Sprężyna wyleciała spod auta? Pomocy!

17 Maj 2012, 13:31

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

bardzo prosze was o pomoc w zidentyfikowaniu tego kawalka samochodu. wiec bylo tak, pojechalam dolac olej bo bylo juz minimum, dolalam wody w chlodnicy napompowalam kola i ruszylam, po jakis 500 metrach auto zaczelo okropnie rzezic, zapalila sie kontrolka akumulatora, woda podniosla sie do 100 na czerwone az. zajechalam kawalek na stacje benzynowa. dwoch niekumatych chlopakow mi odkrecilo tam gdzie woda, wylala sie ta wrzaca, dodali zimnej i kawazli zapalic auto i nagle bum i wylecialo spod auta ta oto wielka sprezyna. widac ze jest peknieta. auto zostalo na stacji... moze ktos mi pomoze okreslic problem?'
nefri1
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1982
Auto: opel corsa
  • 18 Maj 2012, 11:06

dolalam wody w chlodnicy

było pusto w zbiorniku ?? jak tak to po dolaniu trzeba sprawdzić odpowietrzenie układu

dużym błedem jak silnik gotuje i wyrzuca płyn/wodę, jest dolanie zimnego płynu/wody
    który docierając do nadmiernie przegrzanej głowicy mógł spowodować -pekniecie jej lub
    jak tu podejrzewam "wybuch" a na odległośc cieżko to zweryfikować :?
    obym był złym prorokiem - ale to może być spręzyna zaworowa :mrgreen: :mrgreen: -
    dobry mechanik niech się tym zajmie
    przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
    sympatyk
    Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
    Prawo jazdy: 15 09 1976
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Freelander e picc. scuderia
    Silnik: Otto 95÷121
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Skrzynia biegów: Manualna

18 Maj 2012, 11:23

a czy jest to bardzo powazny i kosztowny problem??
    nefri1
    Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1982
    Auto: opel corsa

18 Maj 2012, 11:43

z opisu mogę sie domyślać jak napisałem ,
    ale z bliska trzeba to oglądnąć okiem mechanika ,
    nie ma wyjscia trzeba holować auto/corsa ?/ w kierunku warsztatu
    nie jestem wróżką więc o kosztach i rzędzie , nie piszę
    przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
    sympatyk
    Zaawansowany

18 Maj 2012, 14:16

Nie piszesz dokładnie jaki samochód z jakim motorem . Mogę się domyślać że zaświecenie lampki ładowania nastąpiło w wyniku utraty napędu alternatora . Temperatura silnika też podskoczyła bo stracił się napęd pompy wody . Winowajcą za to i rzężenie silnika może być napinacz paska klinowego , który się rozpadł . Ta owa sprężyna może być jego częścią. Jeśli tak, to naprawa nie powinna być droga, przy założeniu że dolanie zimnej wody na gorący silnik nie spowodowało jego większych uszkodzeń.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

18 Maj 2012, 21:51

Kolego nie jestem pewny :oops: czy pompa wody w oplach jest napędzana paskiem osprzetu ?
    mysle że raczej zębatym , napinacze mają raczej spręzynę agrafkową :wink:

myśle że zdjęcie sprężyny obok pudełka zapałek da lepsze porównanie

Koleżanko
    czy z silnika polał się olej ??
    sympatyk
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf GTI - produkcja seryjna
      Legenda powraca: seryjny, Golf GTI opuścił linię montażową fabryki Volkswagena w Wolfsburgu. Premierowe auto to pięciodrzwiowy GTI z pakietem Performance w kolorze czerwonym Tornado ze sportowymi fotelami w klasyczną kratę ...

18 Maj 2012, 23:46

Takie sprężyny widywałem tylko przy rurze kolektorowej układu wydechowego(amortyzacja i docisk ) na śrubach przy kolektorach wydechowych,ale jest możliwe, iż pochodzi ona z napinacza paska,ale sprężyny przy napinaczach są raczej ściągające a nie rozpychające, a kształt tej wygląda na rozpychającą,są jeszcze sprężyny podobne przy tarczach sprzęgłowych.Zaworowe też są podobne,tylko w jaki sposób ona by się wydostała na zewnątrz silnika?
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

19 Maj 2012, 13:59

sympatyk napisał(a):Kolego nie jestem pewny :oops: czy pompa wody w oplach jest napędzana paskiem osprzetu ?
    mysle że raczej zębatym , napinacze mają raczej spręzynę agrafkową :wink:

Też nie jestem pewny. :D Pisałem że się domyślam , być może . No cóż brak szczegółów co do modelu silnika rodzi ciemność i sprzeczność w temacie .Jeśli jednak chcemy sami znależść odpowiedż , to skorzystajmy z serwisu motoAlledrogo .Czemu nie....... Załóżmy że jest to silnik 1.0. Wpisując w wyszukiwarkę - corsa 1.0 napinacz - obejrzymy podobną sprężynę. Podobnie obejrzymy pompę wody.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

20 Maj 2012, 13:41

masz rację Kolego Bonifacy , wygrywasz 2 tygodniowe wczasy dla 2 osób -gratulacje
    sponsor Forum Samochodowe i reklamiarze :lol:
    zmylił mnie opis sprezyny
    wilkosci dwoch kciukow a szeroka na okolo 3 cm

okolicznosci zdarzenia oraz za słaby monitor i... oczy :mrgreen:
    jak dobrze powiekszyłem to sprężyna podrdzewiała, a zaworowa raczej nie powinna :evil:

tak więc dobra wiadomość dla założycielki tematu - pare stówek nie licząc holowania lub usługobiorcy :wink:
    ps ostatnio podobny napinacz paska widziałem ... w odśnieżarce :)
    sympatyk
    Zaawansowany