Volkswagen Golf - sprowadzony, rejestracja

29 Lis 2015, 20:06

Witam.
Zastanawia mnie jedna rzecz i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Sprowadziłem auto z Holandii do Polski. Samochód to VW Golf 4 1,9TDi 2000r. Teraz najciekawsze, golfik jako nowy samochód zakuiony był w Polsce, a dopiero później wyjechał do Holandii i tam został przzerejestrowany z PL na NL. Teraz nasuwa się moje pytanie: jakie opłaty powinienem ponieść, czy muszę wpłacać opłatę recyklingową oraz koszta związane z akcyzą oraz US.?
Pozdrawiam Nilowski.
nilowski
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 07 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel
Silnik: 1.8 119KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

29 Lis 2015, 20:29

nilowski napisał(a):US.?
Juz nie
nilowski napisał(a):jakie opłaty powinienem ponieść, czy muszę wpłacać opłatę recyklingową oraz koszta związane z akcyzą
Takie jakie obowiązują dla samochodu sprowadzonego z zagranicy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

29 Lis 2015, 20:42

Mhm, ale do rejestracji będę potrzebował dokument VAT-25, jeżeli jednak nie będę opłacał skarbówki to skąd je wziąć? Jeżeli faktycznie nie będę musiał opłacać VAT-u to dlaczego mam opłacać resztę skoro ktoś już to kiedyś zrobił kupując samochód w PL?
nilowski
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 07 2003
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel
Silnik: 1.8 119KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...