Sprinter 315 CDI Jumbo - Ograniczenie prędkości - odcięcie..

26 Lis 2008, 17:29

Mam problem z którym niestety mechanicy w Krakowie nie potrafią sobie poradzić (dobrzy mechanicy) , baaa nawet w salonie rozkładają ręce i nie wiedzą co robić. Otóż autko pochodzi z Belgii i tam zapewne zostało założone to ograniczenie. Autko jeździ super, niestety przy 120 - 125km/h autko traci moc i więcej nie pojedzie, jest to bardzo uciążliwe a zarazem niebezpieczne np przy wyprzedzaniu. Został wyciągnięty komputer , wgrane nowe oprogramowanie ale to nie pomogło. Gdyby ktoś miał osobę która jest w stanie coś zaradzić, bardzo proszę o jakiś numer kontaktowy czy adres w Krakowie bądź okolicach. Autko jest z 2006 roku.

Wszelkie sugestie mile widziane. Wszystko po kolei będę sprawdzał, bo jak pisałem wcześniej wszyscy dobrzy elektromechnicy na chwilę obecną rozkładają ręce... auto stoi u nich godzinami, kombinują, kombinują i nic... Może ktos zasłyszał gdzieś jakie metody blokowania prędkości mają belgijscy mechanicy ?? moze ktoś pracowal w belgii i wie coś na ten temat ??

PS. Osoby nie mające nic ciekawego do powiedzenia niech sobie odpuszczą tekst typu w PL jest ograniczenie do 130 wiec po co Ci więcej...a po to że auto jeździ również poza granicami kraju !!!
Jumbo
Nowicjusz

26 Lis 2008, 20:28

czy te autko masz z tachografem
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Lis 2008, 20:42

nie, nie ma nic takiego...czytałem na forum że czasami po tacho zostają jakieś ograniczniki, ale nie tu niestety leży problem
Jumbo
Nowicjusz

01 Gru 2008, 21:30

Hm...trudno powiedzieć. Jeśli nie tachograf.
Zapytam kolegów elektryków w pracy. Może oni coś wiedzą na ten temat.
Mieszkam ok. 50km od Krakowa więc jakby coś to podjedziesz do nas ;D

Pozdrawiam . Jutro się odezwę .
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

02 Gru 2008, 17:29

ok dzięki. z podjechaniem oczywiście nie ma żadnego problemu. tak nawiasem mówiąc, jeden z lepszych elektryków z krk powiedział zeby podjechać do niego za pół roku to może coś się zmieni w tym temacie, bo póki co nic nie jest w stanie zrobić...
Jumbo
Nowicjusz

28 Gru 2008, 23:39

Mojego taty Mercedes 310D 1994r. ma ogranicznik pod pedałem gazu...ma specjalnie wytłoczony ogranicznik. Oczywiście w Sprinterze tego nie będzie...albo to ogranicznik elektroniczny albo błędy komputera. Sprawdź dokładnie...auto może chodzić w trybie awaryjnym, bo mogą być błędy komputera (silnika) po np. nieprawidłowym podłączeniu akumulatora. U mnie tak było w E-klasie...auto praktycznie nie przyśpieszało...blokowało się przy 3tys. obrotów, podłączyliśmy: 7 błędów, po skasowaniu auto chodzi jak nowe. Pozdrawiam
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak bezpiecznie wyjechać z zaspy śnieżnej?
    Padający śnieg w połączeniu z wiejącym wiatrem powoduje powstawanie zasp śnieżnych, głównie na poboczach dróg. Jazda przez zaspy wymaga wysokich umiejętności i odpowiednio przygotowanego samochodu. Pojawiające ...

30 Gru 2008, 17:58

Jeśli masz możliwość to wsadź komputer od innego (na spróbowanie) i zobaczysz czy to jest to, bo jak nie to nie ma sie co pchać do komputera a można iść dalej.U mnie w freelanderze jak się odpaliło to się włączała kontrola zjazdu a sie okazało że to jakiś układ scalony pekł.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

02 Sty 2009, 10:44

Wymiana komputera może pomóc. Jeśli to nie to musi być jakaś blokada mechaniczna.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Sty 2009, 16:00

auto na razie stoi i nadal bez zmian...co do komputera to niestety nie bardzo mam mozliwosc wsadzenia innego...no chyba ze cos w serwisie sie pogada z gosciami...jak juz wczesniej pisalem program byl wgrywany od nowa i dalej to samo..... jak sie troche ociepli to bedziemy dzialac dalej... jak znajdzie sie rozwiazanie to na pewno dam znac :)
Jumbo
Nowicjusz

04 Lut 2009, 20:32

Sprinterek odblokowany.... niestety osoba odblokowująca nie chciała powiedzieć co zrobiła :), nie mniej jednak , mnóstwo osób próbowało po kilka godzin siedząc nad autem i nie potrafili sobie poradzić. komputer rowniez byl zmieniany w serwisie mercedesa ale to nic nie dawało... z tego co mi wiadomo, problem leżał w blokadzie na pompie i oprogramowniu....teraz auto jedzie troszkę szybciej i ponoć lepiej ciągnie od najniższych obrotów...tai mały chip tuning :)....cała zabawa kosztowała 1200zł
Jumbo
Nowicjusz

05 Lut 2009, 19:58

w Bilczycach kolo Gdowa jest dobry elektromechanik moze tam podjec
artek1993
Początkujący

07 Lut 2009, 13:45

Super że rozwiązał się problem ze sprinterkiem :) moc na pewno jest odczuwalna :)

Pozdrawiam !
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Lut 2009, 19:50

Czesc,

Jesli mozesz, to podaj namiar na tego fachowca, mam ten sam problem z 318, tez bez tacho i servis mercedesa nie dal rady.

politan malpa tlen.pl
politan
Nowicjusz