SPRINTER vs VW LT za i przeciw...

25 Sty 2008, 15:18

Porównanie dwóch podobnych samochodów dostawczych, wpisujcie swoje za i przeciw , inne opinie dotyczące zawieszenia, elektryki, spalania, awaryjności, oraz który z silników wg was jest najlepszy .
Ostatnio edytowany przez vip 03 Lut 2008, 12:07, edytowano w sumie 6 razy
vip
Nowicjusz

25 Sty 2008, 15:46

Rozumiem że chodzi tobie o nie najnowsze modele, z nich wybrałbym Sprintera. A jeśli chodzi o nowe to wybrałbym Craftera. Wielki, potężny muskularnie wyglądający dostawczak.
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

25 Sty 2008, 16:47

Głównie post dotyczy samochodów używanych.
vip
Nowicjusz

30 Sty 2008, 12:19

Szczerze wolałbym LT części sa tańsze , awaryjność na podobnym poziomie .
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

30 Sty 2008, 18:05

Witam. Ja osobiście posiadam Sprintera. Co do części to jest różnica w silnikach, i do jednych i drugich większość jest na zamówienie. Przy czym sklepy moto nie posiadają 100% katalogów części, więc z niektórymi jest problem i pozostaje wtedy tylko serwis. Spalanie jest takie samo, oczywiści porównując silnik jednakowej mocy.Pozatym Merc ma bardziej skomplikowany silnik od WV(z moich spostrzeżeń).Niektórzy mówią, że w LT jest wytrzymalszy most(niby jest to samo ale może dużo zależy od użytkowania). I najważniejsze są to samochody bardzo wytrzymałe szególnie na naszych super drogach porównując z innymi markami dostawczaków.
Badbit
Początkujący

01 Lut 2008, 20:21

Mosty sa te same jak pojedyncze lub blizniak uwazam ze sprinter bardziej do ciezszej pracy budowa ipt ogolnie te samochody nie wiele rozni
artekk
Początkujący

Miejscowość: k-kozle
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    System wypożyczania samochodów na minuty w Warszawie
    Bezobsługowy system wypożyczania samochodów na minuty, który już od 3 lipca dostępny jest w Warszawie. Może z niego skorzystać każda osoba, która posiada prawo jazdy przynajmniej rok oraz kartę bankomatową. ...

01 Lut 2008, 21:57

Krzysiek_85 napisał(a):Rozumiem że chodzi tobie o nie najnowsze modele, z nich wybrałbym Sprintera. A jeśli chodzi o nowe to wybrałbym Craftera. Wielki, potężny muskularnie wyglądający dostawczak.

Identycznie jak kolega, ze starego modelu zdecydowanie Sprinter-ładniejszy i Mercedes...silnik 313CDi...jak lejesz dobre paliwo to rewelacja:)
Z nowszych to Crafter-większy, muskularny, budzący respekt samochód dostawczy. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Lut 2008, 10:53

Nie wiem czy ma sens to pytanie skoro to te same auta.

Mercedes to Mercedes prestiż przedewszystkim choc technicznie to już róznie z tym bywa...

Osobiście wybrałbym VW może mniej kradną...

A z nowych modeli to przedewszystkim VW stylistyka przodu budzi respekt w przeciwieństwie do Merca gdzie widzę jakś dziwną krzyżówkę i nie wiem czy sie smiać... ale ogólnie nie ma co porównywać..
<<< Tuning Cieżarówek <<to co lubię..
Romek
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

25 Kwi 2008, 14:05

starszy Merc...
a co sądzicie o tym silniku 3,5 V6 montowanym w nowym Sprinterze??
Cartman7
Nowicjusz

25 Kwi 2008, 18:11

Lepszy był by Sprinter. NIeznam się za bardzo na tego typu samochodach, ale wydaje mi się, że Sprinter ma mocniejszy silnik, a w takim samochodzie to jest bardzo potrzebne;]
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

16 Cze 2008, 13:03

Ja jeżdżę spinterem 2,9 tdi, kurde, jaki jestem zadowolony! co za kultura pracy! co za komfort! byłem u dwóch mechaniorów, z jakimiś głupotami: ręczny i wydech (z ręcznym u inego, z wydechem u jeszcze innego), lecz oni nie znając sie na wzajem (inne miejscowości) powiedzieli zgodnie to samo, jak zobaczylki silnik: najlepszy silnik w sprinteracch jaki tylko mógłbyć! nie zadne tam cdi, tylko właśnie ten. I faktycznie, sprint sprawdził się w warunkach alpejskich, pełen ludzi i szpeju, a zapas mocy był jeszcze pod nogą! Zatem ja stawiam na sprintera. Zaznaczam, że nie wypowiadam się negatywnie na temat VW, które bardzo mi sie podobają jesli chodzi o desing, jednak jako samochodziarz (również z wykształcenia) dla mnie istonte są bebechy. A awaryjność? na polskich drogach jest i będzie. A cena za części? myslę, ze jest współmierna do ichtrwałości.
fly fever paragliding forever
motoholica
Nowicjusz

18 Sie 2008, 20:22

Auta Są Robione Na 1 Podłodze Więc To Już Kwestia Kto Co Wybierze Ja Bym Wolał LT NArazie Mam T4
Audi
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

17 Lis 2008, 16:57

Witam.Poruszony tu temat to temat rzeka-zwolennicy VW beda wskazywac LT uzytkownicy Sprintera wskaża Merca.Sam od kilku lat jeżdze Mercedesami-od 2004 r nowymi z salnonu.Posiadałem 316 MAXI 350.000 w 2 lata-napraw żadnych.Samochód nieporównywalny z żadnym innym pojazdem uzytkowym-od wygody jazdy poprzez bezpieczenstwo i zwrotnosc.Obecnie nowa 315 longmax-bardziej wyciszony w srodku-duzo wiecej miejsca w kabinie-piszecie Crafter muskularny....przeciez to samo auto tylko dziub ma inny.Poza tym Crafter posiada elektronike poprzedniego modelu Sprintera np ESP wiec jest pod tym wzgledem jedno pokolenie do tyłu.Dzis wiem,że nastepne auto to tez bedzie mercedes.Pozdrawiam
Sonny
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław