Sprowadzanie Lawetą samochodu z Niemiec

12 Wrz 2015, 17:07

Witam,
chciałbym sprowadzić samochód osobowy z Niemiec tj. Berlina. Czy jest jakaś firma albo prywatna osoba, która sprowadza samochody do Polski ? Chodzi mi dokładniej o takie coś, że ktoś ma wolne miejsce na lawecie ( takiej powyżej 2 samochodów).
Bo taka zwykła laweta to koszt 1-2 zł za km.
Więc np. 400 km jest z Berlina do jakiejś miejscowość w Polsce.
To trzeba zapłacić 400-800 zł ?
i czy w drugą stronę też jest liczone ( laweta powrotna ) To byłoby 800-1600 zł ?
Pozdrawiam :)
SWWBE
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Wrz 2015, 17:22

Znalazłem stronę, na której można znaleźć przewoźnika i się ogłosić Click Trans.
I cena przewozu z Niemiec do Polski np. około 400 km to jest 800 zł :ok:
Pozdrawiam :)
SWWBE
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Wrz 2015, 20:50

Moim zdaniem w drugą stronę również byłoby to wszystko liczone chociaż co do tego nie dałbym sobie ręki uciąć. Musiałbym się chyba spytać mojego kumpla jeszcze z zawodówki, który pracuję w tym zakładzie holowania i on mi wszystko na pewno wytłumaczy. Powiedział mi kiedyś, że teraz się zakończył taki okres kiedy Polacy często sprowadzali samochody z Niemiec..Tak w zimie mniej ściągają. Pełny taki okres sprowadzania samochodów na pewno zaczyna się jak się robi jakoś już cieplej czyli od maja do mniej więcej początku sierpnia lub połowy sierpnia :)
verkuus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Opel Astra G

06 Lis 2015, 12:45

Cennik hol-man.pl ma ciekawe ceny i za holowanie laweta z zagranicy jest od 1,3/km. Może warto się z nimi skontaktować?

Holowanie auta osobowego na terenie miasta:
80-250 ZŁ
Holowanie auta dostawczego na terenie miasta:
100-280 ZŁ
Holowanie auta osobowego w trasie:
OD 1,5 ZŁ ZA 1 KILOMETR
Holowanie auta dostawczego w trasie:
OD 1,6 ZŁ ZA 1 KILOMETR
Holowanie auta z zagranicy:
OD 1,3 ZŁ ZA 1 KILOMETR
verkuus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Opel Astra G

27 Wrz 2016, 12:07

Sprowadzaniem samochodów z Niemiec zajmuje się firma Rapid-Car ja osobiście polecam, bardzo solidni.
loka
Obserwowany

Auto: audi a3

09 Paź 2016, 11:46

Ja ze swojej strony mogę polecić jedną z firm w Gdańsku.
Wypożyczałem od nich autolawetę do Niemiec - Repsol-Car. Wiem, że są w stanie sprwadzić auto z Niemiec, dlatego myślę, że warto się do nich odezwać :)
nikoss
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 02 2008
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Skoda Octavia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...

11 Cze 2024, 19:08

Witaj!

Sprowadzenie samochodu osobowego z Niemiec może być kosztowne, ale istnieje kilka sposobów na obniżenie kosztów. Oto kilka wskazówek i możliwości, które mogą Ci pomóc:

1. **Firmy transportowe**:
- Istnieje wiele firm transportowych specjalizujących się w przewozie samochodów z Niemiec do Polski. Możesz poszukać takich firm online lub zapytać na lokalnych forach motoryzacyjnych.

2. **Wolne miejsce na lawecie**:
- Niektóre firmy oferują tańsze przewozy, jeśli mają wolne miejsca na lawecie. Możesz spróbować skontaktować się z firmami transportowymi i zapytać o możliwość przewiezienia samochodu w taki sposób.

3. **Koszty transportu**:
- Standardowa stawka za transport samochodu lawetą wynosi około 1-2 zł za kilometr. Przy 400 km z Berlina do Polski koszt wynosiłby 400-800 zł w jedną stronę.
- Często firmy liczą również koszt powrotu, co oznacza, że całkowity koszt może wynosić 800-1600 zł. Warto negocjować z firmą, aby uzyskać lepszą cenę, zwłaszcza jeśli będą mieli inne zlecenia na trasie powrotnej.

4. **Alternatywy**:
- Możesz także rozważyć przewiezienie samochodu samodzielnie, jeśli masz dostęp do lawety lub przyczepy samochodowej. W takim przypadku musisz tylko pokryć koszty paliwa i ewentualne opłaty drogowe.
- Inną opcją jest skorzystanie z usług prywatnych osób, które mogą przewozić samochody na lawecie jako dodatkowe zlecenie. Czasami można znaleźć takie oferty na portalach ogłoszeniowych lub grupach na Facebooku.
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa