Sprawdź jakie masz żarówki w aucie

22 Lis 2019, 17:47

Witam,

Ostatnio trafiłam na stronę internetową, która pokazuje jakie żarówki są montowane w aucie - wszystko zależy od marki, modelu i rocznika Auta.

Tak to wygląda u mnie , tylko jest ta różnica , iż nie mam przednich lamp przeciwmgielnych. zarowkadoauta.pl/pojazd/toyota-yaris-iii-2011

Tu moje pytanie, gdzie mogę kupić taki zestaw żarówek - by każda żarówka od każdej lampy była w parach- dwie do jednej lampy, prawo Murphe'go poznajemy w najmniej oczekiwanym momencie, więc wole być przygotowana. Czy taki zestaw lepiej samej sobie zrobić, i czy trzymać żarówki w oryginalnych opakowaniach , czy też rozpakować i trzymać w jakimś pudełku.

Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam,
Całuski,
Ewa
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Prawo jazdy: 11 07 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Yaris III
Silnik: 1329 73kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

23 Lis 2019, 14:55

ryoko napisał(a):Tu moje pytanie, gdzie mogę kupić taki zestaw żarówek - by każda żarówka od każdej lampy była w parach- dwie do jednej lampy

Takiego zestawu nie kupisz. Mało tego - kupując takie zestawy, w których są różne żarówki, czasem nawet bezpieczniki, w marketach czy nawet sklepach motoryzacyjnych, to jakość tych elementów pozostawia wiele do życzenia. Chyba, że taki zestaw kosztuje i są w nim żarówki rekomendowanych firm, a nie tania chińszczyzna.
Komplet potrzebnych żarówek lepiej kupić sobie jako osobne elementy i schować do jakiegoś pudełeczka i trzymać w aucie w schowku.
Jeżeli chodzi o żarówki świateł mijania/drogowych i postojowych, to można kupić w komplecie - np. 2xH7 + 2x 5W5. Pozostałe żaróweczki niestety trzeba kupować pojedynczo. Żarówki PY21W do kierunkowskazów pomarańczowe też lepiej kupować renomowanej firmy, a nie takie za 5 zł komplet w markecie czy na targowisku - w bardzo szybkim czasie zacznie schodzić pomarańczowa farba z tych żarówek i potem często zalega w kloszach reflektorów. Takie żarówki najlepiej kupować barwione, a nie malowane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, kontroluj ciśnienie w oponach!
    Jedna trzecia kierowców nie wie ile wynosi prawidłowe ciśnienie w oponach ich samochodów (można je sprawdzić na specjalnej naklejce która powinna być w schowku lub na słupku od strony kierowcy), a nawet ...
    Volkswagen zmienia plany dotyczące sportu samochodowego
    Marka Volkswagen zmienia swoje plany dotyczące aktywności w sporcie samochodowym. Od 2017 roku Volkswagen będzie koncentrował się na nowych technologiach oraz dyscyplinach angażujących klientów. Po czterech latach ...