VW POLO 1000ccm, DUZE SPALANIE POMOCY!!

18 Mar 2011, 15:31

Witam. Mam pytanie jaka moze byc przyczyna tego ze w moim vw polo spalaine na 100km wynosi jakies : 10-12 l ? Rozumiem benzyna to benzyna ale 11 l ? Rocznik 1997.
dominixon1300
Nowicjusz

Miejscowość: Jasło
  • 18 Mar 2011, 21:21

Jeśli masz sprawny samochód, to zapewne jeździsz na któtkich odcinkach po mieście, a przy niskiej temperaturze jeździsz spora czesc drogi na ssaniu.. To przez to tak duze spalanie...
    Sanchez_123
    Nowicjusz

Miejscowość: CK

18 Mar 2011, 22:01

Sprawdź działanie sondy lambda, filtr powietrza, wskazania czujnika temperatury silnika.
    Czyli trzeba podłączyć pod kompa i sprawdzić parametry.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

25 Mar 2011, 04:29

Śmierdzi mi termostatem...
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

18 Maj 2012, 17:53

Witam, podepnę się pod temat. Moje polo chyba trochę za dużo spala. Moje polo to POLO II 91r., 1043cm3. Spala mi 9 do 10 litrów po mieście, a w trasie od 6,5 do 7 litrów. Do tego temperatura pracy silnika na wskaźniku rzadko przekracza 70 stopni. Jak jadę gdzieś w trasę to minie sporo czasu zanim będzie jakieś 80 stopni, może 90. Do tego mam chyba wycieki z pod pokrywy zaworów. Proszę o pomoc. Poniżej link do zdjęć.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

premier
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubsko

21 Maj 2012, 13:48

Taki wyciek to nie wyciek... Przy tym roczniku,to prawie każde auto jest obrzygane,a twoje i tak mało. Oczywiście ...można by posprawdzać którędy leci i wymienić jakąś uszczelkę pod kapą albo korek oleju. Jeśli zaś trzeba by było rozbierać silnik a nie jest to jak widać uszczelka pod głowicą,to pytanie czy warto to robić..? No chyba,że samemu jesteś w stanie to rozebrać i zlożyć. Części czyli jakieś gumki i oringi są tanie. :)
    Co do spalania...fakt trochę ponad miarę ale to pewnie z racji wieku i przebiegu.Obawiam się że niewiele da się z tym zrobić... Można próbować reanimować silnik ale ciężko będzie go zdiagnozować,bo przecież pracuje dobrze. Może katalizator jak jest..? Może wystarczy wymienić stary filtr powietrza i świece? Jeśli auto ma gaźnik,to możliwe że powoli czas się nim zainteresować,a jeśli wtrysk jednopunktowy ,to może jakiś tam czujnik położenia przepustnicy szwankuje. No jak widzisz przyczyn może być wiele... :)
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Hyundai Santa Fe IV
      Hyundai pokazał na targach w Genewie kolejną generację Santa Fe. Paleta silników ma obejmować diesla 2.0 CRDi o mocach 150KM i 182KM, diesla 2.2 CRDi 197KM i benzyniaka 2.4 185KM. źródło: carscoops.com W moim ...
      Nissan Micra 0,9 IG-T o mocy 90 KM
      Nissan Micra to samochód napędzany przez turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 0,9 litra i o mocy na poziomie 90 KM. Średnie spalanie w tym przypadku to około 4,8 l/100 km, natomiast z użyciem sytemu Start-Stop ...