Octavia 2 FL czujnik temperatury nawiewu

21 Wrz 2018, 13:59

Cześć,

Czy Octavia 2 FL z Climatronikiem posiada czujnik temperatury nawiewu w nawiewie po lewej stronie kierownicy?
Czy posiada tylko 2 czujniki w środkowym nawiewie?

Środkowy lewy nawiew, i całkowicie lewy nawiew nie za bardzo mi grzeją. Dopiero zaczynają grzać jak włączę ogrzewanie na max.

Pozdrawiam
lriuqs
Początkujący

Zdjęcia: 0
Auto: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Wrz 2018, 14:24

lriuqs napisał(a):Czy posiada tylko 2 czujniki w środkowym nawiewie?
Nie wiem dokładnie jak jest w skodzie ale często jest tak że masz czujnik temperatury na nogi, plus dwa czujniki w bocznych nawiewach (lewy i prawy) jak masz klimatronic dwustrefowy. Może być że ten który słabiej grzeje to ma brudny czujnik wart by było sprawdzić i porównać ich temperatury za pomocą programu diagnostycznego np. VCDSem .

Robiłeś może autodiagnostykę z kalibracją klap?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Wrz 2018, 14:39

Tą kalibrację robiłem przez wciśnięcie AC i nawiewu na przód.
Tak jak w tym poradniku:
http://mr-fix.pl/wpis/samoadaptacja-kal ... -skoda-vw/

Climatronik jest dwustrefowy.
2 czujniki mam w środkowym nawiewie. Pytanie czy jest też w nawiewach przy drzwiach. Po pracy spróbuję wyciągnąć lewy nawiew. Próbowałem rano, ale coś oporowo szło i nie miałem za wiele czasu. Pytam, bo nie wiem czy jest sens się z tym męczyć jak tego czujnika tam nie ma.

Diagnostyki jeszcze nie robiłem. Musze czekać do wypłaty :P.

Mam 3 czujniki na stanie to mogę sobie podmienić je z tymi przy nawiewach, z których wieje chłodniejsze powietrze. Tylko tak jak wyżej, pytanie czy jest w nawiewach bocznych ten czujnik.
lriuqs
Początkujący

21 Wrz 2018, 16:14

lriuqs napisał(a):2 czujniki mam w środkowym nawiewie.
To więcej ich nie będzie podmień ten ze środkowego nawiewu i zobacz czy coś się zmieni.
Cichy77
Forumowicz VIP

23 Wrz 2018, 15:37

Z lewej strony nie mogłem wyciągnąć nawiewu. Jeden zaczep pościł, a drugi coś nie chciał. Przez szparę nie widziałem tam czegoś przypominającego czujnik.

Podmieniłem 1 czujnik ze środkowego nawiewu i wydaje mi się, że to było to. Oba nawiewy grzeją podobnie. Muszę jeszcze to sprawdzić rano, kiedy samochód nie je nagrzany od słońca, ale wydaje mi się, że będzie ok.
lriuqs
Początkujący

24 Wrz 2018, 12:46

Moim zdaniem będzie już ok skoro widzisz że mniej więcej temperatura jest podobna by obu nawiewach. Teraz jest chłodno na dworze więc możesz testować :)
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

25 Wrz 2018, 11:19

Przetestowane rano. Wszystko działa jak należy. To na zimę będzie ciepło :P.
lriuqs
Początkujący

25 Wrz 2018, 12:24

lriuqs napisał(a):Przetestowane rano. Wszystko działa jak należy.
No i fajnie. Jak możesz to podaj jeszcze jakie tam są numery tych czujników bo może się to komuś przydać w przyszłości :) i przed rozebraniem będzie wiedział co kupić.
Cichy77
Forumowicz VIP

26 Wrz 2018, 11:28

Indeks czujnika producenta: 3D0 907 543A

Czujniki są po prawej i lewej stronie kanałów nawiewu. Trzeba je przekręcić aby wyciągnąć. Przy zdejmowaniu kratek należy uważać na kabel od przycisku świateł awaryjnych. Jest dość krótki.
lriuqs
Początkujący