstkowymi.

Po wielu telefonach i braku zainteresowania władzy postanowiłem stworzyć stronę: dziurlandia.pl

Efekty już są widoczne, ale jak zwykle prowizorka (łata bez wycinki i oczyszczenia dziur oraz wykoszenie trawy) o tym jednak będę informował na stronie. Ul. Bożkowska w Nowej Rudzie Słupiec to pierwszy temat ale nie ostatni.

Pozdrawiam
Krzysiek
Ostatnio edytowany przez Krzysztof.Ka, 03 Cze 2011, 21:45, edytowano w sumie 1 raz
Krzysztof.Ka
Nowicjusz

Miejscowość: Nowa Ruda
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Niebezpieczne wakacje dla dzieci na drogach
    Co trzynasta śmierć dziecka w Unii Europejskiej to skutek wypadku drogowego. W Polsce najwięcej wypadków z udziałem dzieci ma miejsce w miesiącach letnich. Najczęściej winni są dorośli. W ciągu ostatnich dziesięciu ...

02 Cze 2011, 15:38

pomysł na stronke fajny, ciekawe jak potoczą sie jej dalsze losy. Życze powodzenia ;)

Pozdrawiam,
Ostatnio edytowany przez AutoSol Sklep, 02 Cze 2011, 20:46, edytowano w sumie 1 raz
AutoSol Sklep
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Cze 2011, 21:41

Krzysztof.Ka napisał(a):
Jak każdy w tym kraju mam problem z bezradnością władzy na dziury w drogach i prowizorycznymi remontami cząstkowymi.

Bo oni po prostu robią to specjalnie każą załatać za grosze łopatą piachu z czymś czarnym(bo tego asfaltem nazwać nie można) a zaoszczędzoną kasę w kieszeń przy czym odpalają coś prezesowi firmy remontującej żeby wypisał wyższy rachunek np na 30 tyś a kosztowało to 10 i 20 tyś do podziału.
Drogi się niszczą to wiadomo ale to jak są utrzymywane i remontowane to drugie zamiast zrobić to raz a dobrze wycinając kwadrat i zalewając asfaltem to oni łopata i poszedł....kasa w kieszeń i do widzenia
mirko50
Początkujący

05 Cze 2011, 18:47

W koncu z tych pseudo remontow by mogl ktos porozliczac urzedasow ktorzy to odbieraja, jak i firmy to wykonujace bo to jest porazka, wytrzymuje to maks rok i potem znowu to samo... na dodatek czesto ta ich lata jest wyzsza o dobre 1cm od asfaltu orginalnego i sie jedzie taka polatana droga, prawie jak po lesie. Nawet rowerem sie po tych drogach nie da jezdzic, bo obrecz mozna skasowac na 1-szej lepszej dziurze, a dziura na dziurze na drogach miedzy wioskami czasami jest, co najwyzej samochod terenowy z profilem opony co najmniej 80!
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

06 Cze 2011, 14:35

Najgorsze dziury w mieście to chyba we Włocławku są . Przejeżdżałam tamtędy w drodze Katowice - Gdańsk akurat lało ja z cebra, dziura na dziurze, koleiny na pół metra, ruch odbywa się środkiem drogi, pomiędzy kolienami z dwóch pasów - koszmar!
Roma
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia

07 Cze 2011, 20:50

właśnie się dowiedziałem że DK4 pomiędzy Rzeszowem a Łańcutem będzie przerabiana bo ekipa remontująca ten odcinek w tamtym roku spier..... robotę i garby powyskakiwały. Droga na prawdę zarombista ale żeby po roku znowu ją kroić bo jakieś prostaki ją spiepszyły?! Ja bym te firmę nauczył dobrej roboty i cały remont robili by na własny koszt z tym że tak jak ja chcę a nie tak jak oni. Takie rzeczy tylko w Polsce
mirko50
Początkujący

08 Cze 2011, 12:27

A bo to pierwszy taki przypadek w Polsce?:)
Jeżeli ktoś jest w temacie, to wie, jak było z obwodnicą Wyszkowa (Trasa Warszawa-Białystok) - oddana do użytku, niecały rok później wymagała remontu bo firma nie zrobiła tak, jak powinna.
I te procedery niestety szybko sięnie skończą.
Lokalizuj
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

12 Cze 2011, 18:58

To w ogóle jakieś jaja jak się u nas buduje drogi. Nie znam się na procedurach, ale po mojemu to powinno być tak, że wykonawca który jest wyłoniony w przetargu na dany odcinek drogi jest zobowiązany udzielić na niego gwarancji na określony czas - dajmy na to z 5 lat chociaż. Wszystkie defekty powstałe w tym czasie, niedoróbki i inne fuszerki choćby nie wiem ile kosztowały - wykonawca remontuje na własny koszt. Może to by coś pomogło bo cóż z tego, że drogi u nas budują jak po roku użytkowania odcinek nadaje się do kapitalnego remontu :shock:
arkadiusz31
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Auto: Audi A4

13 Cze 2011, 20:44

w zasadzie to nie da się ominąć dziury i nie wpaść w inną,to święte słowa. Nie wiem jak sobie z tym radzić,u mnie akurat jest ich mnóstwo a póki co nowych inwestycji brak,chociaż i tak jest spory postęp w tej kwestii. Miejmy nadzieję,ze to zmieni się na jeszcze lepsze.
Alfako
Nowicjusz

18 Cze 2011, 21:22

Jestem ciekawy jak to wygląda. Już sobie wyobrażam miłą podróż, a tu coś wyrasta z jezdni. Podoba mi się ten pomysł.
Alu-dys
Nowicjusz