Sprawa przedawniona? Zbyt duży mandat.

16 Lis 2015, 23:21

Witam.
Chciałbym opisać moją sytuację i uzyskać jakąkolwiek poradę co mogę z tym zrobić.
A więc jest już listopad, a mandat (500zł i chyba 6 pkt karnych) dostałem w lutym nie pamiętam dokładnie którego. Sytuacja wyglądała tak. Jadę sobie spokojnie nie przekraczając 50 i przede mną wypadek (śmiertelny, potrącenie pieszego, nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie) i policja światła, ruch wahadłowy moją lewą stroną więc zwolniłem do ok 30-35. z naprzeciwka jadą samochody więc musiałem się zatrzymać jako pierwszy zaraz przed radiowozem z włączonymi sygnałami świetlnymi, żeby poczekać aż przejadą i pojechać dalej. Zanim się zatrzymałem biegnie do mnie jeden z policjantów i macha rękami, ja w ogóle nie wiem co się dzieje przecież zwalniałem i jak do mnie bieg może jechałem z 12km/h (?) Akurat miałem wcześniej zdarzenie że jadąc urwała mi się rura wydechowa i owszem mógł słyszeć że jade nawet 70 plus do tego miałem włączone światła przeciwmgielne (nie było mgły po prostu wyjeżdżałem z bocznej nieoświetlonej drogi, a na takich zawsze włączam te światłą bo widzę szybciej czy mi jakiś pies wyskakuje pod koła czy nawet pieszego, który nie ma żadnego odblasku, a już było ciemno i zapomniałem je wyłączyć) i zatrzymuję się do zera, szyba w dół, a ten policjant wydziera sie na mnie co ja robie i że za wypadkiem na drugim mostku stoi vectra i mam tam jechać odebrać mandat (ja nawet nie zdążyłem się odezwać). No dobra przejechałem wypadek, wjechałem na 3 mostek i zanim wysiadłem podchodzi dwójka policjantów i zapraszają mnie do vectry. Ja wziąłem wszystkie papiery i wsiadam do nich. Gość do mnie że właśnie te 500zł i mówię że nie jestem w stanie tego zapłacić, za co to w ogóle i staram się to zmniejszyć(cały czas przekonany ze o te światła chodzi bo ten pierwszy coś o nich tam krzyczał też). I ten w aucie mi mówi że dostał takie polecenie od nie wiem jak to sie nazywa komendant wojewódzki czy jakos tak, no w każdym bądź razie najwyższy stopniem czy tam czymś w województwie i nic z tym on nie moze zrobic ze ani mi 50zl nie moze dac mniej. ja sie pytam za co to, on mówi że sprawianie zagrożenia w ruchu drogowym i pyta czy przyjmuje (ja byłem ogólnie cały czas w szoku ten wypadek, pierwszy raz mnie złapali i ten komendant co sie tak wydzierał na mnie) to ja pytam co będzie jak nie przyjmę. On mówi że sprawa do sądu, ale i tak to nie ma sensu, bo tu jest od cholery policjantów, a oni zeznają tak jak komendant zeby mu sie nie narazić czy jakoś tak. ja miałem 4osoby + ja. Przyjąłem bo sie tym sądem jeszcze bardziej wystraszyłem. I teraz przyjechał do mnie do domu jakiś urzędnik skarbowy w związku o ten mandat i w sumie nie wiem o co chodzilo bo mnie nie było. I teraz pytam co mogę z tym zrobić (po takim czasie) i u kogo. Jakieś choćby raty miesięczne po 50zl bo nie jestem całości zapłacić na raz czy cokolwiek?
panpiotr24
Nowicjusz

Auto: Fiat Bravo

17 Lis 2015, 11:28

przyjąłeś znaczy przyznałeś się do wykroczenia
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Lis 2015, 11:47

