Sposoby walki z pijanymi kierowcami

Który ze sposobów walki z pijanymi kierowcami uważasz za najskuteczniejszy?

odbieranie praw jazdy
19
43%
podnoszenie stawek OC
1
2%
odbieranie aut
8
18%
posiadanie alkomatu
0
Brak głosów
publikowanie zdjęć kierowców zatrzymanych po pijanemu
4
9%
więzienia bez możliwości zawieszenia kary
12
27%
Razem głosów : 44

31 Lip 2007, 17:48

Który ze sposobów walki z pijanymi kierowcami uważasz za najskuteczniejszy?
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

31 Lip 2007, 18:47

Ja popieram zabieranie prawka, ale do tego można jeszcze dorzucić zdjęcie pijanej mordy w jakiejś popularnej a'la lokalnej gazecie, tak jak Dziennik Zachodni (no bo jeszcze istnieje, no nie?) no i więzić prutasy do tego! Bo jedno to mało, dlatego kombinacja tych 3 byłaby chyba najlepsza!
DFireCrow

01 Sie 2007, 15:50

najlepszym wyjściem byłby ... strzał ostrzegawczy w tył głowy...

Na idiotów nie ma sposobu, więc zabrać prawko, auto (lub wysoko ukarać finansowo) i posadzić...

Ale to moje zdanie jest, a ja jestem trochę inny i nie piję (pawie ;) ) w ogóle...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

01 Sie 2007, 16:58

Fourup, nie jesteś inny, bo ja też nie piję (chyba że naprawdę jest okazja, ale nawet wtedy w małych ilościach). I w sumie to popieram w 100% Twoje metody :wink:
DFireCrow

01 Sie 2007, 17:32

Ja proponuje zacząć od zabrania prawa jazdy + samochodu , grzywna od 5000-50000zł. fotka w gazecie + wyrok. Według mnie to dopiero oduczyło by niektórych jazdy po pijaku.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

07 Sie 2007, 15:50

Łukasz789 napisał(a):Ja proponuje zacząć od zabrania prawa jazdy + samochodu , grzywna od 5000-50000zł. fotka w gazecie + wyrok. Według mnie to dopiero oduczyło by niektórych jazdy po pijaku.

Popieram :idea:
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

07 Sie 2007, 16:27

Wiecie co to wszystko zależy od stopnia uzależnienia od alkoholu ale jeśli ktoś naprawde jest uzależniony i do tego jeszcze jezździ autkiem to jestem za zabieraniem prawka ale nie wsadzania do ciupy do bo tjest choroba i człowiek nad tym nie panuje,ale naprzykład dla takiego szczeniaka który wypił i popisywał sie przed kolegami ,wystawic zdjecie na cała i grzywne w wysokości 5 tys. zł i wtedy napewno go to zmowywuje to jakiś czynów :)
A noi jeśli taki szczeniak jeszcze kogoś zabił na dordze to do paki go na 2 lata i grzywne z 50000 żeby następnym razem pamietał ,że wsiadając do samochodu nietrzeźwym lub pod wpływem środków działających podobnie jak alkohol zagraża bezpieczeństwu swojemu ale przedewszystkim bezpieczeństku tysiącom niewinnych ludzi....Niektórzzy ludzie sobie nie zdają z tego sprawy,jak naprzykład ja jakieś 3 lata temu...
Ehh dla mnie ten teamt dotyczył uzależnionych od alkoholu więc udzieliłem głos za zabieraniem prawa jazdy
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

29 Sie 2007, 01:00

Moim zdaniem skuteczne mogłyby się okazać przymusowe prace na rzecz miasta w miejscu zamieszkania z tabliczką na plecach " sprzątam bo piłem". To byłoby jeszcze bardziej dotkliwe, aniżeli zdjęcie w gazecie. Wyobraźcie sobie sprzątanie w centrum miasta z takim napisem, a wszędzie pełno znajomych. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Większego wstydu chyba nie ma.
Szerokiej drogi dla wszystkich trzeźwych
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

29 Sie 2007, 19:09

Widzisz wszyscy moi znajomi nie mają czasu do chodzenia po centrum ale gazety czytają ale twój pomysł tez nie jest zły można dorzucić do mojego.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

24 Lis 2007, 17:41

fourup napisał(a):najlepszym wyjściem byłby ... strzał ostrzegawczy w tył głowy...

Na idiotów nie ma sposobu, więc zabrać prawko, auto (lub wysoko ukarać finansowo) i posadzić...

Ale to moje zdanie jest, a ja jestem trochę inny i nie piję (pawie ;) ) w ogóle...

w 100% sie z tym zgodze - ile razy mówia a ci dalej swoje - browarek w sporej ilosci i za kierwonice a potem jak cos mu sie stanie to ma mu udzielic jeszcze pomocy NIC Z TEGO kosa w plecy by wiecej nie zawadzał na drodze :twisted:
"Drugi na mecie jest pierwszym przegranym"
ROBERTT
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Gru 2007, 12:13

w tym temacie zgodze sie z przedmowcami nie ma wystarczajacych kar dla takich debilow a jest coraz wiecej trupow szczegolnie w okresie swiatecznym - dlatego zaglosowalem za odbieraniem auta.moze wtedy jeden z drugim by sie nastepnym razem zastanowili zanim wsiada po kieliszku,zeby kolejnego auta nie stracic.
"przyspieszenie to najlepszy sposób spędzenia czasu pomiędzy zakrętami"
HillClimbFanatic
Początkujący

04 Mar 2008, 14:51

Czyli podsumowując:
Najlepszym sposobem walki z pijanymi kierowcami jest wyciąganie ich z samochodów i rozstrzeliwanie. :lol:
RadmaX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń

09 Mar 2008, 21:52

11 przykazanie- PIJESZ, NIE JEDŹ!! ja proponuję wieszać albo na pal nabijać!!
Nie jeżdżąc samochodem tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent :lol:
sirf3ar
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

09 Mar 2008, 21:57

a ja powiem tak nic nie pomoże chyba że zobaczą śmierć kogoś bliskiego w takiej sytuacji. Bo jak zabierzemy prawko to co z tego też da sie jeździć z paki kiedyś wyjdzie i od nowa, a jeśli chodzi o kase to troche nie każdego stać a dlaczego ma rodzina cierpieć. A opublikowanie go w gazecie to jest dobry pomysł.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Mar 2008, 22:49

Więzienie, lub prace społeczne.duuuuuuzo godzin :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam