Sprowadzanie aut z Ukrainy

23 Cze 2018, 13:37

Witam
Co raz więcej się słyszy o sprowadzaniu aut z Ukrainy. Szukają ludzi, Polaków z paszportem żeby podczas przejazdu przez granicę był obecny w aucie i wtedy podobno płacą mniejsze cło za jego sprowadzenie. Osobie płacą dosyć fajne pieniądze i moje pytanie brzmi czy ktoś się orientuje czy to w ogóle jest legalne i czy ktoś wie dokładnie na czym to polega.
kajkoikokosz
Obserwowany

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Yaris

23 Cze 2018, 14:06

Z tego co wiem, to auta podróżują w drugą stronę :mrgreen: Jedyne co przychodzi mi do głowy to przemyt. Polaków mogą mniej kontrolować na cle.
Bo sprowadzanie aut z poza Unii jest obłożone sporym cłem i nie byłoby to opłacalne :no:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

23 Cze 2018, 15:23

yeti65 napisał(a):Z tego co wiem, to auta podróżują w drugą stronę :mrgreen:
dokładnie tak.
kajkoikokosz napisał(a):Szukają ludzi, Polaków z paszportem żeby podczas przejazdu przez granicę był obecny w aucie i wtedy podobno płacą mniejsze cło za jego sprowadzenie.
wszystko się zgadza ale licz się z tym że jak auto przeprowadzisz przez granice i już one tam zostanie to będzie Twój pierwszy i ostatni raz na Ukrainie więcej Cię już nie wpuszczą.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Cze 2018, 18:04

Podobno wsiada się na granicy, przejeżdża się przez przejście i zaraz za nią się wysiada i wraca kilkaset metrów pieszo.
Ogólnie to mówią że jedna osoba robi to w tygodniu dwa razy i nie ma problemów.
A może być tak że jak za nią przejadę to nie będą mnie chcieli wpuścić spowrotem?
kajkoikokosz
Obserwowany

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Yaris

23 Cze 2018, 19:15

Ja wjeżdzając na Ukraine nie swoim autem miałem problemy, kilka razy nie chcieli mnie wpuścić. Ci co tak robią 2 razy w tyg mają wszyskich opłaconych ale kiedyś po takiej akcji będziesz miał okazję po coś jechać sam prywatnie to uwierz że nie wjedziesz w ogóle. A jeszcze niech się okaże że auto jest wałowane typu przeczep albo łojone i co wtedy? Nie będzie tłumaczenia że nie Twoje i przeprowadzasz komuś.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4