Sprężarka klimatyzacji - coś hałasuje

24 Sie 2018, 17:32

Witam wszystkich , padła mi sprężarka w suzuki swift 1.0 2001 53 albo 54 km, to znaczy hałasuje coś co jest połączone z tym kołem od sprężarki na którym jest pasek (sorki nie wiem jak to się nazywa) więc nie można z tym jeździć bo się zatrze (samochód u mechanika więc wiem o co chodzi), teraz moje pytanie czy można ominąć sprężarke tak by samochód jeździł a sprężarka nie była napędzana paskiem? (czyli ominąć ja i skombinować pasek do wspomagania tylko, są te same suzuki bez klimy i te same silniki, regeneracja około 700, a już nie długo jesień i zima , wtedy się poszuka używki), czy może jest jakieś inne rozwiązanie by nie wyrzucać tyle kasy na chwilę obecną.
niebo
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa mokotow

24 Sie 2018, 17:52

Halasuje Ci sprzegielko lub łożysko Kpl czyli sprzegielko z kołem kosztuje ok 200 zł nowe. Nie ma co kombinować
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Sie 2018, 09:34

Jeżeli to sprzęgiełko to nie ma co kombinować i trzeba wymienić tak jak pisze [email widoczny po zalogowaniu] Czy klima była sprawna wcześniej?
niebo napisał(a):czy może jest jakieś inne rozwiązanie by nie wyrzucać tyle kasy na chwilę obecną.
Myślę że to co masz przedstawione wyżej to najtańsza opcja.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sie 2018, 18:22

Witam dziękuję za odpowiedź, patrzyłem sprzęgło, około 250 zł bez łożyska plus robota, to w zasadzie coś koło 500 się zakreci, lepszym rozwiązaniem, było by pominięcie tego, zwłaszcza że mam ubezpieczenie we wrześniu (prawie 1000) i 3 przeglądy wrrr, pozdrawiam.
niebo
Nowicjusz

27 Sie 2018, 21:28

Powiem tak, chcesz ominąć sprężarkę ok twoja sprawa jest to mozliwe jak najbardziej ale drucić za 100 zł ja nie widzę żadnego sensu, możesz nawet samo łożysko wymienić bedzie cie kosztowało kilkadziesiąt złotych plus robota mechanika Max 100 zł i bedziesz miał klime no ale to Twoja sprawa
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sie 2018, 09:46

niebo napisał(a):zwłaszcza że mam ubezpieczenie we wrześniu (prawie 1000) i 3 przeglądy wrrr
No ale o tym wiesz rok wcześniej więc nie jest to niezapowiedziany wydatek tak jak w przypadku klimy. Zrobisz jak uważasz ale druciarstwo ciągnie za sobą zazwyczaj wyższe koszty po pewnym czasie niż naprawienie problemu od razu.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nissan GT-R
    Choć GT-R jest w zasadzie zupełnie nowym autem, wprowadzonym na rynek w 2008 roku, wprost wywodzi się od sportowych wersji modelu Skyline o takim samym oznaczeniu. A te nigdy nie były dostępne ze zdejmowanym dachem. Nawet ...

28 Sie 2018, 12:21

Witaj, jak by nie patrzyć racja po twojej stronie, jeżeli da się wymienić samo łożysko to co ze sprzęgłem? Nie znam zasad działania sprężarek klimy, Przypominam że chalas pojawia się przy odpaleniu przez 30_50 sekund potem wycisza się dość znacznie że trzeba się przysluchac by go usłyszeć,
niebo
Nowicjusz

17 Wrz 2018, 16:31

Witam ponownie, sprężarka ominieta więc jest czas by poszukać sprzęgła i łożyska, ktoś pisał że za 100 zł się nie opłaca olewac sprężarki ok, tylko dziś dzwoniłem do serwisu suzuki i usiadłem, sprzęgło sprężarki oryginał 1600 lol, łożysko ponoć nie występuje jako część zamienna, ok są zamienniki tylko w sklepach których byłem nie mogą znaleźć, nawet po vin, więc nie wiem gdzie wy te ceny widzieliście, chętnie się dowiem, wiem że reszta części jest bajecznie tania ale to to szok, jak byście mogli pomóc był bym wdzięczny,
Suzuki swift 1.0 2001 39 kw, VIN TSMMAB44S00835422 mi ciężko szukać na necie bo poprostu nie znam się na częściach samochodowych, przykład mam xsare picasso kupiłem tarcze (że 3 lata temu) po numerze vin i nie pasowały były za płytkie więc nie jest to prosta sprawa, dzięki za pomoc i za wasz czas czekam na info.
niebo
Nowicjusz

17 Wrz 2018, 18:09

Masz jakieś oznaczenia tej sprężarki od klimy? Powinny być widoczne na jej obudowie. ASO na takie części ma ceny z kosmosu i przypuszczam że w tej cenie można kupić nową sprężarkę kompletną razem ze sprzęgiełkiem.

Masz pewnie takie kompresor https://allegro.pl/suzuki-swift-96-04-s ... 14452.html wychodzi że to model kompresora o nr SS10LV1. Numery OEM będą 95200-70... Sprawdź dokładnie co tam masz :)
Cichy77
Forumowicz VIP

25 Wrz 2018, 19:36

Obejrzałem całą sprężarke i nic na niej nie pisze, żadnego oznaczenia, ale sam wiem że powinno być, i właśnie tu pojawia się problem bez oznaczenia, nawet w sklepie nie mogą znaleźć, i co z tym zrobić, pozdrawiam.
niebo
Nowicjusz

26 Wrz 2018, 07:58

niebo napisał(a):nawet w sklepie nie mogą znaleźć, i co z tym zrobić
Niech w sklepie nie szukają po oznaczeniu sprężarki tylko po modelu samochodu i silniku jaki masz.

Możesz też zrobić tak: podjechać do warsztatu który zajmuje się typowo klimatyzacją i naprawą/regeneracją sprężarek niech spróbują podać ci koszty naprawy ewentualnie wymiany sprężarki na nową i może oni podadzą ci jej model/numer. To nie powinno nic kosztować.
Cichy77
Forumowicz VIP

26 Wrz 2018, 16:27

nie no ok ,w zasadzie mechanik szukał w swoim sklepie i po samochodzie nic mu nie wyskakiwało, podesłałem mu numer od ciebie zobaczymy co bedzie jak nie pomorze to zapodam mu twój pomysł z regeneracją, sam bym podjechał ale brak czasu ,ogólnie regeneracja 700 zł,tylko zastanawiam sie skąd forumowicze wyżej wzieli takie kwoty ? wyssali z palca czy jak ,pozdrawiam.
niebo
Nowicjusz

26 Wrz 2018, 22:49

niebo napisał(a):ogólnie regeneracja 700 zł,
700 zł to przeważnie kosztuje nowy kompresor
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2018, 09:16

Kao napisał(a):700 zł to przeważnie kosztuje nowy kompresor
zależy jeszcze do jakiego samochodu i jakiego producenta jest kompresor. Jak sprawdzałem ceny to np. Denso były od około 900 do ponad 1500zł zależy jeszcze od samochodu i ogólnie z tego co wiem nie polecane są te tanie nowe kompresory które można kupić w cenie regeneracji swojego. Już lepiej wtedy wykonać regenerację na swoim.
Cichy77
Forumowicz VIP