Sprawdzi mi ktoś tą ALFE romeo 156 II ?

29 Mar 2014, 22:52

W primerze P12 nawet nie ma dobrych silników (prócz 2,0) więc nie dziwie się, że jest odradzana, gdzie pomieszano to z elektroniką rodem z Laguny II
osobiście wolałbym alfe 156 po lifcie z JTD, bo przynajmniej silnik ok i jakoś to wygląda, a zawias i elektryka zostaje
Ostatnio edytowany przez dzida, 29 Mar 2014, 23:07, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Mar 2014, 22:55

Jeśli kupujesz benzyne to unikaj tylko 2.0 hpi. Reszta wporządku. Jeśli Diesel to lepszy 2.0 hdi niż 1.6 Hdi. Piszesz, że kupujesz po lifcie, to nie masz się czego bać. Z zawieszeniem nie ma problemów. Płyn lds wymienia się co 120 tys km. Na naszych drogach takie zawieszenie się świetnie spisuje. Mega wygodnie się jeździ. Nie patrz na najtańsze oferty, sprawdź dokładnie samochód w serwisie i będzie okey.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

30 Mar 2014, 00:50

szybki, tak o każdej marce można pisać. U mnie na podwórku są dwa Citroeny. C5 właśnie i C4 picasso. Nie moje tylko rodziców. Oba benzynowe 1.8. Zawieszenie nie jest najlepsze ale tez nie jest złe. C5 jest od 5 lat, a C4 picasso od 2 lat. W picasso nie było nic robione przez ten czas oprócz łącznika stabilizatora. I wole wymienić sobie to 2 razy(dość, że są mega tanie i wymiana banalna) niż co chwile zajmować się lipną blachą.
Jakoś nie zauważyłem żeby c4 picasso tracił na wartości dużo. A c5 też nieźle trzyma cene.
Twoim jedynym argumentem jest ten spadek ceny. Mnie to wali na przykład.

I co do sąsiadów. Moi jeżdzą toyotami i nissanami i co dwa miesiące spawają progi i podłoge. Dobrze, że w Citroenach nie ma tego problemu :ok:

Czytaj więcej sprawdzi-mi-ktos-ta-alfe-romeo-156-ii-vt73558.htm?hilit=bmw#ixzz2xOm9pvUM

Akurat tutaj masz pecha i wsadziłeś kij w mrowisko. 2 miesiące temu skończyliśmy remont 10 letniego citroena berlingo (auto służbowe, przebieg około 250 tys km). Podsumowując (skupię się na blacharce, nie będę Cię dobijał kwiatkami typu belka tylna, czy elektryka):

- Maska przeżarta
- Osłonka kolektora Przeżarta
- Na praktycznie całym podwoziu, we wnękach itp. elementach nie widocznych z zewnątrz poważne ślady powierzchownej korozji. Fatalnie nałożone powłoki, ocynk odpadał pod paznokciem z lakierem, spod ocynku rdza wychodziła. :shock: Cały spód prawie musieliśmy piaskować...

Mit dobrej francuskiej blachy wyparował mi z łba w miesiąc gdy odkrywaliśmy zakamarek po zakamarku w tym badziewiu.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Mar 2014, 01:25

dzięki grzegorzd92 ,postaram sie coś znaleźć,ewentualnie kupie coś odrapane albo z małą stłuczką i wsadze w to pieniądze.Tak też czasami jest korzystniej.
aa1822
Początkujący

Prawo jazdy: 06 02 2009
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: A4 b5
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

30 Mar 2014, 09:32

No to musiałbyś kupić coś z polskiego salonu, bo samochody na zachodzie przez zadrapania albo mała stłuczkę nie są dużo tańsze.
grzegorzd92
Aktywny

30 Mar 2014, 10:06

grzegorzd92 napisał(a):bo samochody na zachodzie przez zadrapania albo mała stłuczkę nie są dużo tańsze.

Są dużo tańsze tylko ogłoszenie zazwyczaj jest jeden dzień tyle ile trwa dojazd lawetą z PL :D .

Takie auta można kupic bardzo tanio w CH ponieważ mają problemy z przeglądami okresowymi a tam nie ma że się da pod stołem :D
Nawet jak sie doliczy dodatkowe opłaty to i tak wychodzi tanio.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Wyposażenie i BMW ConnectedDrive w BMW ActiveHybrid 3
    Wysokiej jakości wyposażenie standardowe, z dwustrefową automatyczną klimatyzacją działającą także przy wyłączonym silniku oraz opcjonalnym systemem nawigacyjnym Professional. Liczne, ekskluzywne systemy wspomagania kierowcy ...

30 Mar 2014, 10:58

No ta ja o troche innej stłuczce myslałem. Dla mnie mała stłuczka to parkingowa, gdzie jest pękniety mały fragment zderzaka i porysowany błotnik. A tak to masz rację.
grzegorzd92
Aktywny

30 Mar 2014, 11:05

grzegorzd92 napisał(a):Dla mnie mała stłuczka to parkingowa, gdzie jest pękniety mały fragment zderzaka i porysowany błotnik.

Problem polega na tym że 99% osób jadacych na zachód po auto ma podobne założenie więc trzeba naprawdę się śpieszyć żeby zdążyć. :)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Mar 2014, 16:23

Witam panowie ja morze coś powiem o alfie:P
Moja alfunia była sprowadzana z Włoch miała przejechane jakieś 190 tysięcy i pierwsze co musiałem wymienić to lampy przednie bo w nocy była masakra tak zmatowione ale na forum alfy ziom mi zrobił soczewki od BMW i teraz bajka
Co do alfy tylko jestem za JTD no bo z benzynowa to jest rożnie i ja odradzam skórę może i wygląda ale z czasem to porażka i wiadomo największa katorga to zawieszenie wiec warto to sprawdzić w jakim stanie jest bo mały wydatek nie jest

Jak ja czytam co nie których ze alfa to tylko stoi u mechanika to albo nie miał alfy albo miał ale za grosze i pierdoły pisze
riken
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa 156FL
Silnik: 1.9JTD
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

14 Kwi 2014, 15:48

Ja osobiście polecam alfy.
Sama mam do sprzedania jedną i gdyby nie to że powiększa się nam rodzina to zostałaby z nami...niestety do bagażnika nie mieści się wózek z innymi gratami i głośnikiem mojego męża:)
karolinanna
Obserwowany

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 2,4 jtd
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003