Jak już mandat przyjałeś, to koniec - przyznałeś się do popełnionego wykroczenia. Można w sądzie kombinować o uchylenie mandatu, ale tylko wtedy, jak czyn nie jest czynem zabronionym. ciężka sprawa. Dodatkowo tyle po czasie, to raczej nie ma szans.
Na drugi raz trzeba zapytać się konkretnie za co jest mandat i jak nie jesteś pewny, czy jest słuszny, to nie przyjmować. I nie bać się sądu, bo tam do więzienia za nieprzyjęcie mandatu nie wsadzają.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2015, 15:11

a mogę teraz po takim czasie go jakoś rozłożyć na raty nie wiem 50 miesięcznie czy cokolwiek takiego? czy tylko zapłata całości na raz i tyle bo nic więcej nie da się zrobić?
panpiotr24
Nowicjusz

23 Lis 2015, 12:58

Jest wiele różnych teorii na ten temat ;) Jedni mówią, że jeśli wpłacisz część mandatu wtedy nie zostaje uruchomiona windykacja, ponieważ najpierw zajmują się ściąganiem należności z tych, którzy nic nie zapłacili. Inni nie płacą w ogóle i czekają na umorzenie, a jak zostanie wszczęta windykacja dostają kilka złotych opłaty administracyjnej itp. itd. ;) W teorii mandat powinien być zapłacony do 7 dni, jednak gdy pytałem o to policjanta mówił, że śmiało można sobie przedłużyć to do 30 dni i nic się nie dzieje (czy zawsze tak to działa nie wiadomo).

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

23 Lis 2015, 21:23

Możesz śmiało płacić w ratach. Ważne, że wogóle zaczniesz spłacać, zanim przyjdzie komornik z US - ściąganiem mandatów zajmuje się komornik z US. Jak tego nie zrobisz, a komornik wdroży egzekucję, to mogą ci zablokować konto bankowe i ewentualnie mogą ci potrącić ten mandat ze zwrotu z podatku PIT.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    O czym powinien pamiętać kierowca w okresie jesiennym?
    Panujące jesienią warunki pogodowe niejednokrotnie utrudniają bezpieczną jazdę, dlatego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie samochodu. Kierowcy powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na stan wycieraczek, reflektorów ...

24 Lis 2015, 19:01

No właśnie, był już jakiś urzędnik u mnie w domu ale byłem w szkole i wiem tylko że teraz mam do zapłąty jakies 80zł więcej. Konta mi nie zablokują bo nie posiadam takowego, a i nie wiem jak z PITem bo w sumie na wakacjach byłem za granicą to jakiś zwrot podatku mi się należy i wcześniej pracowałem na 1/8 etatu w McDonald's więc jakiś tam PIT mam wypełniać. Nie znam się na tym, jeszcze chodzę do szkoły. No i dobra chciałbym tak jak wyżej ktoś napisał tepowiedzmy 50 czy 100zł tylko gdzie mam to teraz wpłacić, bo rozmawiałem z jakimś znajomym i powiedział, że na to konto co z mandatem było to już nie, bo sprawą zajął się US.
panpiotr24
Nowicjusz

25 Lis 2015, 10:52

Tak więc w tej sytuacji idz do US i porozmawiaj z komornikiem. Zapytaj, czy można ten mandat rozłożyć na raty. Zapewne poda ci tez numer konta, na kóry musisz wpłacić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lis 2015, 22:46

Dzięki za odpowiedź. Najgorsze jest to że nigdy nie byłem w US i nie wiem co i jak. Mam wejść i do recepcji (?) i 'dzień dobry, szukam komornika?'
panpiotr24
Nowicjusz

27 Lis 2015, 11:17

panpiotr24 napisał(a):Mam wejść i do recepcji (?) i 'dzień dobry, szukam komornika?'

Dokładnie tak :ok: Ewentualnie możesz popatrzeć na tablicę informacyjną -znajdziesz gdzie komornik ma siedzibę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lis 2015, 17:09

Ok. i znajdę tego komornika i po prostu powiedzieć jak się nazywam i że mam mandat do zapłaty w wysokości 500zl + jakies koszty i czy jest możliwość zapłacenia tego w ratach tak?
panpiotr24
Nowicjusz

29 Lis 2015, 23:17

Dokładnie tak. Oczywiście jeżeli tym urzędnikiem o którym wspomniałeś być komornik z US. Ale u niego się wszystkiego dowiesz. A jak nie był to komornik z US, to nic ci nie zrobią. Wtedy poprostu na rachunek, który jest na mandacie wpłacaj co miesiąc tyle, ile możesz i już.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika