Sprężarka do klimatyzacji

16 Mar 2017, 14:06

Jeśli interesuje Was sprężarka do klimatyzacji to mogę polecić fajny artykuł, gdzie jest opisane jak ją zamontować i uruchomić http://www.autos.com.pl/pl/poradnik/montaz-i-uruchomienie-sprezarki-klimatyzacji. Jestem bardzo ciekawa opinii:)
AnnaS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 11 2000
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Iveco EuroTech
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

16 Mar 2017, 18:58

AnnaS napisał(a):Jestem bardzo ciekawa opinii:)
Moim zdaniem jak ktoś chce wymienić sprężarkę to nie zrobi tego sam i tyle w temacie. Poza tym tu chodzi o wymianę uszkodzonej sprężarki, a tytuł i twój post sugerują montaż do samochodu który nie miał do tej pory zamontowanej klimatyzacji.

Wymiana sprężarki to nie taka prosta sprawa bo bez specjalnego urządzenia nie napełnisz układu czynnikiem chłodzącym i olejem, nie sprawdzisz też szczelności układu, poza tym zabawa we własnym zakresie jest nie opłacalna wiem to z własnego doświadczenia. Sprawdzenie układu i płukanie z ewentualnych opiłków też jest bardzo ważne żeby nie zatrzeć nowej sprężarki po montażu.

Jak chcecie uniknąć problemów z klimatyzacją to zapraszam do tematu gdzie opisane jest jak dbać o układ klimatyzacji jak-dbac-o-klimatyzacje-w-samochodzie-vt81699.htm
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

17 Mar 2017, 09:08

Oczywiście masz rację, to nie jest prosta sprawa, ale jest wiele osób, które mają swój przydomowy warsztat bardzo dobrze wyposażony, więc wydaje mi się, że artykuł może się przydać zarówno majsterkowiczom samochodowym, jak i profesjonalnym mechanikom:)
AnnaS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 11 2000
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Iveco EuroTech
Typ: Inny
Rok produkcji: 1994