REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
ratagnar napisał(a):Ten Mondeo ma najprawdopodobniej uszkodzony silnik,
ratagnar napisał(a): Zastanawiam sie ile kosztowalaby naprawa tego
ratagnar napisał(a):pytanie ile wyniesie naprawa tego silnika. Ale wtedy jakby kupuje wiedzac ze silnik moze byc do remontu a jak wyremontuje to WIEM ze jest po remoncie i posluzy.
toyman40 napisał(a):ratagnar napisał(a):pytanie ile wyniesie naprawa tego silnika. Ale wtedy jakby kupuje wiedzac ze silnik moze byc do remontu a jak wyremontuje to WIEM ze jest po remoncie i posluzy.
to zależy co konretnie jest uszkodzone, i nikt ci bez rozebrania silnika ostatecznie nie odpowie co jest uszkodzone
Ale zakładaj że przy tego typu pracach trzeba wymienić:
-kpl. uszczelek silnika(pod głowicę, kolektor ssący, wydechowy, uszczelniacze zaworowe, pod pokrywę zaworów, miskę olejową
-panewki do przeglądu lub wymiany
-przegląd głowicy i naprawa ewentualnych gniazd zaworowych, zawory w jakim stanie, prowadznice zaworowe,
-sprawdzenie pompy oleju
-sprawdzenie bloku czy trzyma wymiar,
oczywiście do tego trzeba wymienić wszystkie płyny
-można przy okazji rozrząd sprawdzić, wymienić,
Na moim terenie za samą taką robotę mechnicy za samą uszczelkę pod głowicę biorą śrenio 1100-1800 zł netto
Do tego kpl remont głowicy ostatnio płaciłem 800zł
no i plus części które będą do wymiany
ciężko określić to wszystko ile będzie kosztować
szykuj 5-10 tysięcy i na pewno zrobisz.
także auto 10 tys
i naprawa też 10 tys
toyman40 napisał(a):jak silnik bierze olej to teraz nie naprawisz tego za trzy tysiące.
5-6 lat temu można było to zrobić za tyle.
noooo chyba że sobie sam zrobisz i wymienisz tylko np. pierścienie i złożysz wszystko na połowie starych rzeczy.
Ewentualnie kupić słupek za 2 tysiące i przełozyć.
A stare TFSI to ono fabrycznie jest zepsute , beznadziejny stary silnik który swoje ma już sa sobą
Henk napisał(a):Może coś takiego: [link do oferty na Olx wygasł] ... WLugG.html
Henk napisał(a):Nieeee no, na pierwszy samochód takiej kolubryny bym nie brał. Druga sprawa, że uszkodzonego też bym się wystrzegał. Lepiej jakiś mniejszy hatback: VW Polo, Toyota Corolla E12, Suzuki Swift. Może coś takiego: [link do oferty na Olx wygasł]
ratagnar napisał(a):Co myslisz o focusie drugiej generacji?
Barol napisał(a):ratagnar skąd jesteś to coś się poszuka.Henk napisał(a):Może coś takiego: [link do oferty na Olx wygasł] ... WLugG.html
Mój bracik sobie takiego sprawił na pierwsze,jeździ nim drugi rok i po mieście super auto tylko uwaga na rudą.