Sposoby na dziurawe drogi

07 Lut 2013, 21:43

Oj te nieszczęsne dziury, niestety dookoła ich pełno.
Ale tak jest wszędzie (mam tu na myśli oczywiście Polskę).
Niestety takie spotkanie z dziurą czasem może kończyć się dla samochodu nie najlepiej.
Jakoś trzeba żyć i je omijać chociaż to nie jest łatwe.
HolTrans
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 01 1984
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: ...
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lut 2013, 22:42

Temat na czasie, bo dziur "po zimie" dużo. Zasada teraz jest prosta. Zwolnij. Wszelkie gwałtowne manewry w obrębie pasa uważam za dozwolone. Nie ma bowiem sezonu motocyklowego i żadna łajza nie wepchnie się obok nas na tym samym pasie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lut 2013, 09:38

Ja też chciałbym bardzo wyrazić swoje zażenowanie tym co się na tą chwile dzieje .... Jeżdżę naprawdę dużo głównie są to drogi wiejskie ale miasto też często odwiedzam... Przejeżdżając przez co niektóre wioski mam wrażenie że lepiej jak by tam asfaltu nie było tylko jakaś droga szlakowa ... Dziura obok dziury istny slalom gigant ... Prędkość max 30km/h .... Ja o felgach już nawet nie chcę mówić jak wyglądają ... bo są kwadratowe i dobrze że to stal ale kupując nowe aluski źle by się to dla nich skończyło... Najgorsze w tym wszystkim jest to że nikogo na okolicę nie widziałem żeby połatał te dziury... My w rodzinie się ironicznie śmiejemy że plomby z zębów wypadają ... Naprawdę ostatnimi czasy wolę jeździć polnymi drogami niż asfaltowymi ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

28 Lut 2013, 15:31

Dzisiaj koleżka załatwił dwie opony na dziurawej drodze.
kolorowy
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: renault
Silnik: 2.0

28 Lut 2013, 15:44

Szczerze to poligon wojskowy lepiej wygląda... :evil:
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG

01 Mar 2013, 15:23

Ciekawe dlaczego u naszych sąsiadów drogi po zimie tak nie wyglądają?
kolorowy
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: renault
Silnik: 2.0

03 Mar 2013, 18:42

dlaczego nasze drogi są takie tragiczne? ja już nie wiem jak mam jeździć, wszędzie dziury, samochody się psują przez to.. nic tylko załamać się. :))
KarolinaKl
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.4

23 Mar 2013, 17:06

Najlepiej nie wyjeżdżać z domu ;)
Matt07
Nowicjusz

Auto: Ford Kuga

23 Mar 2013, 17:13

No tak.. Najlepiej nie kupować samochodu wtedy nie będzie żadnych problemów ;p :)
KarolinaKl
Nowicjusz

23 Mar 2013, 22:02

Ale nie ma tego co ukrywać. Samochody terenowe są najlepszym rozwiązaniem na polskie drogi. Wszystko solidniejsze w takim samochodzie, zawieszenie, koła, no i wiadomo lepszy komfort jazdy. A tak ogólnie to cała Polska jest zadziurowana? Piszą tu forumowicze z różnych części Polski to niech się wypowiedzą. Mi się wydaje że u mnie na Lubelszczyźnie są aby dziury.
PiotrMSC
Początkujący

Miejscowość: Lublin

29 Mar 2013, 14:13

Wiadomo, że samochody terenowe są najlepsze, ceny też są fajne. Myślę, że prawie wszędzie są dziury, zniszczone drogi.. Gdańsk, Gdynia dziury pierwsza klasa :)
KarolinaKl
Nowicjusz

06 Kwi 2013, 11:15

Najlepszym sposobem na dziurawe drogi jest budowa nowych dróg. Tylko czy w Polsce to możliwe?! Jak widzę jak zabierają się za autostrady, to chyba nie. Podobno znowu chcą je robić za pół darmo i zatrudnić jakąś początkującą firmę (więcej tutaj). Pewnie skończy się tak jak z Chińczykami. Ale cóż mamy rząd jaki mamy i już nic z tym nie zrobimy. Przynajmniej do wyborów. A co do dziur na zwykłych drogach, to zamiast je naprawić, lepiej przecież postawić znak uwaga uszkodzona jezdnia, ograniczenie prędkości i fotoradar. Można przynajmniej w ten sposób łatać dziurę budżetową.
billy88
Nowicjusz

Auto: Audi A4

15 Kwi 2013, 15:15

Witam, wtrącam się do tematu jako nowy użytkownik. :)
W ostatnich kilku postach napisane jest, iż samochód terenowy najlepszy na nasze drogi. Tak, zgadzam się z tym, gdyby nie brać pod uwagę kosztu jego eksploatacji czyli co najgorsze w terenówkach - spalanie. Dziś ceny paliw przez kryzys nie mało wzrosły, co powoduje mniejsze używanie pojazdów i korzystanie ze środków transportu oraz roweru - sam korzystam z roweru, nie jestem pełnoletni i uważam iż to jako drugi najlepszy środek transportu, zaraz za samochodem. Lecz nie schodząc z tematu, droga z gliny... "Zaprośmy" ludzi odpowiedzialnych za nasze drogi do Szwajcarii i poprośmy ich, aby zapytali mieszkańców - jak im się żyje, jak często są dziury, jakie mają zaufanie do polityków. Wierzę, że byli oni w różnych państwach. Jednak NIC z tego nie wynoszą. Jak to Clarkson ostatnio w swoim felietonie napisał "Przekażmy fuchę zarządzania znakami drogowymi prawdziwym komikom!" I to nie byłby taki zły pomysł... Cały tekst w angielskiej wersji zamieszczam w linku :) Felieton Clarksona.
McWajcher
Nowicjusz

Auto: Toyota

20 Kwi 2013, 13:09

Na nasze drogi jedynym sposobem jest kupić sobie mały czołg na gąsienicach :D
wenibu
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 1990
Auto: Ford Mondeo
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2010

21 Kwi 2013, 20:05

Nie rozumiem dlaczego nic nie robią z tymi dziurami?? :P, prawie w każdym miejscu są.. :D
KarolinaKl
Nowicjusz