[Leon 2.0TDI 2014] Sprężarka pompuje ciśnienie, klima nie chłodzi.

24 Kwi 2020, 12:16

Cześć! Mam ciekawy problem z klimatyzacją w Seacie Leonie 2.0tdi 2014r.

Auto było po wypadku, jednak chłodnice nie były uszkodzone. Pojechałem dobić czynnik. W aucie była połowa czynnika ok 250g. Przed dobiciem po włączeniu AC komputer pokazał, że ciśnienie wynosi 5bar, a po dobiciu 8bar.

Sprawa wygląda tak, że klima nie chłodzi. Jedna z metalowych rurek od AC jest zimna a druga nie.
Podłączyłem pod komputer samochód i pokazało:

- bez włączonego ac - 0.5 Nm obciążenia klimatyzacji
- z włączonym AC - 5Nm obciążenia klimatyzacji

Po odpięciu czujnika ciśnienia - ten przy metalowej rurce - komputer pokazuje 50bar ciśnienia.
Na dworze 20 stopni. Podczas jazdy również klima nie chłodzi.

Rozumiem, że w tym aucie sprężarka kręci się cały czas i steruje się tylko zaworem który włącza duży lub mały obieg.

Ktoś może wie o co chodzi?
cichy10001
Nowicjusz

Auto: Vectra B

28 Kwi 2020, 10:23

A jak włączasz klimatyzację przyciskiem to obroty trochę rosną i włącza się wentylator? Jeżeli tak się dzieje, a mimo to klima nie chłodzi to wszystko może wskazywać na uszkodzony zawór w sprężarce.

Mój znajomy miał podobny problem w Toyocie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius 1.8 VVT-i - test spalania
    Toyota Prius to najsłynniejsza i zarazem pierwsza seryjnie produkowana hybryda. Obecna, czwarta generacja doczekała się m.in. wersji z napędem na wszystkie koła oraz pięciomiejscowej odmiany z napędem plug-in. Prius czwartej ...
    Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...