VW POLO 1000ccm, DUZE SPALANIE POMOCY!!

18 Mar 2011, 16:31

Witam. Mam pytanie jaka moze byc przyczyna tego ze w moim vw polo spalaine na 100km wynosi jakies : 10-12 l ? Rozumiem benzyna to benzyna ale 11 l ? Rocznik 1997.
dominixon1300
Nowicjusz

Miejscowość: Jasło
  • 18 Mar 2011, 22:21

Jeśli masz sprawny samochód, to zapewne jeździsz na któtkich odcinkach po mieście, a przy niskiej temperaturze jeździsz spora czesc drogi na ssaniu.. To przez to tak duze spalanie...
    Sanchez_123
    Nowicjusz

Miejscowość: CK

18 Mar 2011, 23:01

Sprawdź działanie sondy lambda, filtr powietrza, wskazania czujnika temperatury silnika.
    Czyli trzeba podłączyć pod kompa i sprawdzić parametry.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

25 Mar 2011, 05:29

Śmierdzi mi termostatem...
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

18 Maj 2012, 18:53

Witam, podepnę się pod temat. Moje polo chyba trochę za dużo spala. Moje polo to POLO II 91r., 1043cm3. Spala mi 9 do 10 litrów po mieście, a w trasie od 6,5 do 7 litrów. Do tego temperatura pracy silnika na wskaźniku rzadko przekracza 70 stopni. Jak jadę gdzieś w trasę to minie sporo czasu zanim będzie jakieś 80 stopni, może 90. Do tego mam chyba wycieki z pod pokrywy zaworów. Proszę o pomoc. Poniżej link do zdjęć.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

premier
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubsko

21 Maj 2012, 14:48

Taki wyciek to nie wyciek... Przy tym roczniku,to prawie każde auto jest obrzygane,a twoje i tak mało. Oczywiście ...można by posprawdzać którędy leci i wymienić jakąś uszczelkę pod kapą albo korek oleju. Jeśli zaś trzeba by było rozbierać silnik a nie jest to jak widać uszczelka pod głowicą,to pytanie czy warto to robić..? No chyba,że samemu jesteś w stanie to rozebrać i zlożyć. Części czyli jakieś gumki i oringi są tanie. :)
    Co do spalania...fakt trochę ponad miarę ale to pewnie z racji wieku i przebiegu.Obawiam się że niewiele da się z tym zrobić... Można próbować reanimować silnik ale ciężko będzie go zdiagnozować,bo przecież pracuje dobrze. Może katalizator jak jest..? Może wystarczy wymienić stary filtr powietrza i świece? Jeśli auto ma gaźnik,to możliwe że powoli czas się nim zainteresować,a jeśli wtrysk jednopunktowy ,to może jakiś tam czujnik położenia przepustnicy szwankuje. No jak widzisz przyczyn może być wiele... :)
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
      To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...