Spowodowałem stłuczke

24 Sie 2009, 19:42

Witam!!

Jakieś 2 tygodnie temu spowodowałem mała stłuczkę. A mianowicie wjechałem kolesiowi w dupę. Na miejscu była policja, przyznałem się, ze to było z mojej winy, otrzymałem mandat.

Samochód jest zarejestrowany na ojca. Ubezpieczony jest w HDI Asekuracja.

Dzisiaj otrzymałem z HDI Oświadczenie uczestnika zdarzenia i nie bardzo wiem jak to wypełnić.

Skąd mam wziąć dane osobiste poszkodowanego?

Jak opisać uszkodzenia pojazdu? U mnie było to: błotnik lewy, lampa, zderzak i maska. I w ogóle po co im ta informacja?

U niego chyba klapa bagażnika, zderzak, lampa. Czy jeśli o czym zapomniałem, bo to trochę stresująca sytuacja była dla mnie i nie napisze tego to będę jakieś tego konsekwencje?

A co do opisu zdarzenia co napisać? Przyczyna było moje zagapienie. Ale czy nie można tego jakoś inaczej napisać?

I ostatnie pytanie, ile zniżek poleci? Ojciec miał 60%. A uderzyłem w Audi 80.

Pozdrawiam!!
berber911
Nowicjusz

Miejscowość: z domu

24 Sie 2009, 22:52

Gdzieś na tym świstku powinno być napisane, że jak im go nie odeślesz to przyznajesz się do winy (co już zresztą zrobiłeś przed policją)...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

25 Sie 2009, 09:33

Nie musisz nic wypełniać ani wysyłać.Opis zdarzenia zrobiła policja i jak ubezpieczalnia potrzebuje,to kontaktuje się z policją.Płacisz im składki,więc niech na nie zapracują i taki opis zdarzenia ściągną sobie od policji.Ubezpieczyciele zawsze idą na łatwiznę.
Co do zniżek to prawdopodobnie 10 % na dwa lata.Ale nie jestem pewien na 100%.Najlepiej będzie jak zadzwonisz i się zapytasz swojego ubezpieczyciela.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sie 2009, 19:47